Zprávy

Zpět na článek

Životu nebezpečná jídla aneb Po čem se zvrací v zahraničí

5 komentářů

Jirka1313
8. prosince 2011 • 00:45
Nejsem světoběžníkem jako autor, ale zmíněná vejce dal do zmrzliny její výrobce na Mírové slavnosti v Houštce v sedmdesátých letech. Všichni návštěvníci, včetně krajského tajemníka KSČ, kompletně zesrali přilehlý les. Cukráře soudili za obecné ohrožení.
grimm
8. prosince 2011 • 03:52
Něco podobného se stalo v severofrancouzském městečku Bapaume koncem padesátých let, když místní pekař namíchal kachní vejce do mazanců (Brioche). Kachní vejce jsou nebezpečné v jakékoliv formě.
oldwomen
8. prosince 2011 • 09:14
To je pitomost. Pokud pekař zadělal kachními vejci těsto, které pak upekl, tak se jedlíci pokakali nejspíš z přecpání. Možný průšvih by byl, kdyby syrovým kachním žloutkem potřel už hotové mazance, to by pak hromadný úprk davu na WC a stahování gatí v běhu možný a i pravděodobný byl.
Zmrzlinové hnačky byly důvodem, proč byla kachní vejce stažena počátkem sedmdesátých let z maloobchodu a proč se nesmí prodávat ke kuchyňskému využití. Kachny jsou bacilonosičkami salmonel.
Z logiky Vašeho příspěvku, grimme, by vyplývalo, že cokoli pocházející z kachny je nebezpečné v jakékoli formě. Osobně kachní vejce v kuchyni v sezoně používám. Dělám z nich těstoviny do zásoby, používám je do kynutých i třených těst. Ale rozhodně bych je nepoužila na přípravu majonézy, omelety, ztracených vajec a tak podobně nedostatečně tepelně upravených. Od toho jsou slepičí - a z pravidelně veterinárně kontrolovaného hejna včetně stěrů a vyšetření právě na výskyt salmonel ve směsném vzorku. A pak ještě na pár jiných breberek brejlema nezahlédnutelných. Ještě zpět ke kachním vejcím. I v kuchařkách z předminulého století je u úpravy vajec vodní drůbeže opakovaně zdůrazněno, že jsou vhodná pro konzumaci jen po dlouhodobější tepelné úpravě - minimálně 20 minut ve vroucí vodě.
Tož asi tolik k té nebezpečnosti kachních vajec.
grimm
8. prosince 2011 • 23:31
Oldwomen, přeji dobrou chuť!
placirkabodlo
7. prosince 2011 • 22:48
protoze jak jsem videl ty houskove knedliky polete nejakym ruzovym ee, prezentovane jako ovocne knedliky, tak musi byt v alejich slusne nablito. pokud to bylo v nemocnici, kde clovek pak uz nema moc na vyber, tak to je velmi poburujici. cizina necizina. at si to zerou v parlamentu.