Zprávy

Zpět na článek

ANKETA: Stahujete? Nestahujete? Kam patříte?

20 komentářů

megab
16. února 2012 • 12:57
Které jojo vymyslelo, že autoři titulků jsou piráti? Pokud jako autor titulků jsem pirát, tak nepatřím ani k jedné nabízené kategorii.
c4pje
15. února 2012 • 16:22
Musím s Vámi souhlasit. Rád bych Vaši myšlenku s kazetami bych vzal ještě dál. Když se vrátíme o 25 a více let v čase vládl tady komunismus. Nebyl přístup k západní kultuře, kapely jako beatles, joy division, Rolling stones jsme znali tak možná z předělávek českých interpretů(to by mě taky zajímalo jestli za autorská práva platili). V originále se na pulty obchodních domů nedostali, nahrávky se pašovali, kopírovali o sto šest a posouchali za zavřenými dveřmi. Rád bych věděl kolik z dnešních řvounů o krádežích někdy podobnou nahrávku slyšelo, mělo doma, nebo si pustilo! Tehdá jste nebyli zloději? Tehdá bylo takové chování správné? Proč není teď?
opavska.kmo
15. února 2012 • 15:31
...pane "odborníku"? Asi písně obsahující rasistické a jinak "závadné" texty. Tak tu já osobně nestahuju, stahuju hudbu kterou její autoři nabízí bezplatně a samozřejmě i hudbu, která se u nás legálně prodává.
domule31
15. února 2012 • 13:48
Povazuji se za feroveho cloveka, pracuji s umelci na denni bazi, podporuji je. Do kina chodim, knihy kupuji, kdyz vyjde CD, ktere se mi libi, zakoupim je. Kdyz nekdo chce film, serial nebo neco, co neni k dostani v CR (a toho je pomerne dost, zahranicni weby umoznuji lidem divat se na jejich programy zdarma, ale zde se daji budto jen koupit a nebo ani to ne), pak chapu, ze se lide uchyli k tomu si to stahnout. Necitim tam to, ze by to nekoho poskodilo - naopak, napriklad tak mohu ziskat nahravku skvele kapely, tak si o ni neco najdu, poinformuji zname a napriklad se nam ji sem podari privezt a usporadat koncert - a tak tu kapelu preci podporime (nejen financne, ale i moralne a s vyhledem do budoucnosti!)- aniz bych ji jednim svym stazenim jejich produktu okradala. Drive se take nahravalo na kazety - at uz filmy z TV (akorat to nemel jak kdo monitorovat!), nebo hudba z radia. Je to pro lidi prirozene - to, co se cloveku libi, chce mit taky, a podelit se o tom s prateli a pak se o to zajimat jeste vice do hloubky. Vidim v tom naopak podporu jak nahravacich spolecnosti, autoru i umelcu, tak i jiste kvalitni undergroundove podhoubi, ktere ma smysl. Ano, pokud nekdo stahuje filmy za ucelem toho, ze je vypali a pak je prodava, pak je to spatne. Ale o tom nemluvim. Mluvim o tom, ze si muzeme stahnout film nebo hudbu, kterou jinde nesezeneme, protoze nas zajima a chceme se ji zabyvat do hloubky, a svoji naslednou cinnosti a sireni informace je naopak podporime. I slavni Monthy Pythoni zpristupnili zdarma na youtube veskere sve materialy, protoze vedi, ze lide si to stejne koupi, maji-li to tak radi - ale udelali tak vstricny krok - i kvuli sobe - protoze tak se jejich tvorba siri ve vysoke kvalite, a ne zrippovana. Mrknete doma do sklepu, na pudy, jake kazety tam mate, a pak se zamyslete nad tim, jestli je stahovani opravdu tak "kriminalni"...
c4pje
15. února 2012 • 10:50
Pokud si stáhnu film, nebo hudbu, necítím se, že okrádám samotného umělce. Pokud někdo má na tomto ztrátu, tak jsou to hudební a filmové agentury. Právě tito lidé se přiživují na umělcích, protože si z prodeje jejich děl na záklaladě podepsaných smluv připisují nemalá procetna ze zisku. Takové lidi já podporovat ze zásady nechci a nebudu, Ano, sice umělcům umožní průnik na trh, marketingovou podporu a další, ale za jakou cenu? Kolik lidí musí živit takový umělec prodejem svých CD, DVD blueray? Říkám ostré NE, těmto tlustým kočkám já své vydělané peníze strkat nebudu.

