Komentáře

Zpět na článek

Budeme volit prezidenta, hurá! Fakt?

16 komentářů

vesiiano
21. ledna 2012 • 00:52
bych doporučil přečíst čl. 62 a 63 ústavy. Také si myslím, že nejvyšší reprezentant republiky není "naprosto zbytečný" ( bez ohledu na to, kdo stojí v čele, zde se jedná o samotnou instituci). S přímou volbou, tedy silnějším mandátem od voličů, by měly na řadu přijít i změny kompetencí, tím myslím jejich posílení, aby si mnoho neomalenců a nevzdělanců nepřipadalo, že nejdou volit "nikoho" nebo jak vy píšete "naprosto zbytečného a bezzubého politika". To samozřejmě není věcný důvod a ty zde raději nebudu rozebírat s ohledem na možnost přehřátí něčí mozkovny...
vonamula
19. prosince 2011 • 18:00
kvůli, podle Vaší třetí věty, "naprosto zbytečnému" a navíc bývalému politikovi přijede v pátek celý svět. no, není to k zamyšlení ?
sendyman
20. prosince 2011 • 01:25
Myslím, že v té větě nepadlo o Havlovi ani slovo.
tomik007
17. prosince 2011 • 12:45
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
cartouche66
15. prosince 2011 • 12:55
votírá ten svůj smrdutej langrostapáckej rypák votírá vo Paroubka, proč mezi těmi "premiéry" nejmenuje hlavně ty největší mrzáky a antilidový kripliky - Tupohlava a Antizeita!!
von.rammstein
15. prosince 2011 • 20:03
nebyl by to spíš Nichtzeit?
pismenacislice
15. prosince 2011 • 11:16
By mě zajímalo, proč téměř všichni novináři pořád opakují to samé - tj. že politické důvody pro nepřímou volbu jsou jen ty, že politici se nechtějí vzdát pravomoci vybírat prezidenta. Vždyť proti přímé volbě je celá řada racionálních argumentů. A pro přímou volbu je argument jediný - aby mohli volit přímo občané - a to se mi zdá jako chabý argument, když protiargumentů je tolik. Např. oslabení už tak slabé vlády, další (a zbytečná) volební kampaň, další organizace voleb, porušení československých masarykovských tradic...

Pokud si někdo myslí, že nepřímá volba nutí prewzidentské kandidáty ke kupčení s hlasy, tak by mě zajímalo, co si takový člověk bude myslet o tom, že při přímé volbě bude muset kandidát sehnat dostatek peněz na kampaň. To si jako zastánci přímé volby myslí, že tohle bude bude fajn, až kandidáti budou shánět prachy na kampaň, kontakty na reklamní a PR agentury, špínu na oponenty... ? A ještě jsem nedávno slyšel zajímavý argument - jelikož prezident nemá žádné podstatné pravomoci, tak se v kampani bude muset vyhraňovat pouze negativně.

p.s. poslední prezidentská volba byla fakt hnus - ale hnus to byl zejména proto, že si z toho ČT udělala realityshow - na to by se nemělo zapomínat.
vonamula
15. prosince 2011 • 10:05
Máte pravdu, pane Holče. Z poslední volby prezidenta bylo deseti miliónům občanů na blití. Institut prezidenta by měl čnít na zkorumpovanými politiky a reprezentovat republiku jako celek.
Nedělám si iluze o úrovni politické reprezentace za první republiky, ale k Masarykovi i Benešovi lid vzhlížel. Pokud máme i my k někomu vzhlížet, potřebujeme mít alespoň pocit, že jsme se podíleli na volbě.
Pokud neprojde přímá volba prezidenta, zůstane volba následníka VK opět otázkou několika igelitek s penězma.
strassidlo
15. prosince 2011 • 10:51
Hlee, mula, mluvej laskavě jen za sebe. Mně na blití nebylo. Maximálně tak torchu šoufl z chování Jyrky, kašpárka Švejnárka a poskakování Kačeny Jaujau!!!
oldboy
15. prosince 2011 • 09:29
Pište si co chcete, Klaus je z naší politické scény jediný, který je schopen důstojně funkci prezidenta vykonávat. V současnosti za něj nevidím sebemenší náhradu - ať už po stránce intelektu, tak reprezentativnosti.