Zprávy

Zpět na článek

České NEJ č. 8: Díky tuzemským čajomilům máme největší koncentraci čajoven na světě

5 komentářů

jirixrasista
15. června 2012 • 09:46
Anno, máte naprostou pravdu.
Tohle bláboelní paní Kadlecové je více než směšné, připomíná mi to nedávný článek téhož plátku, kde nás autor mermomocí přesvědčoval, že Čechové se naučili pít kávu až díky objevení se kavárny Starbucks. Pro neznalé věci - to je asi tak taková kavárna, jako je Mc Donalds restaurace. Chlastat hnědou břečku vyrobeno z velbloudích lejn a podávanou v plastikovém kelímku chce kus odvahy. A je potřeba ještě větší kus zaslepenosti a neoantikomunismu, aby tohle barbarství člověk vynášel do nebe. čili ono poukazování na hříchy doby minulé je zase jen další způsob, jak redaktorka Kadlecová zabíjí hned tři mouchy jednou ranou: všem dokáže, že není žádná křupna, neboť ona se v čaji vyzná; předvede, že umí zaujmout správnou uvědomělou pózu a přidat se k davu. No a nejspíše ještě dostane pár šupů za PR článek...
anna585
14. června 2012 • 13:44
Čajovny za socialismu neexistovaly. Milovníci čaje se tedy scházeli po bytech a místo pátého výluhu z pytlíku Pigi čaje nebo extraktu z čajového smetí s názvem Klub popíjeli klenoty propašované umělci ze zahraničních cest.“

To je zase klišé … klenoty propašované umělci ze zahraničních cest.

Kdo měl chuť na dobrý čaj (a neměl žádné známé umělce), tak si dobrý sypaný čaj vždycky našel. V Tuzexu, Esu nebo Domě potravin … Já vím, samozřejmě Pražáci nebo např. Brňáci to měli s nákupem jednodušší, tak mě hned netlučte. Vexláci stáli před každým Tuzexem, někdo si nakupoval džíny a někdo zase dobré čaje. Nebylo to tak sice ideální ani důstojné, nejsem milovník těchto starých pořádků, ale úplný vopice jsme před tím převratem 1989 nebyli, paní redaktorko.
Dokonce jsme si tehdy před 1989 i čistili zuby, holili podpaží a nohy .... Je to pro vás asi až k neuvěření, že?

Ach jo.
pooch.ledog
14. června 2012 • 20:12
Ta nevi veci. Treba to, ze ''per capita'' jde krasne cesky rici treba takhle - na osobu. Ona vubec rada ukazuje, ze zna cizi jazyky. Kdyz treba misto obvykleho ceskeho ''svepomoci'' pouziva anglicke DIY. Nemel by zrovna novinar vyvijet aspon jakous takous snahu o zachovani cistoty jazyka? Chapu, ze jazyk neni mrtvy utvar a vyviji se, tento zpusob vyvoje zda se mi vsak byti ponekud nestastnym.

A s tim cajem mate pravdu. Jsem milovnik caje uz dlouho a i za sociku jsem si delavala poradny cajovy obrad, kdy se spravne nahrala konvice, salek atd. (kdepak jsem k tomu asi prisla, v socikovske literature? ) a dokonce jsem se dopracovala i k caji jasminovemu a podobnym vecem. Ono se i tenkrat dalo leccos sehnat, a nemuselo se ani do toho Tuzexu. U nas v ulici byval vyhlaseny maly obchudek, stale jeste zarizeny vyrezavanym tmavym drevenym nabytkem se zlatym kovanim z 1.republiky, leta vedenym manzelskym parem, kde se prodavali fajn veci jako prima cokolada, lepsi cukrovinky na vahu, bonboniery, nektera vina a lepsi likery, mlelo se tam primo pred zakaznikem kafe ktery nadherne vonelo. Tam prodavali i lepsi caj, vcetne sypaneho cinskeho v takove krasne kovove krabicce, nebo ruzne caje anglicke apod. Mozna to neni az takovy special jako jsou caje dneska, ale na tu dobu to bylo uzasny a ty caje chutnaly bajecne. Jak a kde to ti prodejci shaneli (a po nich jina pani, co to pak prevzala) nevim. Myslim, ze to patrilo pod nejaky ten Pramen a presto to melo nobl provedeni i zbozi. Po revoluci prisel nekdo s myslenkou, ze na co tyhle veci, ze nam prece staci hyper super. Takze krasny nabytek se rozmlatil a vyhodil, delikatesy a lahudky zmizely. No. A je vymalovano. Dneska v tech prostorach prodavaji Vietnamci ty sve hadry a takovy obchod uz siroko daleko nenajdete. Zato radoby ''dobrych'' caju je vsude jako smeti.

