Život a styl

Zpět na článek

Sexuální rovnost? Zeptejte se želv Jiřího X. Doležala

11 komentářů

vorvzakone
14. října 2010 • 13:28
Řekla bych, že s tím, že žena rodí zatímco muž nikoliv, nikdo nepolemizuje. Tento rozdíl je evidentně biologicky podmíněný, takže je jasné, že jde o "sex", nikoliv o "gender". Proto je taky od JXD nefér dát ke svému článku fotku těhotné transsexuálky a tvrdit, že rovnost pohlaví znamená stejnost pohlaví.

Sama zastáncem rovnosti pohlaví jsem, ale neznamená to pro mě, že chci mít pindíka. Jenom bych se nedokázala sméřit třeba se zákony, které ještě před 100 připadaly každému normální: že muž je hlavou rodiny, že on rozhoduje, na co se vynaloží rodinné peníze (tedy i ty z ženina věna) nebo že má právo na "manželské povinnosti" a žena sex nesmí odmítnout, i když ji další těhotenství bude stát život anebo se od něj nakazí syfilidou.

Doležalovic činčilák může být tisíckrát sexuálně agresivnější než Doležalovic činčila, a ano, můj muž bývá většinou nahoře ;-) ale pro mě to ani jedno není argument, který by cokoliv znamenal mimo postel. Hodně manažerů prý má v intimních chvilkách rádo submisivní roli a do normálního života si ji nepřenáší, tak není důvod, proč to vztahovat na ženy.
aoyagi
13. října 2010 • 21:19
Ještě 'out of record' bych dodal, že Váš želvák mě pobavil. Na druhou stranu, třeba má depresi a chce se umlátit. Ale moment, to by byl moc přecitlivělý...je to chlap!
aoyagi
13. října 2010 • 21:17
Problém v dnešní společnosti je to, že lidé mají mnohem více volnosti, možností a příležitostí. Nemalá část mužské populace má jako koníčka vaření, což by podle standardních stereotypů měla být činnost hodná jen žen a profesionálních kuchařů (ti jsou ovšem zas jen muži). Takový člověk ovšem svého koníčka často tají z obavy, že bude obviněn ze zženštilosti nebo že bude 'obviněn' z homosexuality. Jedná se samozřejmě jen o část části populace, ale jako modelový příklad to docela stačí.
Tak tedy, v čem já vidím problém, to je jen a pouze nedostatek tolerance. Jakási xenofobie vůči těm jiným, divným, z pravidel vybočujících jedinců. Kdysi mi babička řekla úžasnou větu: "Správnej chlap má bejt chlupatej a smrdět", což mě už v mých tehdy asi jedenácti letech donutilo trochu přehodnotit svůj pohled na problematiku rozdílů pohlaví (kterými se zabývá snad každý hned když zjistí, že existuje něco jako chlapeček a holčička).
Tak tedy, když si muž vyholí podpaží, protože to je pohodlnější, cítí se lépe a má menší tendenci k pocení se (potažmo zapáchání), je to podle tradičních měřítek špatné. Nepřirozené. Divné. Přitom z toho těží jak pan vyholený, tak jeho potenciální partnerka. A to teď nepíši nutně o podpaží.
Podobných příkladů je mnohem víc. Pije víno? Je slečinka. Trvá mu nákup nového oblečení celý den? Je ženská-'shopoholik'. Užívá si operu? Je nóbl paninka.
Když to vezmu z druhé strany - dívka nechce trvalý vztah, chce jen někoho na uspokojování základní živočišné potřeby. Je hned ***, omluvte mou Klačtinu (mimochodem, Terry Pratchett se tímto problémem zabývá v každé knížce, kde je Bábi Zlopočasná). Nestydí se někomu jednu natáhnout? Je hned S&M domina, nebo něco. Má ráda akční filmy, terénní auta a pivo? Je to chlap v těle muže.
Netvrdím, že muž a žena jsou to samé, to v žádném případě. Opatření feministických pseudo-intelektuálek jsou v mnoha případech nemístné jako muž v bikinách a zasloužily by za to měsíc typicky mužské práce. V dole. A došlo mi tu místo.
vorvzakone
14. října 2010 • 10:31
Souhlasím s Vámi prakticky úplně. Taky nerozumím, co JXD překvapuje na tom, že lidské chování není podmíněno jenom biologicky, ale i sociálně. To se snad učí už v občanské výchově na ZŠ a všimnout si toho může každý, kdo kdy vytáhne paty za hranice své vísky či dneska státu. Naše prababičky musely jednou za týden omdlít, aby vypadaly správně "žensky", kdežto správná Skandinávka musela být schopné ulovit holýma rukama vorvaně ;-)

