Zprávy

Zpět na článek

České NEJ č. 2: Čtenářská gramotnost českých školáků upadá. A to máme nejhustší síť veřejných knihoven na světě!

1 komentářů

pooch.ledog
6. června 2012 • 08:57
Proc mam u kazdeho vaseho dilka pocit, ze je nejak podivne nedokoncene a nebo mi dokonce unika jeho smysl...

Polud je jednou z vasich tezi to, ze Cesi stale jeste chodi do knihovny protoze je to zadarmo, tak v tom pripade jsou Anglicani taky Skoti a ne zrovna malo. Protoze oni verejne knihovny, kde se neplati dokonce ani ten zakladni rocni poplatek jako u nas, maji taky a hojne je vyuzivaji. A taky jich ubyva (tech knihoven). Ne proto, ze by o ne nebyl zajem, prave naopak, ale bohuzel kvuli skrtum ve vydajich, ktere jdou klasicky jako vzdy nejprve po krku vsemu, co by naopak melo zustat zachovano.

O tom, jak moc lidi ctou je zbytecny se bavit. Kdyz uz i hodne malym detem se cpe do rukou technika ktera je uci jen sedet na zadku a nechat se bavit....misto co by je rodice nejprve nechali objevit svet knih a vlastni fantazie. Pak se neni co divit, ze zajem o cetbu knizek upada.

V mem byvalem meste vyhodnotila mestska knihovna dva nejlepsi detske ctenare za lonsky rok. A byla to sranda. Protoze na techto dvou prvnich mistech se umistili dva vietnamsti sourozenci, deti rodicu kteri do CR prisli pred par lety a sami cesky skoro neumi. Kdezto ty deti ne jen ze cesky umi nadherne, lepe nez nekteri jejich cesti vrstevnici, ale dokonce si libuji v ceskych pohadkach, pribezich atd. Knihovna si to overila, zda to skutecne cetli, nemuze o tom byt tedy pochyb.