Zprávy

Zpět na článek

V USA doživotí, v Česku jen 5 let vězení. V čem se liší naše justice?

10 komentářů

muhlhaus
31. ledna 2011 • 08:17
Co mají ty rozsudky společného (kromě toho, že to jsou rozsudky)? Chápal bych, kdyby se porovnávaly rozsudky nad pasáky, nebo mladými vrahy u nás a v USA.
sirien
31. ledna 2011 • 17:37
relativní pojetí výše trestu vůči společenské nebezpečnosti
torinese
29. ledna 2011 • 14:56
A dorazil mě článek JXD o mladoboleslavském úchylovi z Ukrajiny , který zprznil několik dvanáctiletých dívek, v součtu to dělá kolem 270 kontaktovaných obětí po internetu (po nichž chtěl zaslání fotografií intimních částí těla), a jehož soudkyně z České Lípy propustila z vazby. Podotýkám ,že nežádala ani kauci.
vaclavvaclav
29. ledna 2011 • 11:51
Proboha! Nejenže píšete o dva roky staré kauze, navíc jak o ní píšete?

To má být nějaký mírně rozšířený nadpis? Na to, co kolegové (pro Vás, pane autore, spíš "bozi") v NY Times zvládli sepsat pár dnů po události, jste se Vy nezmohl za celé dva roky ;)

Chápu, že nezabýváté kauzou jako takovou, spíš srovnáváte, ale stejně, nestydíte se vydat "článek" čítající sotva pár vět?

inspirace viz. http­://the­lede­.blog­s.ny­times­.com/2­009/02­/22/fif­th-grader-is-charged-with-killing-fathers-fiancee/

Pěkná Vaše vizitka a zpráva o tom, v jakém stavu je naše žurnalistika... analýza žádná, výzkum informací k tématu nepatrný - opsání pár vět z archivu, na konci alibistické "Porovnejte sami, zdali je to správné". Je mi zle.
pinochet
29. ledna 2011 • 09:24
Veškeré problémy tohoto státu mají na svědomí naše soudy. Nepoměr ve výši trestu, kdy politik za úplatek 2 miliony korun dostane pokutu 100 000 a krádež za pár tisíc je ohodnocena 2 roky. Právo stojí více za obžalovaným než za obětí, které nezbyde než se obrátit až na soud ve Štrasburku. U nás je trestné to, co jinde ne a obráceně. Soudnictví je zde podivné a pochybné.
limak007
29. ledna 2011 • 09:33
Soudy soudí podle zákonů, které navrhují námi a vámi volení poslanci v parlamentu. Volíme, koho volíme, tak se potom nedivme!!!
2592
29. ledna 2011 • 09:59
To sice máte pravdu, ale u našich soudů je podivuhodná" pružnost". Výše trestu u nás okatě souvisí se společenským statutem a finančními možnostmi obžalovaného. Za komunistů dostal vrah přibližně stejný trest v Chebu jako v Ostravě. Dnes je soudnictví prolezlé korupcí jako všechny orgány státní správy! A také známe rozsudky na objednávku od "ochránců lidských práv"...
sirien
29. ledna 2011 • 22:35
Do té rovnice pro výši trestu bych nezapomínal přidávat také mediální tlak, kterému naši soudci tak nadšeně a rádi podléhají (viz nedávno ti žháři, co za zničení majetku a poranění dítěte slízli trest horší, než se u nás dává za několikanásobné vraždy - ať mi soudkyně nezkouší kecat nic o tom, že na ní neměla vliv TV Nova co jednání nahrávala)
kicker
29. ledna 2011 • 09:41
Přesně tak, někde jsem četl, že jsme zemí, která má snad nejvyšší procento soudů, které se právě dostali až za hranice. Proč asi, protože u nás se nic nevyřeší. V mnoha případech soud spíš brání obžalovaného než žalobce. Stejně tak tresty jsou tak nízké, že nikomu nevadí. Je to výsměch.
sirien
29. ledna 2011 • 22:40
Někdy jsou a někdy zase nejsou - to je podle mě základní problém, české soudy soudí jednotlivé záležitosti (vraždy, únosy, pohlavní zneužívání, znásilňování, krádeže...) naprosto bez kontextu čehokoliv jiného a často i bez kontextu jiných, obdobných, případů, takže tady prostě neexistuje nic takového jako intuitivní vztah mezi činem a trestem - za krádež tu člověk dostane klidně víc než za vraždu, za zabití v sebeobraně víc než za úmyslné obecné ohrožení a v důsledku člověk vlastně ani netuší, co může kdo dostat za co. Soudnictví u nás není ani tak nefér nebo zkorumpované, jako spíš totální chaosem ovládnutej bordel ve kterym aby se prase vyznalo, což je možná ještě horší, než kdyby bylo prostě jenom zkorumpované - korupce se víceméně dá ještě nějak pořešit během pár let, ale bordel týhle úrovně budeme dávat dohromady minimálně generaci, ne-li rovnou dvě nebo i víc