Zprávy

Zpět na článek

Čtečka Kindle nemá v českém prostředí co dělat, říká spoluzakladatel obchodu s elektronickými knihami eReading.cz

30 komentářů

mpxx
9. ledna 2012 • 17:21
Myslím že všichni zapomínají a nikde to zde nevidím ani v komentářích uvedeno, že naprostá většina knih je ve veřejném vlas­tnic­tví(au­torská práva skončí 70 let po smrti autora). Tudíž si všichni majitelé kindlu a ostatních čteček můžou zdarma a legálně stáhnout prakticky jakoukoli knihu z celé lidské historie kromě posledního století. Například projet wikimedií wikisource ( http­://cs­.wiki­source­.org/w­iki/­Wikiz­droje:­Hlav­n%C3%A­D_stra­na ) je obrovská databáze volných knih které si každý může stáhnout ve formátu pdf.
geli
8. ledna 2012 • 11:58
Je pravda, že bez Amazonu by el.knihy nikoho nezajímaly.
Vemte ale prosím v potaz to, že p.Lipert nevydává knihy a nedělá HW čtečky.
Upřímně obdivuji práci p.Liperta a jeho týmu na SW čtečky.
Doufám, že najdete lepšího výrobce čteček. To je podle mě jediný problém, který máte.
Softwarově jste na tom daleko lépe než Amazon a pokud by Vámi nabízený HW nebyl takový jaký je, byl bych jeden z prvních, kdo by si ho koupil. Téměř 2 roky vlastním Kindle 3 a čtečka je super. Knihy kupuji, ale spousta jich nejde sehnat ani s ochranou ani bez .
Přeji Vám lepší partnery jak na straně vydavatelů (kteří se zatím trochu brání) tak na straně výrobců čteček.
suejoy
8. ledna 2012 • 00:22
Pane Lipert, mam jenom jednu otazku:
Je mozne si do Vasi ctecky ztahnout nejakou jinou eknihu z nejakeho jineho serveru? Napriklad na jinem serveru najdu levnejsi eknihu.
angrandir
8. ledna 2012 • 08:52
Pro případ že by to tady p. Lipert náhodou nečetl, tak to možné je.
suejoy
8. ledna 2012 • 00:15
- anglicky mluvici ctenare, kteri si v pohode kupuji eknihy na amazonu,
- cesky mluvici piraty, kteri si stahnou jakoukoli eknihu z warezu...a muzou si ji dat do KINDLE
- cesky mluvici ctenari, kterym staci nabidka eknih bez Adobe DRM z kosmasu, palmknih a mozna jeste par serveru, kde si muzete ztahnout eknihy zdarma bez Adobe DRM...
Myslim, ze vetsina ceskych nakladatelu (a zahranicnich asi taky, kdyz to vyzaduji po ceskych nakladatelich) VYZADUJE!!! aby eknihy, ktere oni distribuji meli DRM ochranu, Adobe DRM ochranu!!!
Takze kdyz vetsina tech co rozhoduji, jak se eknihy v CR maji a budou prodavat, chce prodavat s Adobe DRM a na KINDLU si zadnou eknihu chranenou Adobe DRM neprectu, tak potom se zamysleme!!!!
KDO muze psat tady komentare o tom, ze pan Lipert (ktery v podstate chce aby se ta vetsina eknih od vetsiny ceskych nakladatelu, kteri chteji prodavat eknihy s Adobe DRM cetla, kupovala, NEEE ZTAHOVALA ZDARMA!!!!) je mimo a KINDLE je super ctecka???????
Myslim ze:
A- anglicky mluvici cesky ctenar, ktery si muze koupit eknihy na amazonu
B cesky mluvici pirati, kteri si stahnou jakoukoli eknihu z warezu...
C cesky mluvici ctenari, kterym staci nabidka eknih bez DRM z kosmasu a palmknih a jinych eshopu prodavajici eknihy bez Adobe DRM
D prodejci KINDLE zarizeni
Pokud patrite mezi A, tak nejste vetsina!!! Obhajovani svobody před nazory pana Liperta je OK
Pokud patrite mezi B - misto psani komentaru se nad sebou zamyslete. To ze napisete ze neco na trhu neni OK, jeste neznamena ze ztahovani piratskych kopii je OK
Pokud patrite mezi C - taky nejste vetsina (viz A)
Pokud patrite mezi D tak napiste svym potencialnim zakaznikum, ze kdyz si koupi KINDLE tak si nebudou moci precist eknihy od vetsiny ceskych nakladatelu, kteri chteji prodavat s Adobe DRM
Myslim, ze opravdova vetsina ctenaru (pokud jsem u vyse uvedeneho vyctu na nekoho nazapomnela) totizto kupuje eknihy od tech co prodavaji eknihy s Adobe DRM a to je ereading.cz, happyend4.me, kosmas.cz
angrandir
8. ledna 2012 • 08:51
Pokud by se p. Lipert nestyděl a zveřejnil pravdivé statistiky prodejů jako ostatní, bylo by zřejmé, že z ereadingu většina lidí e-knihy opravdu nekupuje (i když by si to nepochybně velmi přál, jak je z každého jeho veřejného vystoupení patrné). Komerčních e-knih s Adobe DRM je zcela zanedbatelná menšina (na Kosmasu asi 5 %, na Palmknihách 0 % atd.).

