Komentáře

Zpět na článek

Má smysl posílat do Somálska humanitární pomoc?

25 komentářů

vilma69
13. listopadu 2011 • 11:49
Ja osobne mam spis problem s tim, ze je nam v Evrope/USA vnocovan pohled - lide v Africe umiraji hlady. Vypada to, ze brzy v Africe nikdo nebude zit. Situace je ale opacna. Za poslednich 10 let (mozne to neni uplne presny casovy udaj) se pocet obyvatel afriky zdvojnasobil. Duvodem je predevsim zrejme pomoc z Evropy/USA.

Posilanim jidla pouze zvetsujeme problem. Pokud chceme opravdu pomahat meli bychom spis rozvijet lokalni zemedelstvi a vyrobu jidla. Je samozrejme mnohem lepsi business kupovat 'zapadni jidlo' a posilat ho do Afriky.

Opravdu umime jako zapadni kultura yslet pouze kratkodobe?
vonamula
12. listopadu 2011 • 19:32
naprosto souhlasím. v Africe se člověk narodí pod palmou, celý život pod ní leží a pod ní taky pojde. snaha o zlepšení, pokus o práci nebo o vzdělání žádný. Tak proč jim pod tu palmu posílat žrádlo na stříbře.
sendyman
10. listopadu 2011 • 20:34
dál komentovat:
Petr Eugel
10. listopadu 2011 • 14:38
Tak nam to dej do souvislosti, Ty mozkovno.
torinese
9. listopadu 2011 • 20:11
Třetí svět dosud těžil ze špatného svědomí kdysi koloniálních mocností, které klopily a klopily. Šlo v podstatě o amorální citové vydírání, protože dnešní generace civilizovaného světa nenesou za minulost už žádnou zodpovědnost a mají svých starostí víc než dost. Afrika si zvykla čekat neustále s otevřenou dlaní - teď se bude muset naučit si pomoci sama. Pokud to neudělá, vymře.My bychom měli především pomáhat lidem našeho "kmene".
torinese
9. listopadu 2011 • 20:04
JXD napsal konečně to, co si hodně z nás myslí už dávno - Afrika je černá díra, kde mizí veškerá humanitární pomoc rozkradená a stejně se k potřebným nedostane. Jestliže Afričané navíc útočí na humanitární pracovníky, mají smůlu - nikdo soudný kvůli nim nebude přece riskovat život a oni chcípnou hlady. Pomoc se naučili brát jako nějakou samozřejmost a neprojevují za ni ani minimální vděčnost. Velikým zážitkem pro mne byl dokumentární film, v němž se pachtí několik altruistických naivních bělochů s kopáním studny a černoši se zájmem přihlíží, aniž by projevili zájem přiložit ruku k dílu. V současné době se potýká Evropa s nezaměstnaností, v jižních státech už upadá do bídy poměrně velké procento lidí ,kteří se stávají bezdomovci. Je načase, abychom začali pomáhat těm, kteří žijí v naší bezprostřední blízkosti nebo na našem kontinentu - potřebných tady bude čím dál, tím víc. Nač jezdit až do Afriky.
von.rammstein
9. listopadu 2011 • 18:35
souhlasím do posledního písmena
suchyptak
9. listopadu 2011 • 16:16
... v tom vytečkovaném má být š..u..k..á--t--e
sirien
9. listopadu 2011 • 16:15
Ono by bohatě stačilo dodat do Somálska dostatek zbraní.

Například jednu vakuovou bombu (taková věc, jejíž výbuch spálí vzduch, což vyvolá dvě rázové vlny... menší rozsah než atomovka, ale devastace stejná a bez radiace) na každej přístav kde piráti kotvěj - co bysme sejmuli třetí, byli by piráti rázem bez přístavů

Jeden tomahawk na každou vlastní unesenou loď - zabili bysme tím pár vlastních lidí, ale piráti by chcípli a bylo by to to jediný co by dostali - z pirátství by se rázem stal hodně nevýhodnej business a vlastní lidé které bysme zabily by se rychle vyvážili všemi těmi NEunesenými a NEzabitými lidmi v budoucnu.

Trocha strategického bombardování F16 a Grippenama vůči těm islámistickejm šílencům a celá ta občanská válka by byla dávno u konce.

Žvaňte si o "okupaci" a "roztahovačnosti" a "kolonizátorství" a "neetičnosti" co chcete, ale to je pokrytecká snaha zříci se odpovědnosti - kdyby se to takhle udělalo před deseti lety, tak mohl být v Somálsku dávno klid a touhle dobou tam už mohla být funkční infrastruktura s rozumnou distribucí humanitární pomoci a osamostatňující se státní správou.
suchyptak
9. listopadu 2011 • 16:12
Už jsem vám tento týden tady psal, že jste nějak moc levicoví, což bych od vás nečekal, vymýšlíte zde kde jaké nápady, otevřete se komentářům k vlastní práci, možná jsem hledal špatně, ale nenašel jsem kontakt, kde vám napíši něco jako, ... začínáte mne srát s tou liberálností, ***te teď s komoušama nebo co?!!