Zprávy

Zpět na článek

Žebříčky korupce jsou v případě Česka někdy nesmyslné

9 komentářů

darda
2. listopadu 2010 • 13:45
by šlo o numera vzniklá na základě dojmologie mohlo by to ale být i horší, než to vypadá. Pokud se někdo zajímá o přesná čísla může si vzít za příklad statistiky. Jesliže dejme tomu nějaká statistika uvádí, že bylo odhaleno x zlodějů králíků, mluví jen o těch odhalených. K čemu je dobrá taková přesnost si každý lehce spočítá sám. Dojdete-li ke stejnému výsledku jako já, máte to přesně.
morskydracek
2. listopadu 2010 • 10:50
Pane, Vaše trauma z Topolánkovy vlády Vám nezávidím. Nechápu, jak vůbec můžete žít v této zemi, kde zase zvítězila pravice. To že jste se těšil, jak to tady vezme do rukou Dluhoslav Sobotka spolu s bratry komanči a ono je to zase jinak, musí opravdu bolet.
neilyoung
2. listopadu 2010 • 16:25
Wow, to všechno se dá vyčíst z mého elaborátku? Na rozdíl od mnoha jiných českých zaprděnců nezavírám oči před fakty. To trauma mám maximálně tak z blbosti tohoto rudo-modrého bolševického zrádného národa.
pismenacislice
1. listopadu 2010 • 15:43
Naprosto souhlasím s článkem. Zdá se, že si mnoho lidí neuvědomuje, co to vlastně znamená index vnímání korupce. Jde pouze o to, jak vnímáme svůj stát. A vnímání je vždy dost subjektivní záležitost. A pravdou je, že mnoho Čechů vnímá svůj stát a priori negativně ("Tohle by se jinde než v Čechách stát nemohlo", "Jsme Čecháčci" atd.) Korupce je - bohužel - nedílnou součástí všech společností světa, ale my, Češi, jsme mistři v sebešpinění - a dáváme to najevo tak, že se vzájemně přesvědčujeme, že žijme v nejblbější a nejzkorumpovanější zemi na světě, že čehož máme nějakou podivno zvrhlou masochistickou radost.

A srovnávání se mimoevropskými zeměmi je často úplně mimo místu. Například v mnoho zemích je záhodno, aby zájemce o zakázku prokázal svoji solventnost - rozuměj dát úplatek. Prostě v ně+kterých zemích se úplatky nechápou v tom samém kontextu jako v Evropě.
matej77
1. listopadu 2010 • 14:48
mezi vnímáním (a tedy výsledkem) bude rozdíl v závislosti na tom, koho se zeptám (zdroj informace o vnímání roli hrát bude). kvalitativní metodologie je taky metodologie.
matej77
1. listopadu 2010 • 13:25
"složený index, který čerpá údaje ze 13 zdrojů poskytnutých různými institucemi" Aniž bych zpochybňoval uvedené v článku, z čeho čerpáte vy, Bille?
stone_pilot
1. listopadu 2010 • 13:45
Pokud jde o dotazy na VNÍMÁNÍ korupce, můžete se zeptat kolikrát chcete - tedy jinými slovy jestli je zdrojů 13 nebo 130 je celkem jedno. Já osobně žebříčky korupce taky beru s velkou rezervou.
neilyoung
1. listopadu 2010 • 14:50
Jistě. Nemluvme o korupci a je po problému, že? Podle NKÚ a TI je ročně z veřejných zakázek nehospodárně odčerpáno (ach ty eufemismy a politická korektnost ) cca 25-30% z celkové částky. Takže ročně se promrdá přes 150mld korun na dálnicích, obchvatech, koridorech, různých opravách náměstí a dalších předražených zakázkách celý náš deficit (ale odírá se tu kdejaký nuzák, aby měl ještě míň, a boháči platí směšné až žádné daně). A jak řekli z TI, tohle je vizitka Topolovy vlády. Třeba se jednou český člověk probere. Ale už v to nevěřím
stone_pilot
1. listopadu 2010 • 17:13
pro neiyoung 14:50 - ale přece nikdo neříká, že se nemá o korupci mluvit. Ale dobře to popsal pismenacislice, jak to u nás s vímáním korupce a státu obecně je. Transparency International považuju za jednu z mála smysluplných neziskovek, ale ten žebříček je na nic. Měli by se soustředit na neprůhledená výběrová řízení, na zneužití pravomoci veřejých činitelů apod. - prostě na to, kde se dá sehnat opravdový důkaz a ne na ankety typu "jedna paní povídala".