Život a styl

Zpět na článek

Ženy, které rodí doma, jsou nezodpovědné a vyšinuté

91 komentářů

vrkal
1. září 2010 • 11:29
Onovlastně rození v porodnicích se stalo módní záležitostí první poloviny minulého století. Moje babička, mimochodem porodní bába/asistentka/ pocházela z 11 dětí narozaných doma. Pravda je, že všechny nepřežili. Pozdějí, cca v 50 letech se rození i péče o těhotné přesunula do rukou lékařů. Přesto mrtvých narozených dětí nebylo o mnoho více, spíše se neudržovali za každou cenu při životě děti předčasně porozené, nebo s různými vadami. Dnes se za každou cenu snažíme udržet při životě kde koho. Je to sice velmi humání, ale jsou to ohromné náklady, jak stáu, tak i rodičů. Ústavy jsou plné dementních lidí a doktoři jsou hrdi na nízkou kojeneckou úmrtnost. A´t si matky rodí kde chtějí. Víme, že je to fin. stráta pro doktory, ale úspora pro pojišťovny.
tojejednomtldpk
28. července 2010 • 18:33
Sem napište váš vzkaz!to je ten pán, co líže svojí starou/mladou, když má krámy? Jo tak nazor tohodle militantniho *** je pro me dulezitej...
P.S.Schalke forever
anive
27. července 2010 • 15:31
já rodila před 30 lety...péče byla bezvadná a nevím komu házeli na hlavu mokrý hadr aby nekřicel....na komunisty se dá svést všechno...jak jednoduché
vodnivila
27. července 2010 • 09:54
No vidíte, v Hholandsku je to zcela běžné, v ostatních demokratických zemích je to taky zcela legální záležitost, kterou proplácí pojišťovny, i když tam doma rodí jen malé procento žen narozdíl od zmiňovaného Holandska.

Jen v Čechách se kolem domácích porodů dělá humbuk a šíří to zejména bulvární média jako Blesk a v závěsu za ním hned Reflex . Mrzí mě že se renomovaný časopis připojil k poněkud hloupé honbě na čarodějnice, kazí mu to pověst a už taky uvažuju o zrušení předplatného.

Nechápu tuhle českou hytsterii ohledně něčeho, co ve většine vyspělých zemí normálně funguje. Osobně jsem pro možnost volby, naprostá většina (včetně mě) bude rodit v porodnici, některé by využili por. domů a malý zbytek by rodil doma. Hlavně je potřeba změnit přístup porodníků, aby ženy nemusely utíkat rodit kamkoliv jinam.
ch.hana
26. července 2010 • 09:59
Před měsícem jsem se přestěhovala za přítelem do Holandska. Porod je tu vnímán jako přirozená věc nevyžadující lékařského dohledu. Všechny Holanďanky rodí doma za asistence porodních báb, svých rodičů, sourozenců, manžela popřípadě i mladších dětí. Pouze rizikové případy jdou do nemocnice.
Musím přiznat, že jsem zůstala trochu opařená.Argumenty typu, že se kdykoliv může něco stát, že si určitě porodní bába nepřinese techniku, která by mi v případě krize mohla zachránit život, neobstály. Ani u přítele, ani u jeho maminky či tet. To, proto čemu se u nás brojí, je tu široce podporováno, babky to probírají u kávy a vysvětlují, že je o vlastně velice příjemný a intimní zážitek...
Mimčo ještě nějakou dobu neplánuji, ale po těchto diskuzích jsem zůstala krapítko otřesena...
janneke
16. srpna 2010 • 12:49
Nebojte, kdyz budete chtit rodit v nemocnici, muzete. Nikdo vas v Holandsku v tomto smeru nebude do niceho nutit.
marfanov
25. července 2010 • 09:45
porod doma ani porod v nemocnici není ideální stav, bohužel neexistuje nic mezi, tak je třeba si vybrat. první porod jsme já i dcera přežily jen díky bojovnému postoji mého manžela, a to ani nemluvím o tom, jak se pak k nám chovaly sestry... Podruhé jsem měla neuvěřitelné štěstí na porodní asistentku, byl to vlastně pěkný zážitek, i když na nějaké "hysterické mateřství a postoj jsem matka - kdo je víc" nejsem stavěná.. Protivné sestry jsem si pak vychutnala, protože jsem je na nic nepotřebovala. jsem pro jistější porod v nemocnici, ale hned poté hajdy domů a mít porodní asistentku aspoň jednou denně doma nebo stále na telefonu. To by se mi líbilo..
a už jen na okraj - porodů v nemocnicích je pořád absolutně nejvíc, proto asi ty hrozné zážitky z porodů doma nějak nejsou k dispozici.. za komančů se rodičky fackovaly a dávaly se jim hadry na obličej, aby nekřičely a nerušily ostatní (teda hlavně personál). a stále se najdou zkušení porodníci, např. pověstný pan V.Ž. v Třebíči, který stále svoje povolání vykonává, ačkoli má na svědomí minimálně jeden život rodičky (za přítomnosti otce a pediatra). asi to bude tím, že nemocnice sousedí se státním zastupitelstvím a soudem... TO mi připadá naprosto nezodpovědné a vyšinuté, pane Doležale..
marfanov
25. července 2010 • 10:07
a mimochodem - kdysi jsem psala býv. poslanci za KDU-ČSL Karasovi, který jadrně a s podobnými argumenty jako Vy odmítal potraty... Můj argument byl jediný - každý má právo na svou volbu. a ta se nesmí nikomu upírat, jinak už nejsme v demokracii. doufám, že srovnání s tím pánem se vám nelíbí..
helouboys
25. července 2010 • 00:54
O doímácích porodech ví asi kulový a tak blábolí voloviny , ale na to jsme už u něj z¨vyklý, když se objevoval i v TV
helouboys
25. července 2010 • 00:50
docela kvalifikované , možná lepší než novopečený doktor, který ani neví který konce pupšnůry uříznout.
Mimochodem, kdyby nějaká rodička /domácí / potřebovala pomoc, tak hned vyrazím a udělám co bude potřebné - mimochodem asistoval jsem před lety u domácího porodu své vlastní dcery - pak jí odvezl MUDR do porodnice i s mou ženou /taky MUDR !!!/ a dcerka málem převoz nepřežila. NO TO BYLY NERVY