Zprávy

Zpět na článek

Jízda za všechny prachy. Jak se z tradiční moravské slavnosti stal tradiční český šunt

11 komentářů

mufoto
3. července 2012 • 01:36
Minulý rok jsem navštívil Jízdu králů v Hluku a asi po týdnu četl obdobný článek od pana Holce, kde útočil na jízdu králů a ostatní tradice. Z toho usuzuju, že si pan Holec léčí nějaký osobní mindrák !!!
derner
12. června 2012 • 00:35
Tak jsem se na vlastní oči přesvědčil, jak zprofanované a neobjektivní články se objevují i v takovém prestižním tisku jako je Reflex. Pan Holec zřejmě používá taktiky " styl novinářů z let reálného socialismu", kteří zcela záměrně a lživě psali o událostech, aby oblbovali své čtenáře a drželi je v deziluzi. O to se snaží i pan Holec. Má smůlu. Sám jsem se již po třetí zúčastnil Jízdy králů. Neznám krásnější , ryzejší a emočně nabitou lidovou slavnost, než jakou je Jízda králů. To, co popisuje pan Holec o Jihoameričanech a prodavači štěkajících psíků je jen důkaz toho, jak povrchní , ubohý a senzacechtivý pohled na celou akci má. Jízda králu je slavností, kterou žije většina obyvatel Vlčnova již dlouhé měsíce před samotnou jízdou. Pokud si pan Holec myslí, že tím žijí všichni , tak nechápu, jak ve své naivitě může dělat rádoby objektivního novináře. Kdo má srdce i duši na pravém místě / má-li je vůbec? / musí jednoznačně vidět i cítit, že to není přehlídka krojů a obyčejů pro zvědavé turisty, ale tradice, která je uchovávána po celá desetiletí a pro zúčastněné je to obrovská čest a pocta. Já sám jako turista jsem žádné krojované ženě ani žádnému krojovanému muži nedal za to, že má kroj ani korunu. A pokud jsem se díval po zahraničních turistech, ani oni žádnému krojovanému nedali ani dolar či euro. Tak jaká komerce? Škoda, že mu uniklo to naprosto podstatné, o čem Jízda králů je! To by se novináři stávat nemělo! A pokud nazývá paní Vráblíkovou ženou se smyslem pro patos, tak pak se ptám , pane Holec, pro co máte smysl vy? Objektivní žurnalistika to však není!

Deri
vonrammstein
11. června 2012 • 17:17
ty vole, vůbec se nedivím, že tam takový namachrovaný pražský bastardy, jako jseš ty, nalejvaj chcankama. Já bych ti taky nic lepšího nenalil. A "mnohé zdejší vinné sklípky se proměnily v primitivní pivnice"-tak za to si můžeš sám. Někdo dal echo, že přijedeš. Chtěli ti prostě udělat radost, protože vědí, že dobrý víno nepoznáš, zato v primitivních pivnicích jseš doma.
A to nejsem Moravák, podotýkám.
karlosvvv
11. června 2012 • 15:56
http­://vir­tually­.cz/jou­rnal/?­q=no­de/5175
pooch.ledog
11. června 2012 • 16:57
Zajimave! Za ty jmenovane politiky a jejich pomocniky bych nedala zlamanou gresli a jejich vzajemne averze jsou mi vcelku ukradene. Ale ta charakteristika Holce sedla jako zadek na hrnec. Dik.
vonrammstein
11. června 2012 • 17:22
Madam je na něj zbytečně příliš vlídná. Uměl bych to podstatně expresivněji. A přesněji. Co Playboy, Holec?
karlosvvv
11. června 2012 • 12:47
Absolutní paskvil pane Holec, nechápu jak může Váš nadřízený vůbec pustit takovou slátaninu do éteru. Jak psala Kateřina Pavelčíková – než začnete psát, tak si zkuste něco o moravských tradicích a způsobu pořádání a finančním zajištění JK zjistit. Na druhou stranu ten Váš životopis možná mluví za vše, když se člověk podívá do jakých plátků jste přispíval on tam totiž schází jen BLESK. Trochu jen nerozumím tomu ČTK , ale pokud je to jen praxe a pracoval jste tam jako kvalifikovaná obsluha kopírovacího stroje tak je to vše v pořádku.
torinese
11. června 2012 • 08:50
stejně nenávistný článek- zaměřený proti lidovým tradicím,jako loni. Jízda králů mu evidentně učarovala - napsal o ní podobným způsobem již před rokem. Ten pán by se měl opravdu léčit - Moravu zřejmě upřímně nenávidí (buď kritizuje víno nebo tradice) - asi mu nějaká švarná Moravačka nedala. Podotýkám ,že jsem ze SK. Ale jsem ráda, že se tradice (včetně krojů) vůbec ještě někde drží. Pokud mluvíme o komerci, měl by si autor zamést před vlastním prahem - Praha je stále plná odporných kýčů, které se prodávají naprosto všude.
To, že se na tradice nabaluje komerce, existuje všude na světě, to si Holec nevšiml?
pooch.ledog
11. června 2012 • 11:07
No on kolem toho jejich Staromaku a spol. nechodi. On chodi asi kanalama. Kolem tech jeho oblibenych kur.ev. Ty totiz zminuje pravidelne. Asi to dobre zna .

Dneska ma vyzivnej den. V jinem blabolu zase tvrdi, ze Cesi jsou nejhorsi narod na svete a nemaji smysl pro humor. Jo jo, frustrace je hnusna vec . Ale nedivim se, lidi, kteri ziji v tak uzavrenych kruzich jako on musi nutne podlehnout dojmu, ze vsecko je spatne. A pokud uz se dostanou nekam mimo svuj kruh, tak to zase vnimaji jen tou svou omezenou optikou. Co s nimi? Nic, nechat to byt. Proto ani tento blabol nebudu komentovat. Leda snad jeste to, ze dnes uz bohuzel komerce vlezla vsude, nebot kazdy se chce a musi nejak uzivit. Tak co ceka, jouda. On taky nepise ty svoje pitomosti zadarmo. Ucty musime platit vseci.

Mimochodem, videl on vubec nekdy jak vypadaji folklorni slavnosti jinde? Treba v Irsku ktere je jimi doslova prolezle? No jo, to by ale bylo velebeno a uctivano. Dyt prcece neni horsiho naroda nez jsme my, ten zbytek jsou machri. Pche.
torinese
11. června 2012 • 13:40
Pooch, ten snad musel na Moravě chytit minimálně tripla - jak přijde na tohle téma, tak je úplně bez sebe. Já jsem jízdu králů viděla jenom v televizi a je to krásný zvyk. Zázrak,že se vůbec dochoval. Lidi ,jako Holec, by nejradši všechny tradice zlikvidovali. Však také má náš Středočeský kraj nejhnusnější vesnice a tradice veskrze žádné. Proč vlastně ten Holec na Moravu jezdí, když už je apriori přesvědčený o tom, že tam všechno stojí za prd?!