Komentáře
Jefim Fištejn: Diktát správného názoru aneb Bičem na svobodu nejsou úřední zákazy, ale strach vyčnívat
10 komentářů
Petr Krajáč
0
Souhlasím se stanoviskem pana Fištejna a dodávám, že popsané trendy jsou vlastně také rasistické, tentokrát protibělošsky. Navíc, takovéto umělé propagandistické obsazování herců vnáší do veřejného prostoru zbytečnou a nežádoucí rasovou nevraživost, napětí způsobené zjevnou a násilnou nepravdivostí. Čím více nám bělochům budou uměle vnucování černoši v rolích, kam prostě z podstaty věci a historické reality nepatří, tím více nás všechny, tedy bílé i barevné, to bude dráždit a štvát. Prostě to není pro nikoho a pro nic výhodné, rasismus to neléčí, ale naopak, podněcuje. Také jsem v této souvislosti před časem četl, že se v USA znovu probudil KKK. Náhoda? Vůbec ne, přirozená reakce na popsaný progresivismus.
Dobrý článek, cítím to taky tak. Dnes spíše existuje rasizmus naruby. Proto nesmí existovat spolky pro bílé studenty. Ostatně nevěřím, že barva kůže ovlivňuje IQ. Doufejme, že všechny tyto násilně obsazované role časem vyšumí, protože je to divné. Asi by bylo taky divné, kdyby ve filmu byla černošská rodina s mnoha dětmi a jedno bylo bílé a všichni se tvářili, že je to normální. A jako vysvětlení pro diváky - to bílé dítě je prostě dobrý herec! Asi tak. Nevidím důvod, proč by role pro bílé neměli hrát běloši a role pro černé hrát černoši, role pro Asiaty hrát Asiati atd. Snad až dojde k takovému promísení ras, že to člověk nepozná.
DAVID FUČÍK
Fištejn má naprostou pravdu, tedy alespoň v rámci Reflexu. Několikrát jsem příspěvkem "vyčníval" z protiruské a proukrajinské hystérie nesprávným směrem a hned jsem byl smazán.😉
Mám dojem, že menšinové kvóty v Oscarové kategorii "Nejlepší film" a jejich přesná interpretace (která neříká, že se musí týkat castingu) jsou veřejně známé. Je to nastavení špatné? Nevím a je to za mě trochu jedno.
Osobně bych řekl, že daleko větší vliv má casting na kasovní úspěch. Evropa takovouhle produkci ani náhodou nezaplatí. A v USA je potřeba tam ty menšiny prostě dostat. Čína a Indie jsou taky zásadní trhy a vliv castingu je tam jasně měřitelný. Takže já mám jasno a stav věcí je za mě OK.
Osobně bych řekl, že daleko větší vliv má casting na kasovní úspěch. Evropa takovouhle produkci ani náhodou nezaplatí. A v USA je potřeba tam ty menšiny prostě dostat. Čína a Indie jsou taky zásadní trhy a vliv castingu je tam jasně měřitelný. Takže já mám jasno a stav věcí je za mě OK.