Zprávy

Zpět na článek

Autoři versus internet: Neberte nám právo rozhodovat o svém díle

32 komentářů

megab
13. února 2012 • 11:03
- Když nechci, aby mi někdo něco ukradl, tak se snažím krádeži zabránit. Nenosím hesla na lístečku spolu platební kartou, nenechávám batoh v nádražní hale, když jdu na záchod, koupím si pořádné zámky ke vstupním dveřím apod. Když si nezamknete auto, můžete (pokud vím) dostat pokutu za nedostatečně zabezpečené vozidlo.
- Jak se chovají autoři? Vydávají hudební CD, která zripuji nebo stáhnu za pár sekund. Vydávají digitální knihy, které stáhnu za pár sekund. To je nějaká ochrana? Tomu říkají předcházení krádeži? Ať jdou do háje!
- Knížky patří na papír. Hudba patří naživo, maximálně na média, která co nejvíc znesnadňují kopírování – LP, MC. Filmy patří na filmový pás nebo VHC. Knížka, LP, MC i VHC jdou sice taky okopírvat, ale trvá to ne pár sekund, ale hodinu, a navíc se snižuje kvalita.
- Autoři, kteří nedostatečně předchází krádežím tím, že jdou „s dobou“ a vydávají svá díla na jednoduše kopírovatelných formátech, a následně se u nich projeví totální vyrabovanost jejich mozků, když podávají žaloby pro „krádeže“ svých děl, by měli být sami stavěni před soud za pokus o zneužívání soudů z důvodů jejich vlastní blbosti!
ditri
13. února 2012 • 02:07
Souhlas - reflex se vyrazne posunul a to smerem k mainstreamu ktery jej nikdy kupovat nebude. Leda ze by se zmenila politicka strana za kterou kope.
ditri
13. února 2012 • 02:04
Je to smutne. Byla doba kdy JXD mel progresivni nazory na vec at uz co se tyka koureni ganji a vseho okolo (nepro***! atd) tak psal napr skvele subjektivne ladene cestopisne reportaze. Od medialni svadby prestavam rozumet a v moment kdy napsal JXD prvni clanek na politicke tema (pred volbama) jen kroutim hlavou. Skoda..
ditri
13. února 2012 • 00:57
Kopiruje se odjakziva viz kazety. Problem neni v koncovych zlodejich. Problem je v tom ze vydavatele veskerych dat nedokazi reagovat na potreby trhu a na to se nabaluji paraziti.

1) na menici se trh kdy by melo jit o objem prodeju a ne o cenu za prodej. Tyka se to jak hudby tak napr softu. Obchodnici se zbozim dnes prodavaji s minimalni marzi. Slevomaty donutili k minimalni marzi i ruzne poskytovatele sluzeb. Ale jak hudebni vydavatelstvi tak take napr vyrobci programu nechopili ze doba je takova. Jsem pevne presvedcen ze kdyby byla moznost si stahnout film za cenu nizsi nez je vstupne do kina z webu ktery je prehledny a nabity novinkami - malokomu by se chtelo travit cas hrabanim se v ripech na ruznych forech a placenim kreditu ruznym serverum jako ulozzzz.to a pod.

2) Obchodnici nedokazi segmentovat trh.
Druha a s tim neprimo souvisejici vec je ze napr v USA pomerne dobre funguji jak dobirkove pujcovny DVD (firma vam rano do schranky hodi DVD vy si jej pustite, date do schranky a postak jej na druhy den odnese) tak napr iTunes - ALE tohle by v CR a jinde ve svete fungovat nemohlo - protoze za jednu MP3 nebo treba soft na upravu fotek plati vsichni stejne - tedy i chudak cech ale amik ktery bere vyplatu v dolarech. Cena techto produktu by tedy mela byt primo umerna kupni sile regionu.

