Fotogalerie

Zpět na článek

Podněstří, nostalgická černá díra Evropy. Vládne zde tíseň, chudoba a láska k Sovětskému svazu

10 komentářů

Richard Šebesta
Podněsterská republika neuznaný stát, může být ale takových je ale víc a některé jsou součásti demokratického bloku v EU a NATO. Proč se nepíše taky o nich ? Začněme Kosovem které z členských zemí EU neuznává Kypr,­Sloven­sko,Šp­aněl­sko a Maďarsko a také Srbsko. Nebo co Severní Kyperská republika mimochodem vytvořená tureckou agresi v roce 1974. Příští rok to bude 50 let jsem zvědav zda si někdo z redaktorů vzpomene na ono " slavné výročí " turecké agrese kterou bych přirovnal k ruské agresi na Ukrajině. Rozdíl je v tom že této agrese se dopustil stát NATO (Turecko) a taky Kypr je mnohem menší než Ukrajina a odpor Kypřanů byl menší a byl rychle zlomen Turky. Co nato NATO ? Nic vše je v pohodě, když něco dělá NATO nebo jeho nějaký člen je ok když to dělá někdo jiný je to agrese.To je ona demokratická spravedlnost po natovsku. BRAVO. jen můžeme zatleskat !
Dáda88
V Podněstří jsem byl, ano stát je chudý ve srovnání se zbytkem Evropy, ale to Moldavie taky. Ale neřekl bych, že je tam vyloženě chudoba a bída tu si představuji jinak. Supermarket tam byl plný zboží a bylo tam dost nakupujích včetně penzistů. Ale může to být zkreslené protože jsem byl jen v Tiraspolu. Domy mimo hlavní ulice jsou v žalostném stavu. Řekl bych, že větší problém této země je, že většinu zdrojů ovládá rodina Smirnoff, kterým patří společnost Sherrif, která provozuje obchody, čerpací stanice a takřka většinu výdělečných podniků v zemi. Takže země je chudá, ale nezdálo se mi že by lidé živořili v chudobě. To není vůbec obhajoba Ruska samozřejmě, že vytvořit takovou enklávu je zvěrstvo pro vytváření chaosu v Evropě a tlaku na Moldavii. Jen chci předat můj dojem z této země.
Alois Rudý
A ten objektivní výběr foto prováděl který protiruský dezolát ?😎
Roman Archi Potsch
Když už i něčem chcete psát, tak prosím alespoň danou zemi navštivte abyste nepsali totální bludy.

Občané v Podněstří využívají a požívají výhod o kterých se vám ani nesnilo tak jaká chudoba? Většina lidí dokonce vlastní až 4 pasy takže mají přístup nejen směrem do Asie a především Ruska a také ruský důchod, který je 4 x věští než ten Moldavský. Rovněž většina z nich paradoxně díky Moldavsku má i pas Moldavska a zároveň Rumunský. A to že je Podněstří kryptová velmoc a mají plyn a tepelnou elektrárnu zadarmo, na které je závislá i Kišiněv o tom už ani nemluvě.
thomas2
@Richard Šebesta - Ovsem, kdyz agresi udelalo Turecko, tak to take byla agrese. Podobne vytvoreni podnesterske republiky je vysledek agrese. Jsou tam rusti vojaci.
Serafima Panfil
@Roman Archi Potsch Přesně tak - mám tam příbuzné od manželky .Jsou to sami Rusové a tak je logické že tíhnou do Ruska a mají se tam rozhodně líp než v Moldavsku .(jejich koňak -divin , stojí méně než kilo obyčejného salámu)
Mouse ova
@Roman Archi Potsch naprostý souhlas. Soudružka fotografka vytáhla nejhorší snímky, které by nafotila na 200 m2 třeba v Chánově. Už se těším na návštěvu příští týden. Nadchly mne fotky i program, který nás tam čeká. A pokud si čtenář chce udělat reálný obrázek, doporučuji přečíst si blog a shlédnout fotky zde: http­s://bac­kpac­kyou­rsel­f.cz­/ces­topis-o-podnestri-aneb-jak-jsme-navstivili-neexistujici-republiku/
Jozef Kolek
čo je dovolené bohovi(usákom), nie je dovolené volovi ( rusakom) - fuj
Uživatel_5534827
Je to velmi zajímavé území z hlediska moderních potřeb člověka, jako je např. potřeba pasu pro cestování do zahraničí. A v tom je téměř každý občan Podněstří ochoten dojet do Kišiněva a pas si vyřídit. Vlastně v cizí zemi. No jasně, protože jinde by jeho pas neakceptovali.
Miroslav Mezihorak
Kde jenom trochu, trošičku šlápla noha ruského živlu.svět má problém.