Komentáře

Zpět na článek

Politici oživili Kaplického chobotnici. Populismus poráží rozum

21 komentářů

demontormen
23. července 2010 • 10:49
lidé naseho naroda jsou behem vteriny odbornici na vsechno, misto aby nechali odborna rozhodnuti na odpovednych, remcaji do toho zcela nesmyslne, bez argumentu... Kolik z kritiku Kaplickeho knihovny se bylo podivat na jeho vystavu? Ono to vstupne je asi 150 Kc, to znamena krabku cigar a par piv, takze ti nejvetsi kritici daji pred DOXem prednost putice na nadrazi...
madla88
22. července 2010 • 22:15
Nikdo se nepozastavuje nad rekonstrukcí Národního muzea za 4 miliardy Kč, tady se nikdo neptá, kde se vezmou peníze. Proč? (Nic proti muzeu.)
Nikomu nevadí umístění depozita knihovny pod zem v Klementinu pár metrů od Vltavy a na kopci Letné z toho je problém.
Nikdo se neptá, kolik bude stát neustálé převážení knih z depozita v Hostivaři (a jeho vybudování) do Klementina, nemluvě o problematičnosti dopravy v centru města.
Je zajímavé, jak každý si troufá odsuzovat architektonické dílo, aniž by k tomu měl jakékoli odborné znalosti.
Nekoncepčnost, nelogičnost a nekulturnost, zkrátka bída!
jendai
21. července 2010 • 14:36
a víte, co je legrační - mě se nejvíc líbil návrh HŠH (2. v pořadí) nejsem bezmezným obdivovatelem J. Kaplického, jen jsem se snažil říct, že to s tím skladem byl nesmysl a moc mě mrzí, že ostatním porota pořád opakovala, že je to závazná podmínka a nakonec vyhrál projekt, který ji nerespektoval...ale na druhou stranu - ten samotný projekt je (podle mě, velké části veřejnosti a světově uznávaných tvůrců) velmi dobrý až výborný (odprostím-li se od celého pozadí věci)...
strassidlo
24. července 2010 • 16:14
Mně taky! Určitě to bylo nápaditější a vkusnější řešení, než chcrchel.
franta02
21. července 2010 • 13:14
Kdo by to uspořádal? Pro člověka formátu, schopností a kontaktů, jaké měl a má tehdejší gen. ředitel NK, to nemusel být neřešitelný problém. A navíc pokud by došlo k realizaci, tak nemalá část věhlasu a zásluh by padla i na něj. Samozřejmě si vůbec nemyslím, že by mu o něco takového šlo, kdepak, ani omylem ...
A proč neumístit sklad pod zem? No na to se ptejte tvůrců soutežních podmínek, mezi nimiž měl zmíněný pan ředitel nikoli menýznamné postavení. A podmínky by měly platit pro všechny stejně, nemyslíte? A nebo že by se dopředu tak trochu počítalo, že pro někoho ta tak úplně platit nebude?
jendai
21. července 2010 • 13:42
Vždyť jsem říkal, že podmínky platí pro všechny (i když tahle zrovna nemá opodstatnění). S Ježkovou ješitností je to spekulace, stejně jako s tím tunelem...
franta02
21. července 2010 • 14:17
Jo, jo, je to spekulace, přiznávám. V případě pana ředitele pouze má osobní, ale v případě podzemního skladu je kupodivu docela rozšířená mezi pány architekty. Samozřejmě pouze a výhradně mezi těmi zlými, zápecnickými, rodnou hroudou zeneuznanému géniovi nepřejícími ...
jendai
20. července 2010 • 14:59
postavte se někdy k tančícímu domu - více japonců uvidíte snad jen u fleků;-)
wexlo
20. července 2010 • 13:34
Myslim,že pokud měli politici před volbami plnou hubu zadlužení,šetření a řecké krize která nás pokud nevyhraje právě jejich partaj zaručene nemine.Pak nevidim jediný důvod proč stavět něco ať už cokoliv za 6miliard korun,když to bude pouze jenom něco navíc-nejedná se o jakkoliv převratnou/nutnou záležitost,jde jenom o novou knihovnu,kterou využijou převážně pražáci.Navíc mi investice 6-ti miliard do nové knihovny nějak nejde dohromady s vládou rozpočtové zodpovědnosti jak ji Nečas rád nezývá.
Jestli někomu přijde vyhození 6-ti miliard oknem jako dobré hospodaření s už tak kurewsky vysokym schodkem rozpočtu,pak by měl jít dop*dele.
Navíc mi to přijde jako hodně laciné gesto i s lidského hlediska.Když Kaplický žil a tenhle návrh se lidem líbil(vyhrál v soutěži),tak ho kritizovali a teď je chudák Kaplický po smrti a najednou to jde? Myslim,že za vším je získání politického kreditu,popř.nějaké šikovné veřejné zakázky pro politiky a jejich spřátelené firmy,co tuhle pěknou knihovnu postaví určitě za velice příznivou cenu,jen aby těch 6mld. bylo dost. No uvidíme.
sammy
20. července 2010 • 12:44
Se stavbou knihovny zcela souhlasím. Ač se mi zprvu nelíbila, musím uznat, že ta stavba je výjimečná, vyhrála regulérní soutěž a měla by být uskutečněna. Na druhou stranu uznávám, že na to teď není vhodná doba a bohatě by mi stačilo, kdyby se pro knihovnu vyhradilo místo, které na Letné snad ještě zbylo, s tím, že se s realizací počká na příznivější ekonomické klima.
Výjimečné stavby vždy provázely a budou provázet problémy a výhrady všeho druhu, ale na ty se nakonec zapomene a zbydou jen stavby - symboly. Doporučuji Vám si přečíst, co vše se např. dělo kolem opery v Sydney.