Zprávy

Zpět na článek

Hana Michopulu: Farmářské trhy táhne k zemi naše špatné spotřební chování

18 komentářů

werka21
7. prosince 2011 • 13:34
...copak si tu někdo sám dobrovolně říká „sedlák"?
Ano, říká. Existuje dokonce stavovská selská organizace s několika tisíci členy a se 42 regionálními organizacemi po celé republice....Ti si říkají sedláci a nestydí se za to...
www.asz.cz
sedlakjura
7. prosince 2011 • 19:35
Paní Michopulu to ale nevysvětlíte. Pro ni je zřejmě sedlák něco jako nadávka, jako ostatně pro většinu těch lidí, co by měli rádi rádi ty nejlepší výpěstky ale hnůj jim smrdí a když někdo podřízne jehně, nebo kůzle, tak by na něj volali přinejmenším tý-ví nóva.
Možná by si mohli přečíst totok:
http­://www­.asz­.cz/cs­/zpra­vy-z-tisku/podnikani-kvoty/jak-se-z-ceskych-sedlaku-stali-farmari.html
sedlakjura
7. prosince 2011 • 07:36
Pokud by měly tyto trhy fungovat tak jak by si zákazníci představovali, musely by se konat prakticky denně, nebo přinejmenším pravidelně, alespoň třikrát až čtyřikrát týdně. Protože spotřebitel, ať už soukromník, nebo restauratér, potřebuje ovoce, zeleninu, aletřeba i to pečivo, čerstvé! Takto to funguje třeba v Brně na Zelňáku, nebo, jak jsem už uvedl, u nás, ve Zlíně. Farmářské trhy, tak jak jsou nyní nastaveny a jak fungují, jsou spíše spestřením a atrakcí a pro pěstitele, nebo výrobce hlavně docela dobrou formou reklamy. Lidé přijdou, ochutnají a získají kontakt, kde se dají zmíněné výrobky koupit, popřípadě dohodnout nějaký pravidelný odběr. Shodneme se v tom, že trhy mohou nějaké nové trendy nastartovat. Ale nikoli tyto farmářské, dělané formou jakési pouťové atrakce, ale TRH jako takový. Ano, myslím tu vysmívanou, "neviditelnou ruku".
fargo2
7. prosince 2011 • 20:54
V Brně na Zelňáku to z asi 50%ní části funguje tak, že mladí nažloutlí napomádovaní obchodníci nakoupí broskve, mandarinky, celer, papriky, avokádo, ananasy,.... a z krásných lepenkových krabic potištěných v cizím jazyce to prodávají. Původ zboží je zcela jistě v nejbližším velkoobchodě. V poslední době si tito obchodníci s cizím přízvukem najímají moravské tety, ty pak prodávají za ně. Podle šířky sortimentu na pultě se dá odhadnout pravděpodobný původ zeleniny a ovoce. I přesto, že je Morava úrodná, ananasy ještě moravská půda "neumí".
sedlakjura
7. prosince 2011 • 21:51
Samozřejmě, že podobná situace je i ve Zlíně. Jak jsem psal, každý, kdo má jen trochu zdravého rozumu v hlavě, pozná kdo je překupník a kdo pěstitel. Podobně to ovšem často funguje i na tzv. trzích farmářských. Pokud jsou nějaké pochybnosti, stačí jen hodit řeč.
sedlakjura
6. prosince 2011 • 20:29
je vážně zábavná. Tu si stěžuje na kvalitu našich restaurací a srovnává je s i talskými a vzápětí poplivá soukromníky na trhu a rozplývá se nad Kauflandem. Ne, že bych tam taky nenakupoval, ale pro chleba si většinou chodím do soukromé pekárny, rajčata, papriky, nebo jahody na trhu. Pokud tedy chci, aby rajčata chutnala alespoň trochu jako rajčata a jahody jako jahody. Torinese je ale zřejmě ještě mladá a možná si ani nepamatuje, jak mají takové věci chutnat. No a maso nebo uzeninu bych tam nekoupil ani náhodou, o mléku v krabici ani nemluvě.
elhombreforestal
6. prosince 2011 • 17:43
Spatne spotrebni chovani vidis nazorne v prispevku od "torinese". Cokoliv mimo supermarket je podezrele nebo rovnou prekupnik a hlavni motiv je poridit to levne. Rozdil v kvalite nepozna.

