Zprávy

Zpět na článek

Téma k diskuzi: Odcházející lékaři se možná nebudou mít kam vrátit

19 komentářů

mkolar
12. ledna 2011 • 11:45
Pokud je MUDr. Cvach synonymem lékařské neschopnosti, je nějaká postava synonymem novinářského diletantismu?

Už úvodník minulého čísla Rx mě zklamal, ale z článku pana Cvrčka stojí za pozornost pouze úvodní kreslený vtip Marka Douši. Autor, který není schopen si zjistit základní informace o tématu, o kterém píše (např. směšování a zaměňování nemocničních lékařů a lékařů praktických) snad ani nemá právo být členem vaší (dříve dobré) redakce. Bohužel v článku jsem nepostřehnul velkou snahu zmínit požadavky lékařů a vůbec žádnou snahu zamyslet se nad tím, jestli jsou oprávněné a kde leží kořeny naší nespokojenosti. (Trochu k tématu např. zde: http­://len­julen­ka.bl­og.cz­/1011/­proc-dekujeme-odchazime-aneb-myty-a-legendy-o-vzpoure-lekaru-ceskych ) Celkově článek pana Cvrčka vyznívá jako kompilát diskuse podprůměrně informovaných diskutujících na diskusních fórech serverů typu idnes. Úvodník pana Šafra je jen o málo lepší.
Jako pravidelného letitého čtenáře Rx mě znepokojuje poslední dobou progredující bulvarizace Reflexu, jejímž důsledkem je právě tento článek.

Mimochodem - jaká Cvachiáda? Z našeho pracoviště odcházejí vesměs ti lepší, schopnější, pracovitější a sebevědomější lékaři, kteří věří tomu, že v případě potřeby najdou místo snadno, třeba i v cizině. Odcházejí ti, kdo se o sebe nemusejí bát.

