Život a styl

Zpět na článek

Proč se džínům říká džíny? A co vlastně znamená slovo rifle?

4 komentáře

jerryfrankenheimer
Článek je to úžasnej - jen plnej chyb a nesmyslů. Džíny nejsou žádný můj extra obor, ale bezpečně vím, že jejich "vynálezcem" byl krejčí Jacob Davis, původně odněkud z Pobaltí. Ten začal používat na kalhoty plachtovinu dováženou Levi Straussem a v roce 1871 ji vylepšil měděnými cvočky. když se tenhle nápad chytil, chtěl si jej nechat patentovat a protože neměl peníze na žádost, teprve tehdy se spojil se Straussem.
Další nesmysly: Italské džíny značky Rifle se NIKDY v ČSSR nevyráběly - dovážely se z Itálie a prodávaly v Tuzexu (kromě nás je prodávali taky v Polsku, Maďarsku a SFRJ. Nemělo to nic společného s rokem 1968, v Tuzexu jsem si je poprvé koupil už o rok dřív - stály 45 TK.
Značka Wrangler vznikla až po druhé světové válce - původně se jmenovala Blue Bell a nebyla to tehdy žádná konkurence levisek.
Džíny značky Lee se až do 70. let minulého století vyráběly v Kansasu, zajímalo by mě, proč v balících od UNRRY měly nápis, že je vyrábějí v Texasu - moc mi to taky nesedí.
Autor by měl zajít alespoň do Visitors centra firmy Levis v SF, aby příště nepsal takové pitomosti. Škoda, měl jsem Reflex za časopis, které si tištěné informace trochu ověřuje. Ach jo...
strassidlo
Většinu toho sice vím, ale takhle hezky a přehledně zpracované je to zajímavé povídání o nejpraktičtějším kusu ve skříni. Celkem by mně zajímalo kolik práce dalo dohledat ta méně známá fakta pro článek.
bobek_79
Po dlouhé době jsem si přečetl hezký článek.Díky!
sedlakjura
Tedy, ještě nikdy jsem nebyl "Prvníí!", ale všechno je jednou po prvé. Je to jen proto, že je to asi PRVNÍ článek, který se mi od autora líbil. A nejenom kvůli nějaké zasrané nostalgii. Díky vévodo!!