Co se konkertne prazskych trhu tyka - nelze cekat zazraky v prvni sezone. Minula leta drobne farma­reni/­hospo­dare­ni v podstate zabila. Kdyz ted houfne vznikaji odbytiste (farmarske trhy), teprve v reakci na to zacnou zase z popela povztavat dodavatele. Coz muze trvat minimalne tu jednu sezonu (von ten cesnek do pristiho vikendovyho trhu proste nevyroste).
Chodim tam pravidelne a zlepseni pozoruju, sortiment se pomalu rozsiruje (nekdy k prekvapeni obou stran, vyrobce s udivem zjisti po cem je poptavka a kupujici s podobnym udivem zjisti co vsechno muze chtit).
Jako velky klady musim vypichnout hned nekolik mostaren na trhu na Naplavce - cerstve ovocne stavy a mosty ze supermarketu vytlacily trvanlive dzusy. Nabidku pekaren - a tady je potreba rict, ze pokud nekdo nepozna rozdil mezi pecivem upecenym a dopekanym, ta at radsi zustane v tom tescu. Nehlede na to, ze na trhu koupite kvaskovej chleba, si to zkuste v Kauflandu.
O kousek niz nekdo kritizuje ubohost nabidky v porovnani se supermarkety - plati stejne doporuceni, pokud nechapete sezonnost CERSTVE zeleniny, zustante v tescu.

A na zaver pro autorku: tech vasich par kulinarskych fejetonu si bohuzel pamatuju predevsim kvuli neprehlednutelne davce buranskeho snobismu, ktery se bohuzel nevyhnul ani tomuto clanku. Doporucim proto pro priste pred uplacanim si vlastniho nazoru pouzit napriklad webove stranky provozovatele prazskych trhu a dohledat informaci, jak je to ve skutecnosti s tim vyfutrovanim nabidky zeleniny pomoci velkopestiren a jak je to treba s tim spanelskym olivovym olejem.
hedlik
6. prosince 2011 • 18:24
vzdycky se mi udela strasne krasne na tele,kdyz ctu na INTERNETU neco,co ma hlavu a patu! dekuju vam! ano..pani Michopolu je lehce snobozni ,ale porad ma (co se jidla tyce )vic vkusu nez vetsina zdejsich obyvatel... a ano ...prispevek "Než bych kupovala u předražených překupníků na tzv.farmářských trzích, tak si radši tu zeleninu a ovoce koupím rovnou v Kaufalandu, vyjde mě to podstatně levněji. " je opravdu k placi... a krasno na tele je razem v trapu :p
sedlakjura
6. prosince 2011 • 20:40
V jedné věci s vámi nemohu souhlasit. Farmářské trhy "nevygenerují" žádné další farmáře.
elhombreforestal
7. prosince 2011 • 00:39
Ne ve smyslu "super podnikatelskej zamer, koncim s pojistovnictvim, od zitrka pestuju brambory", ale rozhodne to stavajicim vyrobcum lokalnich produktu da signal, ze se uzivi i kdyz nebudou pestovat jen bionaftovou repku a (predpokladam i k vlastni radosti) nasadi cesnek, rajcata a zeli. V nejakej diskuzi jsem cetl hezke prohlaseni nejakeho pestitele: musite nam rict, co chcete, my vam to vypestujeme. Takze staci chtit Napriklad cesnek se stal tak notorickym medialnim tematem, ze i lide typu torinese zacali vyzadovat cesky modry palicak (aniz by vetsina z nich poradne vedela v cem je rozdil), coz zpusobilo doslova jeho zmrtvychvstani.
To je pro me jasny dukaz toho, ze kdyz lidi pochopi, ze je blbost dovazet pres pul zemekoule neco, co klidne vyroste i na namesti ve Stodulkach a ze to navic cerstve sklizene chutna lip, tak se lokalni dodavatele "objevi" jak blanicti rytiri. Informacni kanal, kterym se k tem spicim potencialnim dodavatelum dostane hlas lidu jsou prave ty podle vas umele udrzovane farmarske trhy.