MUDr. Martin Kolář, Klinika anesteziologie a resuscitace FNKV
megab
10. ledna 2011 • 11:36
Vždyť současná akce lékařů není „kraválistickou“ akcí, ale zcela legitimním, nezpochybnitelným a nekritizovatelným rozhodnutím organizovaných jednotlivců. Podání hromadné výpovědi jednotlivci není stávka tupého stáda.
Proto Rath tyto doktory nemůže, ba dokonce nesmí podpořit, protože by popřel smysl svých kraválistických akcí.
jostom
9. ledna 2011 • 19:51
Lékaři by měli mít možnost vrátit se zpět na svá pracoviště a to za nástupní plat.javascript: insAt­Cur(do­cumen­t.ge­tEle­mentBy­Id('fr­mCon­t'), ' ')
objektivnost
8. ledna 2011 • 23:21
Jsem velmi zklamán neobjektivností Vašeho článku i úvodníku . Věřte, že v normálních okresních nemocnicích je lékařů skutečně málo.Jedná se většinou o slušné lidi, kteří mají rádi medicinu a chtějí poctivě pracovat a pomáhat svým pacientům. Prosím Vás, neplivejte tolik lékařům do obličeje a snažte se také vyslechnout i druhou stranu. Doposud jsem byl pravidelným čtenářem Reflexu.
dorrinka
8. ledna 2011 • 16:37
Musím teda priznať, že svojim posledným číslom ma Reflex veľmi sklamal. Tak laický a jednostranný pohľad na situáciu lekárov v ČR som od svojho oblubeneho časpisu naozaj nečakala. A pán šéfredaktor u mna svojím úvodíkom velice poklesol. Smutné, ale Reflex v poslednej dobre naozaj sklzava na uroven bulvaru, ale zdanlivo sa snazi presvedcit, ze bulvarom nie je. Dekuji, priste jiz nekoupim.
hannesz
8. ledna 2011 • 15:48
Reakce typu "doktoři by měli odejít" mi přijdou velice úsměvné. Lékařů prostě JE málo, což výplývá ze srovnání počtu úvazků a počtu lékařů. Slováci nemají důvod sem chodit, spíše se po dostudování (V ČR) vrací domů. Bulhaři a Ukrajinci? Pokud na to mají, uchytí se klidně i v Německu, kde jsou lepší podmínky, pokud na to nemají, vážně je chcete tady? Ale český pacient, který má objektivně zajištěnu (i ve srovnání se západními zeměmi) velice, velice kvalitní péči nechápe, že její poskytovatel (lékař) má pracovní podmínky této péči naprosto neodpovídající.To, že lékaři přesčasy dělají, jsou na ně zvyklí a počítají s nimi, protože tvoří 30-50% mzdy není trvale udržitelné. Dnešní systém přesčasů by měl podle směrnic EU skončit 1.1.2013 kdy skončí platnost české výjimky (opt-outu) vyjednané pouze pro české zdravotnictví. Kdyby tato výjimka neexistovala, tak na odděleních prostě nemá kdo pracovat. Až skončí, nedostatek lékařů se projeví ještě více. Lékaři samozřejmě otroky nejsou a odejít můžou - ale předatestační vzdělávání si v soukromém sektoru jen tak neuděláte, že? No a aby se to nedostatkové místo s dohledem atestovaného kolegy (nezapomínejme, lékařů je podle mnoha diskutujících přebytek) našlo, musí se mladý lékař (tak kolem 28-30 let) často upsat nemocnici na další roky, takže odejít zase tak moc nemůže...Odcházet později je o dost těžší, ale při platu hluboko pod 20 tisíc s tolika přesčasovými hodinami si lékař stejně nemůže pořádně založit rodinu, takže vazby nejsou až tak silné. ad vnímání českých lékařů v zahraničí: narozdíl od ukrajinských kopáčů jsou lékaři z ČR vnímáni velice pozitivně, protože jsou zvyklí makat jako šrouby a mají kvalitní vzdělání. Vědět tohle před svým nástupem na medicínu, tak si to asi promyslím víc. Na druhou stranu, asi bych se rozhodl stejně, tuhle práci prostě nemůže dělat každý a asi nás, občané naší země, jednou potřebovat budete...
tmasek
7. ledna 2011 • 15:11
článek pana Cvrčka v posledním Reflexu má jistě body, se,kterými lze souhlasit. Peníze ve zdravotnictví jsou, jen je potřeba udělat pořádek v systému a udělat koncepci, např.není nadefinováná síť nemocnic jejich spádové oblasti.Aby městká nemocnice v Horní dolní měla nejlpší přístroje je nesmysl. Když se člověk podívá na hospodaření zdravotních pojišťoven(prý je na jejich účtech údajně 14 miliard Kč k čemu jsou, proč se neinvestují do zdravotnictví)- Proč nepíše kolik se letos vybralo na zdravotním pojištění ve srovnání s minulými léty.,proč je úhradová vyhláška nižší o 2% proti předchozímu roku,kolik že stál VZP nefunkční IZP - miliardu?Zkuste vypátrat kolik ročně stojí jen režie VZP a ostatní zdravotních pojišťoven? Léková politika státu - proč nepíšete o tom, že ministersto zdravotnictví neprodloužilo platnost janotova úsporného balíčku(ztráta 100milionu měsíčně?(proč neupozorňujete na společnosti, které zřídily některé kraje jako mezistupeň pro nákup léků a přístrojů- je to vždy levnější pro nemocnici?)Proč v článku více nerozvedl podmínky - práce na smlouvu zaměstnance a dohodu o provedení práce - dvě různá osobní číslo a směrnice Evropské unie se nažrala a koza zůstala celá? Věnovat 1/4 článku agentuře pana Hrabovského a jejím předchozím klientů vypadá, jakoby autor neměl(nebo nechtěl) do článku co dát. Psát o tom, že LOK zaplatil 3,5 milionu za služby bez uvedení rozsahu služeb a vynechání zcela podstatného faktu, že to jsou peníze z příspěvků lékařů a ne peníze ze systému. Uvedení této sumy v souvislostech předchozích klientů to podle mě vyznívá jako od klasika " .. paní Zagorová , taková hodná holka, žádnej z nás nemá takoví prachy" Zcela mi v článku chybělo uvedení všech 13 bodů, které obsahuje výzva. Pan Ministr Heger je v úřadu 1/2 roku, až nyní vymáčkl nástin reformy, . Proč ministerstvo s krajskými úředníky a řediteli FN a krajských nemocnic a odborníky ze zdravotních pojištoven nesedli již dávno ke stole s LOK, když akce běží již 3/4 roku?
ounel
8. ledna 2011 • 01:08
Myslím, že správná odpověď na několikeré Vaše "proč", by se dala najít ve faktu, že se Reflex začíná svojí neobjektivností a profanací rapidně přibližovat časopisům typu Blesk a Aha! Aby ne, když jde o stejného vydavatele... Mě, jako bývalou čtenářku Reflexu, tento článek ale dost urazil. Myslí si snad autor, že průměrný čtenář nebude mít dost kritického myšlení? Že ledabyle přijme populistický a nepodložený názor autora?Těžko. O to víc, je-li k článku připojen názor nespokojeného pacienta-čtenáře, který pravděpodobně (dle jeho zastaralých a demagogických argumentů) nepobral rozumu o nic více než sám autor článku. A to soudě podle ohánění se bezplatným vzděláním či vykazováním neprovedených lékařských úkonů... Jemu podobní kritici zřejmě zapomínají na nemalé úspěchy českého zdravotnictví, ale je možné, že by to oni sami zvládli mnohem lépe, že?
Nenosím sice titul doktorský, ale přesto pevně doufám ve zdárný konec akce D-O a přeju hodně sil jejím aktérům. Nejde totiž jen o zlepšení podmínek našich lékařů, ale taky o konečně smysluplný krok proti věčně přehlíženým milionovým únikům. A za to patří můj dík aktérům akce D-O.
whitebeard
7. ledna 2011 • 07:30
jak bhrát vážně rádoby rozbor k situaci kolem lékařů, když si autor, pan Stoniš, evidentně ani nezjistil, kdo vlstně odchází..praktičtí lékaři, dříve "obvoďáci", neodchází, nemají proč, jejich průměrný plat je totiž cca 60000,-Kč na rozdíl od nemocničních lékařů, jejichž průměrný plat je zhruba 28000,-Kč..než tedy pane Stoniši začnete zase blít, zjistěte si fakta a nepleťte si pojmy s dojmy
brutak
6. ledna 2011 • 16:16
o reformach jsme zatim jen slyseli - respektive jsme slyseli, ze budou. Ale zadna koncepce, zadne navrhy ... oproti minulym ministrum zadna zmena. Tedy krome zvednuti poplatku za hospitalizaci a kosmeticke vylepseni zakladnich kmenu v atestaci.

Pokud lekari musi pracovat desitky hodin prescasu, je bud malo lekaru nebo moc pacientu. Z matematickeho pohledu se musi zvednout pocet lekaru nebo snizit pocet pacientu. Zatim jsme od politiku slyseli o redukci nemocnic a poctu lekaru ... takze si zrejme vybrali snizeni poctu pacientu. Jsem zvedavy, jako metodou to provedou.