Zprávy

Zpět na článek

Do Česka se nevrátím ani za 10 miliónů, říká Pavel Pospíšil, největší kuchařská hvězda na Slovensku

37 komentářů

okuk
6. března 2012 • 13:30
Vzpomeňte si, kolik stálo vajíčko před 89 a kolik jste vydělal tenkrát. Krom toho, jsou ta vejce drahá dočasně a určitě opět zlevní.
placirkabodlo
5. března 2012 • 18:36
ano, napriklad evropu stavet cesty ucime. tobe z toho drncani krasne jeblo, a to ti nasi borci chteji! takze si drncanim vpred asimilovan
ekran
5. března 2012 • 15:15
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Jirka1313
5. března 2012 • 02:38
Má Michelina, troubo!
bigmogul
4. března 2012 • 22:52
Takhle zeširoka jsem to snad ani nemyslel. Vejce přes dvě koruny beru, to je dlouholetá norma. Ovšem skokový zdražení o desítky procent kvůli tomu, že si Big Mother EU vymyslela, že každá slípka musí mít sto metrů krychlových na protažení křídel a mně se kvůli tomu prodraží oběd na dvojnásobek, to mi jedno není.
oldwomen
4. března 2012 • 21:10
a nebo perníkem (opět jedno vejce na plech) a nebo kynutou buchtou s povidly (tři vejce na dva plechy), ze tří vajec pomazánka, dvě na trojobal pro třeba řízky, čtyři na volský oko k čočce a nebo jako ztracený do koprovky, dvě do těsta na knedlíky..... Myslím, že se na dvaceti vejcích týdně shodneme, to je, i s rezervou, devadesát (tři plata) měsíčně. A to je spotřeba za předpokladu, že se v rodině denně vaří minimálně jedno teplé jídlo.
Když se podíváte do prvorepublikových kuchařek, vyhodíte si z hlavy modní exotické kuchyně, nebude se snažit stravovat jako Ital či Řek ve své domovině - tedy z originálních dovezených surovin, zařadíte v maximální míře sezonní potraviny, nebude se bránit tomu, že když dneska zbyla trocha zelí, tak pozítří bude zelňačka, prejt nebo pomazánka ze zbytku masa, zjistíte, že jíte, a celkem luxusně, za pár šušňů. A to i přes rostoucí ceny nejen vajec.
Ještě v osmdesátých letech stálo vejce křapka - k okamžitému zpracování, mělo poškozenou skořápku a nebo to byla podměrečná "kuřecí" vejce z počátku snůšky - padesát haléřů a normální vejce v sezoně korunu, v zimě korunu deset, před vánoci se v pohodě vyšplhala i na korunu padesát za kus. Máte pocit, že byla, v porovnání s tehdejšími platy, levná? Objevila jsem ceník výkupu, co vykupovala Jednota v padesátých letech od prvovýrobců - nejezedáků. Kilo vepřového v živém za třicet korun, vejce za korunu, hovězí v živém od čtyřiceti do šedesáti korun za kilo. Porovnejte to s dnešními cenami a platy. A nezapomeňte na starobní důchody, zejména vdov.
oldwomen
4. března 2012 • 20:44
Pche, furt zbejvá sex, kterému spolu s Alex zřídili rubriku a kuchtíci opráší válečný náhražkový kuchařky. Nemáš ořechy? Dej opražené ovesné vločky. Potřebuješ šest vajec do bábovky a máš jen polovinu? Ke žloutkům při tření nalej tři lžíce horké vody a k bílkům při šlehání sněhu pro změnu tři lžíce studené vody.
Moment, teď chvíli vážně.
Ženský se odnaučily vařit, řídit domácnost, organizovat si čas v kuchyni. Ono je to fuška a makačka na bednu, a není to honorováno ani drobnými a ani zaslouženým obdivem. I z té hrůzy, co v základních potravinách hypermarkety nabízí jde dobře, levně a zdravě uvařit chutné jídlo. Připouštím, že mne cena vajec nechává v klidu, naopak, ať klidně roste, budu moci s klidným svědomím zdražit, prodávám i přes rostoucí vstupy osmý rok vejce za tři kačky, letos už bych prodělávala - viz vývoj ceny pšenice a kukuřice. Ale i tak, kolik vajec čtyřčlenná rodina za týden spotřebuje? 6 na nedělní bábovku - nechá se ošulit štrůdlem (jedno vejce na dávku) a n
bigmogul
4. března 2012 • 19:58
S vajíčkem za pět korun už i ty radosti chudejch nějak mizej.
oldwomen
4. března 2012 • 19:30
Ehm, reakce je na "Co všem jeblo?"
oldwomen
4. března 2012 • 19:28
Sex a žrádlo jsou radosti chudejch. Vítej v časech krize, drahý VelkýMogule