Ne, skutecne jsme neslezli ze stromu v roce 1989, cimz tedy take nevolam po tom aby se to vratilo zpet. To ani omylem.
anna585
15. června 2012 • 09:02
Nerada vyvolávám konflikty, tady v redakci bych se ale dostala do konfliktu s mnohými … S tím čajem mě Kadlecová dost nakrkla. Neví o čem píše? Nebo naopak, je to účelová manipulace?

Doma jsme i za socíku pili klasické sypané čaje, které se daly vždy koupit. Ano, nebyly běžně k mání v každém krámu. Bylo to stejné jako dnes. Podívejte se, co za čaje se v těch super a hyper marketech prodávají! Většinou ostuda. A v čajovnách? Moc jim nevěřím. Našinci jsou schopni všeho. Čaj dnes nejradši nakupuji u našich českých Arabů, Indů či Turků, tam je kvalita čaje jistá.

Té dnešní fascinaci čajem moc nerozumím, neboť většina těch dnešních milců čaje pije podle mého pozorování různé přearomatizované ovocné čaje, které ucítíte i přes zeď. Kadlecová tady horuje za kvalitní čaje, jsem si ale téměř jista, že tato světačka pije právě tyto aromatizované sra.ky.
A to je asi ten dnešní pokrok, trh je zavalen aromatizovanými sra-kami, které někteří pokládají za čaje.
pooch.ledog
15. června 2012 • 11:09
Tak nejak. Skutecne dobry caj je rozhodne neco jineho nez co clovek bezne vidi po regalech. Kolikrat fakt zasnu co vsecko jsou lidi schopni povazovat za dobry caj. Obvykle je to posmetane smeti co zbylo nekde na podlaze, prichucene, napajcovane kdovi cim. Ja mam problemy s precitlivelym zaludkem a predevsim jicnem, zaha me pali prakticky ze vseho takze musim byt velice opatrna na to, co do sebe vhodim. Piju povetsinou jen zeleny caj a ne jen tak le***jaky a uz si ho i bravam sebou kdyz jedu k nam, protoze vim, ze v takove kvalite ho u nas proste nekoupim. Plati totiz to, co bohuzel i pro zbytek potravin - k nam se naveze kdeco.

Ja taky nemam zajem vyvolavat konflikty. Vim, ze te kritiky z me strany na mistni redaktory je vic nez dost ale rozhodne to nedelam proto, ze bych proti nim mela neco osobne. Vazne me vsak vytaci, v jakym omylech ziji a jeste nam to sem cpou jako jedine a absolutni pravdy. Reflex znam od jeho prvniho cisla a muzu si tedy troufnout rici, ze jeho upadek je otresny. Tam uz muze byt redaktorem opravdu kdekdo.

A s temi vzpominkami na socik. Ja bych si NIKDY neprala, aby se ta doba vratila. Lec i v ni byvaly veci ktere proste nelze oznacit za spatne. To jen dnes je moda porad tvrdit, jak jsme meli vsecko jidlo spatne a pritom kdyz se podivate do dnesniho obchodu, tak je to bida jeste stokrat vetsi. Jen je v tom daleko vetsi vyber, ale jaka je obecna kvalita? V tomhle smeru to spise upadlo. Kdysi, kdyz jsem chtela rano varit stacilo mi vybehnout za roh na trh, kde stavali zahradkari ci dokonce par pestitelu co se tim i zivili, vesmes uz v duchodu, a tam si clovek koupil bezva domaci zeleninu, brambory, ovoce, dokonce i lesni jahody a boruvky, nebo dnes vzacny angrest, domaci med atd. Dnes, pokud to jeste nekde vubec existuje tam stoji par prekupniku s vecmi z velkoobchodu....ale to asi tihle RX Prazaci neznaji. Jejich chyba.