Zprávy

Zpět na článek

Petr Holec má na školné jiný názor než zástupci studentů. Na čí stranu jste se postavili v Aréně Reflexu?

25 komentářů

tomzovy
28. února 2012 • 20:55
Opravdu má Petr Holec názor? ... jiný než zástupci studentů...mě ti ambiciozní "zástupci" nezajímají
K věci: Jako student posledního ročníku VŠ jsem pro zavedení školného, ne proto, že bych si snad bláhově myslel, že to zlepší kvalitu školství u nás, ale sníží to počet nových vysokoškoláků, kteří mi mohou na pracovním trhu v budoucnu konkurovat.
Takže tak
jellyson
29. února 2012 • 11:40
Kvalitu školství to samozřejmě zlepší.
tomzovy
29. února 2012 • 13:28
Vy jste ale naivní
jellyson
29. února 2012 • 15:50
A to jako proč myslíš?
Palopetro
28. února 2012 • 18:51
vy chuligáni jedni.Nemeditujte o tom,zda je nebo není učení investice.Je to ta nejlepší investice,kterou mohou mladí do sebe vložit. To je stará pravda jako lidstvo samo.
pavel.pablo
28. února 2012 • 17:56
Většina studentů by se musela zadlužit. Není dobré, aby se budoucnost národa po vzoru Ameriky učila žít na dluh už od začátku. Nehledě k tomu, že odklad rodiny je způsoben finanční situací. Už dnes se přesunuje na (za) třicítku. Dluhy ze studia, ke kterým by se přidalo placení hypotéky, by tento odklad ještě prodloužily. Stát se má především snažit o to, aby se u nás zvýšila porodnost a snížil věk zakládání rodiny. Aby měl v budoucnu kdo platit důchodce (důsledně je odděluji od další kategorie) A parazity (jak ty politické v Praze, tak ty neviditelné ve Šluknově i jinde).
pismenacislice
28. února 2012 • 18:50
A to, že odklad založení rodiny je způsoben finanční situací, jste vzal kde? Nesmíte dát tolik na to, co lidi tvrdí. Znám celou řadu chudších lidí než já, co mají děti, a celou řadu bohatších, co je nemají. Řeči o nedostatečném finančním polštáři pro založení rodiny vnímám jako vrcholný alibismus, protože to často slyším od lidí, kteří se mají v celku fajn, užívají si - a to nechtějí obětovat. Náš stát nenechá umířít hlady ani nezaměstnanou svobodnou matku. A neříkejte mi, že 2 vysokoškoláci by nezvládli se uživit - jestli ne, tak je to blbá zpráva o našich současných absolventech. A nikdo mladé lidi nenutí si brát hypotéky, jsou i jiné způsoby bydlení. I váš postoj mi připadá alibisticky plačtivý. Níže píšete, že studujete mezinárodní rozvoj, ale že nechcete přijmout dobrou mimoevropskou nabídku práce, protože bez partnerky tam prý nepojedete. Co k tomu říct? Až totiž budete mít partnerku, tak zase nikam nepojedete, protože se jí budete muset přizpůsobit (třeba bude mít dobrou práci tady). A tak zase budete kvičet, že pro mezinárodní rozvoj vás nikdo nechce, protože nemáte mezinárodní zkušenosti.

p.s. porovnejte si data z USA a data z ČR, která se týkají šance dětí z chudých rodin, že vystudují univerzitu - a dozvíte se zajímavé info - v USA mají chudé děti výrazně větší šanci než v ČR. I když v USA mají školné. Jde totiž o to, že v USA se nabízejí pro chudší děti půjčky a stipendia pro nadané. Kdežto v ČR na to ti chudší nemají, nikdo jim nepomůže - a tak děti prostě nestudují. Že nemáme školné, neznamená, že rodiny nemají výdaje.
pavel07
28. února 2012 • 23:06
No prostě to je život, někdo by se zadlužil, jinej zase ne. Však ono se to cílevědomému vysokoškolákovi později bohatě vrátí. Středoškolák je na tom zpočátku možná lépe, ale brzy přichází strop. Ti , kdo chtějí studovat VŠ, jsou dospělí práceschopní lidé, kteří studují kvůli sobě-kvůli zvýšení své ceny a lepšímu životu v budoucnu a je to tak správně. Ale proč jim to platit? Kde dávají zdarma kurzy angličtiny?
cypakus
29. února 2012 • 10:22
Tak v tom případě by se měla platit i střední škola a asi i základní, ty taky zvyšují vaši cenu na trhu práce.
Nejsem si jistý, jestli třeba na filozofických fakultách studují lidé kvůli zvýšení své ceny a lepšímu životu v budoucnu, tím chci říct, že to nemusí být jediná motivace studovat VŠ.
Já nejsem v principu proti školnému, jen mi to přijde hrozně plošný nástroj na to, jak různorodé obory se dají studovat. Nesmíte si jako absolventa VŠ představit jen právníka nebo informatika, je spousta oborů, které vaši cenu na trhu práce až tak nezvýší, resp. nezvýší vaše šance na vyšší plat, ale i absolventy těchto oborů potřebujeme.
A myslíte, že nám sníží daně, když už nebudeme muset platit studeny VŠ?
pavel07
29. února 2012 • 10:41
No tak je to samozřejmě věc dohody-v případě bezplatného středního vzdělání bych v tomto případě uplatnil jakýsi vyšší princip, že každá smečka chrání a podporuje mláďata-takže jo, společnost pomůže mláďatům se postavit na vlastní nohy-no a to podle mě končí tou maturitou-zkouškou z dospělosti. Od tý chvíle je to dospělý plnoletý člověk zodpovědný sám za sebe-čili náklady v dalším sebevzdělávání by měl nést sám. Respektive vždy tady budou stipendijní programy pro výjimečně nadané, různé další úlevy apod, ale nebral bych za něco automatického, že by měl dospělému zdravému a chytrému člověku někdo jiný něco platit. No a pokud potřebujeme nějaké obory, tak bychom je měli také patřitně ohodnotit, to že je tady spousta věcí nalevačku, nevyřeší vejška zadáčo.