Ať čte člověk cokoli, v první řadě si chce cení užívat – a v tom jsou čínské výrobky pozadu (Kindle nebo Nook jsou rovněž vyráběné v Číně, ale designované v USA a je to znát, ergonomie ovládání je někde jinde, kvalita vestavěných prohlížečů e-knih je někde jinde atd.). Aby člověk přešel z nečínské čtečky na čínskou, musel by být opravdu zdatný fakír.

V každém případě je p. Lipert podnikatel; pokud chce být podnikatel úspěšný, ať nabízí lidem něco o co mají zájem a nesnaží se jim vnucovat svoje představy, to je práce pro politiky a náboženské vůdce .
bertulka
8. ledna 2012 • 19:16
jsem česky mluvící čtenář a do kindle normálně kupuji knihy ( tzn. platím za ně a nestahuji jen ty , co jsou zadarmo) z kosmas.cz nebo palmknihy.cz.Proč ,když to jde tam, to nejde jinde?Nabídka by mohla být větší, to je pravda, ale věřím tomu, že pokud se knih do Kindle čteček bude prodávat více, tak i nabídka se bude zvětšovat. A statistika z těchto obchodů ukazuje, že nejvíc knih se prodalo právě ve formátu mobi, tzn. do Kindle.
wertex
7. ledna 2012 • 17:23
Kecy kecy a zase kecy, takze je tu pan co zkousi prorazit s vlastni cteckou, horsi nez kindle ;) a divi se ze to nejde . Pak jsou tu lide kteri chapou jak trh funguje a prodavaji knihy pro ctecku ktera se nam uz tady rozsirila. Opravdu nevim proc pan Lipert tak fnuka, navic pokud to dela z nadseni neni problem to prece opustit a prenechat to lidem co to umeji delat i se ziskem ;).
Mimochodem ja nemyslim ze problem eknih je cena, ale kvalita nabizeneho ;). Kindle ma pro me osobne tu vyhodu ze v anglictine tam dostanu jakoukoliv knihu okamzite. Mimochodem mi neprijde ze by lide co investuji do kindle nemeli na chleba a nebo byli z principu zlodeji nebo pirati.
degustibus
7. ledna 2012 • 17:21
Tahle odpověď se mi líbí: http­://www­.misan­trop­.info/­lipert-z-ereading-kindle-nema-v-cr-co-delat/ - Lipert si stěžuje, že mu Kindle kazí trh, ale zapomíná, že by tu ten trh bez Kindle vůbec neměl. Dvakrát trapně to působí, když si přečtete recenzi té čtečky, viz root.cz
geli
7. ledna 2012 • 11:01
Dobrý den.
Co si pamatuji, všichni si stěžují, že se u nás málo čte.
"Komunita Kindle" jasně dokazuje opak.
Chceme jen:
1) dostupné knihy pro Kindle - to že to nedokáže eReading neznamená, že to nedokáže někdo jiný (Palmknihy [nově Palmknihy a Datart], Kosmas apod.)
2) nové a opravdu prodávané knihy - k tomu stačí obyčejná statistika prodeje papírových knih
3) rozumnou cenu - tím nemyslím knihy za "1,-Kč", ale rozumný poměr tisk/elektronika.

Kdy už konečně někdo pochopí, že chceme kupovat knihy (dobré knihy, ne bláboly), ale když nebudou, seženeme si je jinak. Ve výsledku to skončí katastrofou, protože nikdo nebude mít nic.
Když jsem si před týdnem koupil knihu a pídil se po její elektronické verzi, vydavatel mi sdělil, že to není žádoucí. Pro mě zase není žádoucí tahat 800 stránkovou knihu a trnout, že si ji zničím.
Vzpamatujte se a budeme spokojení všichni. Pokud to neuděláte, buď Vás převálcuje Amazon nebo někdo jiný. Jste jen jeden hráč na trhu, ne monopol. Přizpůsobte se a budete jedničkou na trhu.