Znaky "správné ženy" i "správného muže" má prostě každá kultura definované trochu jinak a mění se i v čase. Říkat té sociální části každého z nás "gender" a "sociální konstrukt" zatímco té biologicky podmíněné "sex", mě nijak neprudí, nějaký pojem pro to být musí. Kradinální otázkou je, co všechno je ještě gender a co už je sex - tím se ovšem zabývá hafo evolučních biologů a gender-vědců a JXD to pozorováním želv a činčil těžko vyřeší.

Četla jsem i související článek v Reflexu a dost mě překvapil. Doteď jsem si myslela, že JXD je liberál - a on se jeho liberalismus asi vyčerpává u hulení. Jinak by chtěl lidi kategorizovat na základě biologicky podmíněných znaků, což je pravý opak liberalismu a dost to připomíná ideologii Třetí říše. Germánský muž je přirozeně dominantní nad submisivní germánskou ženou, ovšem i nad líným Slovanem, neřkuli proradným Židem.

Rovnost a rovnoprávnost přece není totéž co stejnost. Bílí a černoši, muži a ženy,křesťani a židé , ti lidé nejsou stejní. Ale v civilizované liberální společnosti jsou si rovni.

Jestli tohle tvrdí feministické intelektuálky, tak jsem holt feministická intelektuálka.
aoyagi
14. října 2010 • 12:36
Děkuji za odpověď!

Ano, Skandinávie je v téhle oblasti trochu jinde. Když jsem byl ve Finsku (které se snad ještě pořád řadí do skandinávských států), byl jsem několikrát docela zaskočen. Před barem jsem potkal paní na ..... na té velké černé motorce, která nevím, jak se jmenuje. Kožené hadry, tvrdý rock a pivo. To by tak překvapující nebylo, ale to, že ani páni kolegové na motorkách, ani kolemjdoucí si nějak nevšímali hlasitých projevů paní motorkářky. A podobných případů bylo víc.
Tehdy jsem pochopil, proč jsou seveřané podle statistik ta nejšťastnější část populace. Už dříve jsem se setkal se skupinou Lordi. Ti jsou právě finové, a myslím, že jiná země (možná kromě Japonska a Las Vegas) by je nepřijala tak dobře, vzhledem k jejich maskám. A takový 'open-minded' stát bývá často šťastný, ale ostatní jsou pořád zabednění ve svých tradičních hodnotách a zvycích.

Ovšem na druhou stranu, jak píšete o rovnosti, mezi ženou a mužem rovnost nemůže být -absolutní-, jak prý tvrdí lokální feministický klub (mimochodem, divím se, že praví intelektuálové se nebouří kvůli tomu, jak se poslední dobou používá slovo intelektuál - jako nadávka nebo zesměšnění). Žena bude pořád (když dá bůh) ta co rodí. Nebo nemůže nosit těžká břemena (kromě předsudků, ha-ha). Ale to už jsou ty biologické rozdíly, které zmiňujete.
torinese
9. října 2010 • 13:03
Cyrilek Svobodů taky tvrdí, že žena má být podřízena muži. Asi si oba nějak nepovšimli, že se píše rok 2010! Nejsem žádná fanatická feministka, ale nějak těžce snáším tyhle primitivní šovinistické kecy, které jsem slýchala od mala od otce. Italové říkají, že správná žena má být "casa e chiesa" (volně přeloženo- z kostela mazat rovnou domů k plotně) - zaplať bůh, že už jsme trochu dál...
tritecky
8. října 2010 • 09:16
von.rammstein
7. října 2010 • 11:36
souhlas
mara-l
7. října 2010 • 10:39
konečně panu Doležalovi vysvětlit, že matriarchát nikdy neexistoval, neexistuje a existovat nebude? Jinak díky za další hysterický článek, ty estrogeny (fuj, jak odporné feministické-levičácké-překonané slovo) v oceánech vážně začínají působit.
tritecky
6. října 2010 • 17:33
pak želv pana Doležala.
Už je to hotová bajka. Ezop hadra.