Komentáře

Zpět na článek

Bravo! Na rozdíl od politiků a aktivistů diváci pěvecké soutěže Eurovize rozhodli, že Izrael není vyvrhelem

9 komentářů

MarekSrba
Dalo by se polemizovat o tom, zda byla válka v Gaze adekvátní reakce, ale budiž, odhlédnu od toho. Když se podíváme od politky dále směrem spíše k soutěži, patří Izrael do Eurovize? Za mě rozhodně má své místo v soutěži, ve svém osobním žebříčku jsem ho hodnotil bez ohledu na svůj politický názor.
Bohužel jsou tady objektivní důvody a okolnosti, které jim do karet příliš nehrají. Třeba opakované žádosti o písně s politickým textem (October Rain/Hurricane 2024), nelegální kampaně podporované státem, či jinými třetími stranami, což zakazují pravidla. Potom se řešilo masivní divácké hlasování z jednorázových simek. Izrael taky porušuje nepsané pravidlo o nezasahování do názorů svých sledujících. Hodnotí (někdy i ošklivě uráží) vystoupení či vzhled ostatních účastníků, zvlášť v případě umělců, o kterých se proslýchá, že s nimi názorově o válce v Gaze tolik nesouzní. (Třeba Bambie Thug z Irska v roce 2024 je ukázkový příklad, a to si o tom vystoupení můžeme myslet cokoliv, já ho měl spolehlivě na posledním místě)
Myslím, že v první řadě by si měl Izrael zamést před vlastním prahem. A pokud porušují opakovaně pravidla. Je důvodem je vyloučit. Zároveň nesouhlasím s bojkotem Izraele přímo v hledišti, myslím si, že umělec samotný za to nemůže. Věřím, že podobný názor sdílí většina eurovizních fanoušků. Rusko a Bělorusko také nevyhodili ze soutěže kvůli válce na Ukrajině, ale protože je vyhodili přímo z EBU, oficiálně za porušování pravidel.
Ondrej Soroka
Je tohle správný závěr? Při pohledu na systém hlasování, se jasne projevuje vliv menšin na výsledky v dané zemi. Ukrajina u nas a v Polsku, drive turci v Nemecku. Vetsinou se hlasuje pro sousedni země, ale u zidovske mensiny to muze byt trochu jine. Klidně je mozne, ze Židé proste hlasovali pro Izrael zatímco zbytek sve hlasy rozdělil mezi víc písní. Takže je otazka jestli Izrael není vyvrhel a nebo Židé hlasovali pro Izrael. Píseň byla dobrá, ale byly tam lepší. S aktuálním formátu hlasováním se bohužel k závěru z clanku dojít nedá muselo by se udělat užší finale a ideálně udělat jen jeden hlas a zdarma, pak by se asi ukázalo.
Richard Šebesta
Izrael vyvrhel není , to je bez diskuse !
ALOIS KRYM
To je ale pád na dno, psát o té duhové soutěži do Reflexu. Já vím pisálku, že píšeš pravidelné reportáže o své účasti na Pochodu hrdosti Prahou, no proč ne, ale soutěž Eurovize je opravdu 😛😛
Anton Augustin
Naprosto správně, liberálové, odnože pirátských levičáků a propalestinští teroristé nejsou většina v civilizovaných státech. Ačkoliv podle mediálního humbuku se to mnohým pomatencům zdá.
Dobrý článek 👍
Joska Oltec
@Anton Augustin Tož jsi nám ohlásil svou poťapanou vizi světa, zase jsi po ránu opilý či sjetý, kořalo?
Richard Šebesta
@Joska Oltec Nesmrdí ti nohy ?
Eduard Sykora
...nebo to mosad heknul
Danny Jones
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.