Komentáře

Zpět na článek

Má smysl posílat do Somálska humanitární pomoc?

25 komentářů

vilma69
13. listopadu 2011 • 11:49
Ja osobne mam spis problem s tim, ze je nam v Evrope/USA vnocovan pohled - lide v Africe umiraji hlady. Vypada to, ze brzy v Africe nikdo nebude zit. Situace je ale opacna. Za poslednich 10 let (mozne to neni uplne presny casovy udaj) se pocet obyvatel afriky zdvojnasobil. Duvodem je predevsim zrejme pomoc z Evropy/USA.

Posilanim jidla pouze zvetsujeme problem. Pokud chceme opravdu pomahat meli bychom spis rozvijet lokalni zemedelstvi a vyrobu jidla. Je samozrejme mnohem lepsi business kupovat 'zapadni jidlo' a posilat ho do Afriky.

Opravdu umime jako zapadni kultura yslet pouze kratkodobe?
vonamula
12. listopadu 2011 • 19:32
naprosto souhlasím. v Africe se člověk narodí pod palmou, celý život pod ní leží a pod ní taky pojde. snaha o zlepšení, pokus o práci nebo o vzdělání žádný. Tak proč jim pod tu palmu posílat žrádlo na stříbře.
sendyman
10. listopadu 2011 • 20:34
dál komentovat:
torinese
9. listopadu 2011 • 20:04
JXD napsal konečně to, co si hodně z nás myslí už dávno - Afrika je černá díra, kde mizí veškerá humanitární pomoc rozkradená a stejně se k potřebným nedostane. Jestliže Afričané navíc útočí na humanitární pracovníky, mají smůlu - nikdo soudný kvůli nim nebude přece riskovat život a oni chcípnou hlady. Pomoc se naučili brát jako nějakou samozřejmost a neprojevují za ni ani minimální vděčnost. Velikým zážitkem pro mne byl dokumentární film, v němž se pachtí několik altruistických naivních bělochů s kopáním studny a černoši se zájmem přihlíží, aniž by projevili zájem přiložit ruku k dílu. V současné době se potýká Evropa s nezaměstnaností, v jižních státech už upadá do bídy poměrně velké procento lidí ,kteří se stávají bezdomovci. Je načase, abychom začali pomáhat těm, kteří žijí v naší bezprostřední blízkosti nebo na našem kontinentu - potřebných tady bude čím dál, tím víc. Nač jezdit až do Afriky.
von.rammstein
9. listopadu 2011 • 18:35
souhlasím do posledního písmena
suchyptak
9. listopadu 2011 • 16:12
Už jsem vám tento týden tady psal, že jste nějak moc levicoví, což bych od vás nečekal, vymýšlíte zde kde jaké nápady, otevřete se komentářům k vlastní práci, možná jsem hledal špatně, ale nenašel jsem kontakt, kde vám napíši něco jako, ... začínáte mne srát s tou liberálností, ***te teď s komoušama nebo co?!!
suchyptak
9. listopadu 2011 • 16:16
... v tom vytečkovaném má být š..u..k..á--t--e
suchyptak
9. listopadu 2011 • 16:06
Sem napište váš vzkaz!
maravesan
9. listopadu 2011 • 11:01
Tohle je uvažování člověka, který si myslí, že svět je černobílý a nedokáže dohlédnout dál než na špičku svého nosu..........

J.V.
aznom
9. listopadu 2011 • 11:18
Tak tady zauvažuj ty, co vidíš svět barevně a dohlídneš až za špičku nosu ty chytráku.