Komentáře

Zpět na článek

TOP 09 vyhlásila válku živnostníkům

10 komentářů

vonamula
18. května 2012 • 15:27
položme si otázku :

jak má vypadat den řádného občana z pohledu vlády a nadnárodních řetězců ?

odpovězme si :

1. řádný občan pracuje (jedno kdy, ale maká)
2. když občan nemaká tak
a. utrácí vydělané peníze
vonamula
18. května 2012 • 15:31
b. čumí na reklamy v televizi, moc nepřemýšlí a myslí si, že je spokojen
c. spí

Z toho vylývá, že nepřítel systému je každý, kdo si vypěstuje ředkvičku, kdo si pořeže pár metrů dřeva nebo se vzdělává, aniž by patřil k elitě.
vonamula
18. května 2012 • 15:41
nemohlo by to tady mít alespoň vzdáleně parametry textového editoru ?
sendyman
19. května 2012 • 11:51
A co byste čekal, Voni mulo? Od RX? Vždyť to nemá ani vzdálený parametry diskuse!
P.S.: Ale zabondil jste si hezky, to chválím, čest jeho památce!
vonamula
19. května 2012 • 13:10
ale ne. nick není "ona mula" (označení pro tažné zvíře neušlechtilého původu, ve třetí osobě a v nespisovném tvaru), ale "ten Voňamula" - lidověvesnický výraz pro herolda lidové moudrosti a nezdolnosti (rejpala).
torinese
18. května 2012 • 07:10
V Itálii je ten systém ještě obludnější. Podnikatelé si najímají zoufalé lidi na čtyři hodiny denně, ale musí pracovat osm hodin. Samozřejmě jim proplácí jen ty čtyři hodiny (cca 500-600 euro). Velká část je zaměstnaná navíc načerno. Chceme jít tímhle směrem?!
torinese
17. května 2012 • 08:26
ale "švarcsystém" tady opravdu bují. Setkala jsem se s tím sama, když jsem hledala zaměstnání. Při dotazu na plat mi pokaždé telefonicky sdělili, že mi to nemůžou říct, ať se dostavím osobně a nějak se dohodneme. Nakonec z toho vždy vylezlo, že chtějí prodejce zboží na živnostenský list, aby mu nemuseli platit zdravotní a sociální pojišťění. Proto je to tu také samý OSVČ,ale velká část z nich jsou obyčejní odírání zaměstnanci, nikoliv živnostníci, či podnikatelé. Nemyslím, že potírání "švarcsystému" nějak zásadně ovlivní zaměstnanost - zaměstnance budou přece firmy potřebovat tak, jako tak. Jen je nebudou moci brát tak na hůl. Stav, jenž panuje u nás, není skutečně v zahraničí běžný.
pooch.ledog
17. května 2012 • 17:14
Tak co se tyka likvidace drobneho podnikani, to zacalo uz davno a za ucasti politiku ze vsech stran politickeho spektra. To neni cele jen o odvodech, ale taky o zvyhodnenych podminkach treba pro ty mamuti retezce, kterym nemohl drobny soukromy obchod konkurovat. Stejne jako Vietnamcum kteri se s tim neparali a delali si to podle sveho, pricemz se jejich triady skladaly na vydaje a tudiz si mohli dovolit platit predrazene najmy - ktere nekde stanovila i sama mestska sprava s tim, ze se prece musi chovat trzne, a tim vyhnala z center mest domorodce s drobnym prodejem. Taky ruzna prehnana opatreni nasi hygieny, trapne se stale odvolavajici na EU, na tom mela svuj podil. Halt nekdo se potreboval napakovat, takze se naporucila spousta zbytecnosti, nad ramec toho co bylo opravdu treba stanovit jako normu v zajmu naseho zdravi a bezpecnosti.
Na druhe strane je fakt, ze po pocatecnim nadseni si lecktery OSVC rekl, ze nebude prece magor a odvadet statu sve tezce vydelane penize. O tom, jak cloveka naprosta vetsina podnikatelu (ano vim, to nemusi byt vzdy drobny OSVC) v podstate nuti aby delal oficialne za mensi sumu nez nakonec dostane bych mohla napsat roman. Opravdu to v porovnani s cizinou neni u nas normalni. Chapu, ze se OSVC nechce cpat prachy do bezedne statni kasy, ale zamestnanci to delat musi. Ti nemaji na vyber, leda ze se nechaji zamestanat nacerno, ale to jsou v podstate sami proti sobe. Pak se nemuzou divit, ze az je potka nejaky maler, tak nemaji na nic narok. To si muzou dovolit tak leda mladi, zdravi, kterym jeste nehrozi nemoci, i kdyz ty muzou prijit i na ne. Ovsem budou-li chtit treba hypoteku, pak jim nezbyde nez vydelavat nabilo a co nejvic. Takze swarz je dobry leda tak pro zamestnavatele, zamestnanec z neho v dlouhodobem meritku nic dobreho nema.
A k tem uvaham jak se ma oproti OSVC dobre zamestnanec. Dneska sotva, az na par profesi a to jeste ve statnim. Ten zbytek ma taky co delat aby se nejak uzivil.
sendyman
19. května 2012 • 07:29
Ono je to tak - podmínky, co se týká odvodů za zaměstnance, jsou pro podnikatele nastaveny tak obludně, že ten "švarc" se vyplatí. Sám jsem v tom jel asi 8 let a jel bych dál, kdyby... Ale to je jiná historie.
Svoje odvody jsem si platil (a když nezaplatil, byl to můj problém), měl sem služební auto, pracovní dobu jsem si organizoval sám, důležité byly výsledky - prostě prima vztah (a byl to vztah mezi dvěma lidmi, taková lokální záležitost). Ale to skončilo.
Ale co mě překvapilo, tak v ÚVN se stará zastřešující firma o úklid, jak na odděleních, tak v areálu. Takřka všichni jsou UK, nebo BL (a dělají si svoji práci dobře), a všichni jsou na ŽL. Švarcík (a byznys), jako prase, protože se jedná o desítky lidí. To nikomu nevadí?
sendyman
19. května 2012 • 07:37
To je reakce na vás na obě. UK není United Kingdom, jen nevím, jaký je kód pro Ukrajinu, a myslím, že BL taky není správně - prostě Bulhaři. Ale je s nimi všeobecná spokojenost, to nic proti nim, "naši" to asi dělat nechtějí, nebo co já vím. Jde o to, že když jim švarcík tak vadí u jednotlivců, proč nejdřív nevlezou na takovéhle organizace, kde to bují ostopryč...