Zprávy

Zpět na článek

22 vyznamenaných: stateční vojáci, Jágr, Maciuchová i básník Šiktanc

7 komentářů

r.graves
29. října 2010 • 08:56
Ale - pane Muhlhaus - pokud mám možnost sledovat nezávislou odbornou literaturu, pak nadšení pro "klimatické oteplení" je nejen již ve fází "nutné revize některých ne zcela dostatečně ověřených dat, jež snad mohla býti piblikována předčasně bez dostatečné odborné oponentury". Ale je zbytečné se přít o to prezidenta (stejně tak nebyl většinově přijímán Havel, ale ani Masaryk a už vůbec ne Beneš). Prof. RNDr. Kutílek, DrSc: podívejte se na stránky Univerzity Karlovy CO musíte splňovat, aby jste se stal univerzitním profesorem, podívejte se na stránky Akademie věd, co musíte udělat, aby jste získal titul D.SC (dříve DrSc) a nenápadně se s náma podělte, co jste tedy dokázal Vy /nejste novinář? - Ti často píši stejně a mají po úmorných 16 letech studia základní školu/, že máte tak zářivé odsudky, za kterými se schovává "velký duch", obdobně, jak za Cyranovým nosem. Paní Maciuchová je jistě významná česká herečka. Stran pana Knížáka nemám komentář. Mám pochybnosti (jak může člověk bez VŠ být univerzitním profesorem/?/, na druhé straně je titulován Dr.A. - doktor umění a tento titul se uděluje z absolvování VŠ studia), neboť je Pan Knížák vnímán hlavně jako politická postava, jeho vlastní umělecké aktivity mě na rozdíl od Kanceláře prezidenta nijak neoslovují a připadají mi spíše simplexní, než kreativní. Ale jsem laik, umění již dávno není pro lidi, ale pro odborníky, kteří si na něm dělají kariéru. Ale pkud se tak prezident rozhodl - musím to respektovat stejně, jako když prezident Havel rozdával vyznamenání svým přátelům a tak jsme včera viděli lidi (např. vojáky), kteří své vyznamenání měli mít již 20 let a nečekat, až budou jednou a půl nohy v hrobě. Na demokracii je krásné (i zhoubné), že se rovnoceněn vyjadřují i lidé zjevně duševně ne zcela kompetentní (mrbiker61). Na druhé straně: třeba je to léčivé.
muhlhaus
29. října 2010 • 10:29
Ale jistě, vzdělaný člověk s mnoha tituly to jistě je, ale takových je plno. A je zvláštní, že je vyznamenán zrovna vědec, jehož názory (mj. prezentované nedávno v ČT) podporují prezidentovo vidění světa. Co se týče Havla, jeho přátelé bojovali stejně jako on proti komunismu, takže je logické, že dostali vyznamenání za zásluhy - a to i ti, co se s ním názorově rozešli. Ale Klaus evidentně uznává jen ty, kteří podporují (ať úmyslně nebo ne) jeho ideologii. Odstrašujícím příkladem jsou jeho rádcové, kteří se předhánějí v tom, jak být klausovštější než Klaus. To, doufejme, případ p. Kutílka není.
r.graves
29. října 2010 • 12:20
Přiznám se, že jsem vystoupení profesora Kutílka v televizi neviděl, což je moje chyba, protože jí a většinu neodborných médií považuji za velmi vágní zdroj pro mě recentních informací. Na druhé straně si všimněte, že pan Knížák (to "profesor" mi nějak nelze přes klávesnici) je "klausista" a výrazný veřejný obhájce názoru VK a přesto dostal vyznamenání "až" na konci kariéry a odchodu do bezvýznamnosti. Stran pana prezidenta Havla (kterého respektuji, ale vnímám jej jako "neklausovci Klause", jen mi kritika hlavy i mého státu připadá nemístná) - nemohu si vzpomenout na vyznamenání někoho, kdo se s ním v době vyznamenání názorově rozešel (postupně snad kromě Dalajlámy a paní Veškrnové - Havlové asi všichni). Pan prezident Havel řadě lidí, kteří mu ubližovali odměnil, minimálně funkcemi (Čalfa, Adamec). Ale asi by to nemělo smysl: jako abolice i vyznamenání jsou de facto i de iure pravomocí hlavy státu a tím to hasne. Lidé, jež byli včera odměnění propůjčením Řádu bílého lva, jej měli (pokud kancléř nelhal) mít 20 let. Nic více. A k názorům V.K.: není lehké je příjmout, protože často za nimi vidíme V.K. - ale odmysleme si ho a zjistíme, že se samozřejmě mýlí, ale také predikoval řadu problémů, které jiní popírali a dnes hledají jak z toho elegantně vycouvat. Je to jako s prezidentem Havlem: odmyslím-li si ho, je mnoho jeho myšlenek inspirujících a hodných minimálně přemýšlení.
muhlhaus
29. října 2010 • 12:42
z vašeho posledního příspěvku: posledního komunistického premiéra Havel opravdu, ale opravdu žádnou funkcí neodměnil. To jen tak aby nevznikaly nějaké mýty.
r.graves
29. října 2010 • 14:01
Neodměnil? Mno, myslím, že osud pana Adamce a panů Štrougala, Husáka, Bilaka, Jakeše a spol. byl diametrálně odlišný a pokud memoáry nelžou, patřil mezi ty, které pan Havel hodnotil jako hodné a poctivé komunisty, kteří za moc nemohli...Ale jinak nic proti. Ať si pan Havel vybírá přátelé jak sám uzná za vhodné (Čalfa musel Adamce uvádět do reality, aby nedělal problémy, neboť Adamec sám a pan Havel rovněž neviděli žádný problém v tom, aby zůstal předsedou vlády...). jen, aby jsme nedělali řeči (viz. memoáry Pitharda, Ježka, přepisy jednání OF). Ale o co jde? Třeba taková byla doba. Např. Liftonovi tak odpovídali všichni nacističtí doktoři, kteří bez uzardění likvidovali děti, ženy i muže a on to hodnotil, jako psychologické "zdvojení". (LIFTON, 2008).
muhlhaus
29. října 2010 • 08:20
pr...! Pan vědec (na rozdíl od ostatních vědců) prohlásí, že neexistuje globální oteplování, a ejhle - je za to medaile od Klause! Za obdiv ke Klausovi dostal metál i Knížák, za reklamu ODSce Jágr... Za co to dostala Maciuchová, se můžu jen domnívat...
mrbiker61
29. října 2010 • 08:07
Nikdy nepochopím, jak mohou být současně vyznamenáváni váleční vrazi a současně s nimi lidé, kteří se nějakým způsobem zviditelnili v oblasti demokracie a humanity.