Komentáře

Zpět na článek

Zákaz popírání zločinů komunismu? Jsou to zločinci, ale ať si mluví

16 komentářů

edgar
19. prosince 2010 • 12:38
zato hlas osoby pojmenované 50poiuyt bere vážně každý. jdeme do kolen. to je ale síla argumentů.
50poiuyt
17. prosince 2010 • 11:57
Nikdo nebere vazne.
muhlhaus
16. prosince 2010 • 08:35
"Zločin komunismu" - to je na první pohled celkem divný termín. Teror ve jménu křesťanství, kterého bylo v dějiných plno, by se snad měl obdobně nazývat "zločin křesťanství"? Není to trochu složitější s tím zločinným komunismem? Myslím, že laciný antikomunismus může komunisty jen posílit.
jiriydolezalostny
15. prosince 2010 • 23:29
Tady můžete vidět vývoj módy, co se pánských vousů týče....
von.rammstein
15. prosince 2010 • 19:20
nesouhlasím
edgar
15. prosince 2010 • 17:12
jo, limak007. jak je vidno, i soudruzi mají své dny.
limak007
15. prosince 2010 • 14:15
"Ve straně bylo asi deset procent populace ČSSR. To je hodně, ale znamená to i to, že 90 procent lidí ve straně nebylo. Jakmile měli voliči svobodnou možnost, dali komunistům tak 15 procent hlasů."
limak007
15. prosince 2010 • 14:00
zřízení Úřadu na vyšetřování zločinů kapitalismu!
luboskonecny
15. prosince 2010 • 13:10
Je mi 31 a nemohu o komunismu vyprávět z hlediska svých zážitků, ale vadí mně to stálé srovnávání komunismu s fašismem. Vždyť obě tyto ideologie mají naprosto opačný základ.
Dle mého názoru je fašismus přímo založený na negativních stránkách lidství, jejichž perfektím ovládnutím a využitím vytváří společenský systém, je promyšlený a dle jeho uplatnění po celém světě i funkční.
S komunismem bych to viděl právě naopak. Je založený na hloupém sociálním inženýrství, které právě s negativní stránkou lidské osobnosti vůbec nepočítá, proto se také ukázal být zcela něfunkční a nepromyšlený.
Ohledně zločinů nevím, proč by nutně musely být spojovány s tou či onou ideologií ? Myslím, že v tomto platí, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Vraždy a represe ideologických odpůrců se děly i v rámci křestnské viry, běžně se dějí v arabských zemích a v africe, represe probíhaly i v americe 50. let - McCarty. To, jakým způsobem jsou vykonávany a kolik je přitom obětí je už dáno jenom úctou daného národa k životu (Rusko, Čína), mírou jeho deprivace (Německo, Jugoslávie) a v neposlední řadě i osobou či skupinou která má v ruce moc, ať již totalitně či demokraticky.
luboskonecny
15. prosince 2010 • 13:38
ten nadpis je trošku nesmyslný, původně jsem chtěl psát k tomu, proč je nutné tolika lidem předhazovat že byli špatní. Nechci zde rozebírat jakým způsobem se dostali komunisté k moci, či kolik při tom trpělo lidí, viz předchozí příspěvek. Bohužel si však musíme uvědomit, že tu byli 40. let a za tu dobu společnost fungovala, lidé netrpěli chudobou a hospodářství mělo určité výsledky. Prostě stále jsem na tom byli lépe, než většina světa. Existuje určitá sorta lidí, v dnešní době oslavovaná, která se snaží za jakýchkoli podmínek poctivě a naplno pracovat, i přesto, že za to nejsou nijak výjimečně odměňováni, prostě jejich životním cílem je něco dokázat, vytvořit, zorganizovat. Pokud takový člověk žil v komunistickém Československu, jistě se mu pracovalo lépe, když byl ve straně. Nebýt těchto lidí celá řada podniků by fungovala daleko hůř, nemuseli přitom vykonávat ani žádnou politickou činnost nebo dokonce spolupracovat s tajnou bezpečností. Tím nechci říct že všichni stranící jsou tito lidé, v žádném případě, jen bych chtěl protestovat proti kolektivnímu odsouzení 10% národa. Další skupinou domnívám se, že naprosto většinovou jsou lidé, kteří prostě normálně pracují, když mají možnost pracují méně, ale pracovat chtějí protože je to přorozené a zdravé. Proč těmto lidem vytýkat že nebojovali, netrpěli a neprotestovali ? Musí být každý hrdina ? Kolik z těch lidí bylo hloupých či naivních a opravdu neřešili nějaké zločiny které komunismus provedl ? Ano chtěli se podívat na západ a mít krásné a funčknější zboží, ale protože to nešlo, měli hned bojovat ? Jenom protože je někdo srab, nebo se zcela přirozeně obává o zhoršení kvality svého života či jeho rodiny, tak ho odsoudíme ? Vyzdvihujme hrdiny, to se ještě stále nenosí. Zatracujme přední vykonavatele moci ale také například umělce, kteří byli zprofanovaní (Gott, Vondráčková, David) - to už tak nějak nějde Netrapme však normální většinovou populaci, která prostě žila jak uměla, protože chtěla prožít dobrý život.