Archív

Zpět na článek

Ebooks: Kaplického knihovna bude k ničemu

13 komentářů

hairy
22. července 2010 • 11:13
Zřejmě jste si nepozorně přečetl nepřesné podklady, jinak byste nemohl napsat tak naivní článek.
Věc se zhruba asi tak, že se jedná o údaje internetového knihkupectví Amazon z prodeje v USA. Na 100 prodaných "papírových" knih připadlo 180 knih ve formě elektronické. Ale jen v Amazonu. V rámci celého knižního trhu v USA činí prodej elektronických knih jen 1,5 % z celkových tržeb z prodeje všech knih v USA...
V Česku prodej e.knih dosud prakticky neexistuje.
Tento stav se dozajista bude v budoucnu měnit, prodej e.knih bude pravděpodobně celosvětově narůstat, ale v žádném případě to nebude znamenat zánik klasických knih, tak jak si to laicky vykládáte vy.
Kniha jako taková je nenahraditelná.
grassazione
1. dubna 2011 • 00:19
Neexistuje prodej e-knih v ČR? Jen já vím o 4 prodejcích.
muhlhaus
22. července 2010 • 08:31
že nová budova NK není nutná, ale určitě by byla méně zbytečná a navíc levnější než "slavná" letenská Blanka. Za šílený ovšem považuju nápad postavit blob na místě zbouraného Paláce kultury, když ten by šel za pár korun na knihovnu přestavět.
jendai
22. července 2010 • 14:15
zas tak levné by to nebylo, ale pri trose stesti a nepredrazene zakazce (jak je to u verejnych zakazek v Cechach zvykem) by se to za 0,5-0,7mld dalo sfouknout...cili treba za 5-10% nákladů na Kaplického NK...jenže - nebylo by to ono, chobotnice je povedený návrh...jen bych ho realizoval tak za 4-5 let, ne teď...
vujtech
22. července 2010 • 08:17
Kaplického knihovna je skvost moderní architektury a hodí se přesně na Letnou a do zeleně kam byla navržena - to je můj názor.
Je to velká škoda, že jí zazdili, anebo že vymýšlí podivná další místa...

Dovolí se stavět všelijaká obchodní obludária, všude visí billboardy, ale tento vítězný návrh, který by lákal turistity a ochraňoval národní psaný klenot zazdili - je to hloupost na entou.
-------------
Otázka pro autora: Reflex tištěný nebo elektronický, já dávám rozhodně přednost tištěnému! Co Vy?;)
sendyman
21. července 2010 • 15:13
co je to za ***a, kterej si plete instituci NÁRODNÍ knihovny s obecní kni***u v Horní Dolní? Jak už tu nedávno někde někdo napsal, že je k hovnu, protože akorát by "sloužila Pražákům", tak teď zas proto, že je ebook? Ješiš...
Palopetro
21. července 2010 • 12:59
já si budu knihy kupovat stále.Chtěl bych vidět toho čtenáře,který si rád píše na stránky poznámky jako třeba já.A to nemluvím o tom,že si někdy potřebuji nutně vytrhnout list..
grassazione
1. dubna 2011 • 00:21
Zrovna zápisky do knih a zvýraznění textu je v Kindle mnohem praktičtější než v klasických, papírových knihách. Zkuste si na týden Kindle půjčit, třeba změníte názor.
jendai
21. července 2010 • 12:20
kdy někdo taky přepíše všechny knihy (včetně odborné literatury) do elektronické podoby...tolik překladatelů na světe není...takže já s papírem rozhodně neskončím...
runningfox
21. července 2010 • 14:49
pro vás asi bude to, že to přepisování (jinak také digitalizace) knižního fondu běží v Čechách už několik let za vydatné peněžní podpory mezinárodních institucí.
Myslím si to samé, co autor: nač stavět baráky, aby se pak ony proměnily akorát ve sklady? Takových baráků už máme všude mraky.
Nedělejte si iluze, že odbornou literaturu vám někdo přeloží, ta už se dávno čte v originále. Ti, co ji čtou, totiž překlady ani nepotřebují.