Historie

Zpět na článek

Věrozvěsti Cyril a Metoděj přišli na Velkou Moravu v roce 863. Proč jejich příchod slavíme 5. července?

6 komentářů

thomas2
Je videt z clanku, jak byli Cyril a Metodius netolerantni k pohanum. Potom take bylo pohanstvi zakazano ve slovanskych zemich, kvuli te netoleranci. No, jsem rad, ze uz vetsina zemi, vcetne Ceska, kde jsem se narodil, a vcetne USA, kde bydlim, tak ma uz svobodu nabozenstvi, takze i pohanska nabozenstvi jsou tam legalni. No, je to pokrok. Ale krestanstvi ma holt dlouhe dejiny netolerace. To znate, jak byl upalen Jan Hus.
Věra Heidlerová
Mne by zajímalo, proč Slováci považují (podle mne nedoloženě) historii Velké Moravy za svou, když se tento historický úsek dotkl území dnešního Slovenska jen okrajově? Velká Morava expandovala částečně na západní území dnešního Slovenska, ale tam žádné slovenské kmeny nežily. Dodnes mi není jasné, proč si přisvojili knížete Svatopluka i kult C+M, který přece nezasáhl většinu území dnešní SR a proč se mluví o tisícročné existenci Slováků, když pravdou je jejich max. 250 národní existence. Slovenské nářečí se zachovalo na středním Slovensku jen díky nájezdu husitských vojsk Jana Jiskry z Brandýsa. Výklad slovenských dějin ze slovenské strany se mi nezdá věrohodný a Čehúni k němu přispěli opatrnickým přístupem, aniž by vyvraceli historické smyšlenky a nevěrohodnosti či "klamstvá".
Richard Sebesta
@Věra Heidlerová Tak Slováci byli 1000 let pod Maďary a snaží se aspoň kde to jde ukázat že i oni měli nějake vůdce .Být to není pravda
thomas2
@Věra Heidlerová Spisovna slovenstina je zalozena ze stredoslovenskych nareci, ktere maji castecne jihoslovanske rysy. Tak z tech nareci je videt ponekud jak mluvili Slovane v Madarsku, nez tam prisli Madari a nez potom slovansky jazyk vyhynul v Madarsku, asi kvuli asimilaci. Zapadoslovenska nareci jsou vic podobna cestine, Vychodoslovenska nareci jsou vic podobna polstine, napriklad maji prizvuk na predposledni slabice a nemaji dlouhe samohlasky. Ty jihoslovanske rysy, ktere jsou ve stredoslovenskych narecich, nejsou v zapadoslovenskych narecich a vychodoslovenskych narecich. Kdy prisli Slovane na Slovensko, to nikdo nevi, ale je mozne, ze tam uz byli, kdyz Slovane prisli do Ceska v sestem stoleti. Madarstina ma ruzna slova vypujcena ze slovanskych jazyku, napriklad dny tydne od stredy az k sobote.
Bruno Ferari
@Věra Heidlerová Protoze nemaji vlastni historii, tak se snazi prizivit na cemkoliv. Ted je to treba bratrstvi s Ruskem.
fbrahimenn@...
Mladé krásné dívky vás chtějí poznat! Nejlepší seznamka zdarma! pojďte a připojte se http://top.***