3) Skupina parazitujicich hracu.
Dalsi obecny problem je v soucasnosti je i to nelegalni stahovani velky biz. Tady se nejedna o ejake nadsence kteri siri obsah - to bylo snad v dobe kazet. Ruzne WAR fora s obrovskou navstevnosti nebo skladkove servery si na udelali legalne na nelegalnim stahovani obrovsky biz. Takze penize sice neshrabne OSA, produkcni spolecnost nebo jiny na autorovi parazitujici subjekt, ale zona sedych firem ktere balancuji na hrane zakona. Tuto situaci si vsak zavinily firmy chranici autory sami. Dle meho nazoru je jedine reseni dle bodu 1-2 do te doby bude autor vzdycky strouhat a nekdo na nem bude parazitovat.
pete.star
11. února 2012 • 10:32
Kluku, ted 's to vystih'!

Jak s tim stahovanim a balickem, tak bohuzel i s Reflexem
Taky ho ctu od pocatku, ale jde to do kopru - souhlas se speedy.hvr = STEAMem a odbytem her, zadnej problem zaplatit za super fungujici sluzbu, platim jednou a stahnu si to na ruzna PC/Mac, mam to hned a v Cloudu porad, a hlavne ta CENA je FER
harihaka
10. února 2012 • 16:46
Reflex se snaží vyvolat dojem, že jsou autoři rezolutně pro ACTA. Kdyby jim položili otázku: CO si myslíte o nynější situaci ohledně ACTA, jak se k tomuto problému stavíte?

Pak bych ani nepípla. Nikde jsem si nevšimla, že by se jednalo o zrušení autorských práv, o to nejde ani pirátské straně. Celou dobu se jedná o tom, jak zařídit, aby autoři dostali své a my se k jejich tvorbě měli vůbec jak dostat. http­://nez­namnu­du.wor­dpres­s.co­m/2012­/02/04­/acta-megavideo-pirati-co-vsechno-nevite/
pismenacislice
10. února 2012 • 15:16
Třeba první kopie Vratných lahví, která se objevila na i-netu, byla kopie DVD - určená pro MK ČR. Tedy únik od státu, který teď chce všechny šikanovat. A ještě s textem: "Určeno pro vnitřní potřeby Ministerstva kultury ČR - Nešířit."
Avatar - honzour}
honzour
10. února 2012 • 15:12
Myslim, ze ten nadpis mate spatne. Ta zdivocela diskuse neni az tak mezi autory a temi, kdo jim neplati, ac uzivaji. Je primarne meze a) vydavateli a b) temi, on nichz se vydavatele snazi ziskat penize a oni jikm je nechteji dat. Do te skupiny b) patri krome nepochybnych vetsich i mensich zlodeju take siroka sorta lidi, kteri napr. pouzivaji CD, kopirku, mobil, radio, fotak... Tohle vse nam uz ta skupina a) "dani" a chteli by to danit jeste vic. Do skupiny b) patri treba i hospodsti, rada autoru ktere prudi OSA, trempove, co si chteji zazpivat pisnicku u taboraku, a ja nevim kdo vsechno jeste.
jiriydolezalostny
10. února 2012 • 14:32
přesně tak, unikají kopie určené pro novináře - jo, novináři to sami vynášejí, nebo to nedokážou pohlídat
jiriydolezalostny
10. února 2012 • 14:31
na reflexu mi vadí, že se přeorientoval v honbě za ziskem na širší čtenářstvo, čili ty starší, komformní, méně svobodomyslné, kterým stačí pár prostých argumentů, hlavně neustále ignorovat ty protiargumenty, o tom, jak moc skutečně pirátství škodí - lidé stahují více, než by si reálně mohli dovolit koupit, čili tu máme virtuální ztráty, zábavní průmysl byl už v době před pirátstvím neskutečně nenasytný, film je nechutnej business, kde se vydělávaj nekolikanásobky a velmi rychle . . je škoda, že pirátství je skutečně nepoložilo