Rozdíl ovšem vidím v nezávislých labelech, nezávislých filmech! Pokud mám zájem o hudbu skupiny podporovanou podobnou organizací, nebo v kině dávají podobný film, rád z peněženky bankovku příslušné hodnoty vytáhnu a odcházím s dobrým pocitem kulturním, ale i duševním. Mainsteamového hudebníka, "jehož" tvorbu si seženu na některém z úložných serverů zase rád přijdu podpořit na koncert, zaplatím, ujižu si zážitek a proskanduji klidně celé dvě hodiny!

Co by můj přístup změnilo? Těžká otázka. Jak to vypadá teď: Cena? Dneska za dvd cca 300-500Kč. Film uvede velkolepý trailer a zaplacená recenze, která mě přiměje ke koupi. Celekový zakoupený produkt ale stojí za starou bačkoru a v půlce usunu. Vyhozená hodinová mzda. Formát prodeje? To abych si pořídil novou místnost jen pro kompaktní disky. Co nás čeká po ACTA? Hrozba pětiletého obstavení platu, nebo podmínka za kráděž autorských práv neautorské firmě. Kruté, převědčivé, zahubující zájem o kinematografii a dávající prostor hloupým estrádám komerčních televizí.

Poslední hřebíček do rakve a myšlenkový průjem. Když už žijeme v éře internetu, tak ji využijme. Ne ale pro diskriminaci, ale pro legální distribuci. Vždyť se objevují první vlaštovky v CD skupin stažitelnými zdarma s možností daru, prodejny singlů, atd. S trochou vůle by všechno šlo, ale žabák z pramene stávající výnosné situace se sundává těžko.

c4pje
bartape2
14. února 2012 • 23:36
Televizi nesleduju. Nelibi se mi dnesni porady typu CS ma talent apod. Obcas davaji v TV neco zajimaveho, ale nevyhovuje mi, ze bych musel byt u telvize v presny cas a jeste shlednout balik stupidnich reklam. To same plati pro kino. Tam za to navic musim zaplatit a novota filmu pro me neni kriterium. Filmy i hudbu tedy stahuji a necitim se kvuli tomu blbe, protoze platim za kazde prepisovatelne medium odpustek za to, ze tam ten obsah budu mit (nehlede na spoustu dalsich poplatku, ktere si OSA uctuje) a protoze (coz si spis myslim, nez ze bych to skutecne vedel) autor dila dostane maximalne jednotky procent z castky, kterou bych zaplatil. Kdybych nemel moznost ziskat ta dila zadarmo, tak bych si je nekupoval (za soucasne ceny) a zabavil se jinak. Student VS, 20 let, kdyby si snad nekdo chtel udelat obrazek...
neilyoung
14. února 2012 • 16:21
Já se dostal postupně z kategorie "konzerva" až někam k "digidomorodci". Ale nejvíce se cítím býti "konvertitou" (asi málokdo má tolik hudby na legálních CDčkách a DVDčkách). Akorát nevím, kam zařadit torrenty. Protože když něco tahám, tak to zároveň i (nechtěně) sdílím
postler1978
14. února 2012 • 13:33
Do žádné z kategorií jsem se nevešel. Vešel bych se, pokud byste u každé z kategorií smazali poslední dvě věty, které jsou většinou podněcující a provokativní. V tom případě bych byl bývalý Konvertita, současný Konzervativec. Ale takhle se do Vaší tabulky nevejdu.
bigmogul
14. února 2012 • 16:31
Tak. Mám to velmi podobně.
veltropazzo
14. února 2012 • 13:18
..možnost "nemám doma Internet". Jsem na to pyšné. Stahovat nemůžu