Zprávy

Zpět na článek

Teroristé jsou nebezpeční jako kouření. Zatím

13 komentářů

Chauif
27. ledna 2011 • 07:02
Bojovníci proti terorismu jsou .. hloupí!
Je to opravdu smůla být zabit při teroristickém útoku. Je to stejná smůla, jako být zabit při autonehodě, kterou zaviní někdo jiný. Úmrtí při podobných situacích řadím do kategorie "ve špatné době na špatném místě". Ne, že by taková smrt byla méně tragická, ale bohužel se takové smrti stávají. A nejde jim zabránit. Všichni jsme smrtelní.
Stejně tak, jako nedonutíte všechny řidiče aby jezdili podle pravidel, chovali se slušně, domýšleli důsledky svých činů a předcházeli nehodám, stejně tak nezabráníte teroristům. A je jedno, jestli budou střechy letišť obsazeny ostřelovači a všude budou policejní těžkooděnci (o to víc, že můžete čekat, že někomu na střeše prasknou nervy a někoho sundá neprávem - jako například v Anglii). To prostě nepomůže. Protože bezpečnost je o důslednosti. A lidé jsou všechno, jenom ne důslední.
Nechci tím říct, že bychom měli být neteční a všechno hodit za hlavu, ale je potřeba varovat před horlivými opatřeními, která lidem leda znepříjemní život (ala všichni cestující si musí zout boty, protože v nich může být bomba).
Nakonec dojdeme do situace, že kvůli teroristům budeme chodit všichni nazí, bude nám zima a budeme naštvaní.
sirien
27. ledna 2011 • 03:07
V USA zabije ročně alergie na arašídy víc lidí, než terorismus a boj s ním.

Faktem je, že teroristé nejsou nebezpeční. Kdyby byli, budeme to nazývat válka (třeba partizánská, ale pořád válka) a ne "akt terorismu". Účelem terorismu je, překvapivě - teror, tedy strach. A skrze strach zničit nepřítele. A to se jim zatraceně dobře daří.

Při 11/9 zemřelo pár tisíc lidí. V porovnání s populací NY či USA, s autonehodami, s alergií na blbé arašídy a tunou dalších "nezajímavých" důvodů úmrtí to je naprosto nezajímavé číslo. Kdekdo dodnes řeší, jestli za to mohla Al Kajda nebo CIA, jenže to je špatná otázka - je to totiž dokonale jedno.

Ať to udělala Al Kajda nebo CIA, tak jako tak byl účel zřejmý - vyděsit západní svět, jedno zda šlo o to ho přimět, aby zpanikařil, aby rezignoval na své hodnoty, aby vyplýtval své zdroje na válečnou mašinerii nebo cokoliv - základem bylo vzbudit strach. A to se povedlo.

Boj s terorismem nemá spočívat ve zbrojení a vojenských intervencích a v příjimání Patriot actů a zpřísňování letištních kontrol a ve zvýšeném odposlouchávání - protože to je to, co teroristé chtějí. Abychom sami zničili své hodnoty, abychom sami omezili svou svobodu, své soukromí, aby náš život byl méně a méně pohodlný a cítili jsme se stále ohroženi. Bojovat s terorismem takto je totéž, jako střílet góly do vlastní branky.

Boj s terorismem má spočívat v... ignorování. Zabili jste pár lidí? Ok, až jich zabijete tolik co auta dejte vědět. Sejmuli jste nám dva hezké mrakodrapy? Hm, naše hodnoty přetrvávají, burzu si do tejdne přemístíme jinam. Vyhodili jste do vzduchu nádraží? Fajn, dostanete krátký článek na páté straně novin. Unesli jste rukojmí? Už teď je považujeme za mrtvé, je jich jen 5, to je asi 0,000... promile populace, řekněte nám, kde že to jste, ať to tam můžeme vymazat balistickou střelou z mapy (a napsat o tom krátkou zprávu na pátou stránku novin, titulní stranu máme totiž plnou, sorry, ale v zoo se narodil vzácnej králíček)
sendyman
27. ledna 2011 • 09:26
Jo, tohle podepisuju taky bezvýhradně, včetně příspěvku HloupéhoNemouše.
jiriydolezalostny
26. ledna 2011 • 23:49
kouření je nebezpečné, je to Vaše volba, ikdyž to pasivní, no, co se týče terorismu je to prostě smůla, v Rusku žije 150 mil. lidí zhruba a....ikdyž...to je příměr­....­.no.­....­....­....­....­.plác­nutí do vody....plácnutí do tváře......asi jo, proti terorismu se nedá moc bránit, pokud se někdo rozhodne, tak je to dost snadné...........co se rámů týče, tak můžou být právě u vchodu na letiště, v divadlech různě...ikdyž je to otázka...jestli právě ty rámy nejsou spíše škodli­vé..­...zá­ření­..ra­kovi­na..kd­oví.­....­....­....­.kdo­ví..­....­....­.né, prostě...je to msta, šíření strachu, o to jde.....já se teroristů nebo­jim.­....př­ipra­vit se na to nedá....někde v Iráku...tam.....je to nebezpečný pořád...........tam bych se bál....tam je pravděpodobnost pěkně zkur..............
jiriydolezalostny
26. ledna 2011 • 23:52
tak jsou média pěkné hloupá, i ty rádoby lepší....eh...ale, pronést něco někam kdykoli.......dokud se něco nestane nikoho to nenapadne....ale je jasné­....­....­....­....že­....­.se tomu zabránit nedá......možná trochu nepatrně, ale každej ví, že na to nejsou peníze.......páč si myslim, že i přes to, že to může odníst 20 lidí někde, tak je lepší investovat do jinejch 2 miliónů třeba.....myslim třeba...lepší vybavení doškol. apod...né ňáký nesmysly..
Palopetro
26. ledna 2011 • 13:07
že terorizmus je něco jako když vám dá na ulici neznámý kolemjdoucí facku je hóóódně optimistický.
strassidlo
26. ledna 2011 • 11:39
Nechápu jestli ten titulek má čtenáře potěšit -že s těmi teroristy se vlastně dá tak nějak žít nebo má shrnout myšlenkový obash článku - že je smrt následkem setkání s teroristou u nás (zatím) málo pravděpodobná. Ať tak či tak, s tím srovnáním nelze souhlasit, protože kouření a nezdravému jídlu se mohu i při normální životním stylu úspěšně vyhýbat, zatímco teroristovi se lze vyhnout jen životem mimo civilizaci a setkání s ním je, na rozdíl od cigaret, 100% smrtelné.
sendyman
26. ledna 2011 • 18:00
No, mě to potěšilo. Zprvu jsem myslel, že je kouření stejně vražedné jako terorismus, ale statistická pravděpodobnost v závěru článku mě uklidnila!
Palopetro
26. ledna 2011 • 20:53
Svatá pravda.Slyšel jsem o jedné indiánské stařeně,která hulila do svých 55 let než ji skolilo nedostratečné očkování proti zarděnkám.
sendyman
26. ledna 2011 • 22:45
Dík, ještě, že to vím - musím si teď dávat 2 roky bacha na zarděnky!