Komentáře

Zpět na článek

Petr Havel: Peníze za nic? Co představují v praxi „nárokové“ a nenárokové dotace

18 komentářů

Uživatel_5700993
Otec Yossariana nepěstoval vojtěšku. A za každý dolar, který nepěstováním vojtěšky vydělal, koupil pole, aby mohl víc a víc nepěstovat vojtěšku, až se stal největším nepěstitelem vojtěšky v okolí. Sousedi k němu chodili na radu, jak správně nepěstovat vojtěšku...
To jsou USA třicátých let . Už před sto lety věděli vejlupci, jak na tom vydělat a už před sto lety tenhle pokřivený systém byl a zrovna v USA, ne v nějaké EU, ta ani v té době nebyla, EHS vzniklo mnoho let po válce, po sdružení uhlí a oceli. To pro všechny ty chytrolíny...
PEtr Tobes
proste StBures neustale lze a krade, nic noveho pod sluncem...jednou na nej ale dojde!
Enigma Divín
Základní nelogičnost dotací je ta, že jsou přidělovány oligarchům, kteří generují zisky. A pokud zisky nemají, ať to podnikání předají těm, kteří to umí. Zcela perverzní je podporovat Babiše, aby si mohl kupovat ještě víc zámečků a dalších investic v zahraničí. Dotace ztrácejí smysl, pokud je podnikatel nezohlední v ceně prodávaného zboží. A tím jsme se dostali ke střetu zájmů. Babiš podpoří Babiše. Dotace jsou nedílná a pevná součást jeho "podnikání"
A kdo na to má pánové? Babiš už dnes může vydírat stát. Koncentrace moci a majetku mu to dovoluje.
Pavel Hanzl
@Uživatel_5700993
Jako kluk jsem byl odkojen filmy typu 3 v tanku a pes, Osvození atd. vždy jsem to sabotoval a na rodičích jsem viděl, že to mají za vylhanosti.
Jenže se to prezentovalo jako protiválečné filmy.
Pak jsem (na vojně!!) četl Hlavu XXII a došlo mi, že tohle je skutečně protiválečné a ty ruské zmatlaniny byly prakticky jen propagace a reklama na válku.
Anatolij Vasil
@Igor Proč zde udavas diskutující?!!
Jaroslav Najzar
Zelená guma z hradu bude sázet brambory. To nezvládne
martin simunek
@Pavel Hanzl Ale samozřejmě, že bez dotací by to šlo taky, vznikla by zdravá konkurence a potraviny by možná lehce zdražily, nicméně vzhledem k tomu, jak se jimi v Evropě plýtvá, nic zvláštního by se nestalo. Jen by u nás muselo dojít k rozparcelování těch několika agromolochů, které fungují na principu kartelu a dotace pro ně představují paradoxně slušný příjem.
Dotace obecně byly původně určeny pro malé zemědělce, hospodařící v málo úrodných oblastech, například na horách, aby se tam udržela zemědělská výroba a někdo se staral o ráz krajiny. Bohužel se to zvrtlo v to, co je teď. A u nás to není ještě tak hrozné, jako ve Francii.
Pavel Hanzl
@Uživatel_5700993
Jenže to byla humoristická knížka, kde si vymýšleli komické situace a chovali se, jako naši dýzláci v realitě dnes.
Albína Berková
Hledáš dívku na jednu noc💋? Vítej - www.sex21.fun
Miroslav Kašpar
No to je úplně jednoduché: nějací vykukové vymysleli, že by mohli zkusit, že by vlastnictví něčeho (lhostejno čeho) mohlo zakládat nárok na to, že by ti na to ostatní ještě nějak navíc přispívali. A, světe, div se, ono jim to prošlo a ujalo se to. Jinak na tom není nic, čemu by bylo možné rozmět
Pavel Hanzl
@martin simunek
Ten problém je jinde, výrazné zdražení potravin by nevadilo, ale jezevce by zlikvidovaly levné dovozy. Cla něco řeší, ale v takovém objemu se to uhlídat nedá.
Pavel Hanzl
@Enigma Divín
Bohužel, hlupy národ se nikdy mít dobře nemůže.
Jan Tesař
@martin simunek
Vy budete mít určitě bohaté zkušenosti se zemědělstvím.
Plodiny rostou jen tak sami od sebe a zvířectvo je na tom podobně.
Dotace maximálně na zabezpečení potravinové soběstačnosti státu. Určitě NE na pokusy s pěstováním plodin v neodpovídajících oblastech.
Pavel Hanzl
@Uživatel_5700993
Když se John Major opil na narození syna, v lihovém humoru pojmenoval syna křestním jménem Major.
Když toho kluka odvedli na vojnu, počítač IBM projevil humor stejný, jak otec John a přidělil mu hodnost major.
Takže sloužil u jejich jednotky major Major Major.
Uživatel_5700993
@Pavel Hanzl
Hlava XXII není humoristická knížka, je satirická a to je rozdíl. Navíc děsivě aktuální. Třeba postava Mila, který za peníze bombardoval vlastní vojáky. Podobných šmejdů ve světě je...
Pavel Hanzl
Ty dotace do zemědělství jsou logické a nutné, nebýt jich, Evropa nebude schopna si vypěstoivat potraviny ani sama pro sebe, což je extrémně nebezpečné. Takže je to strategické jednání, ovšem ta složitost mi připadá fakt děsivá.
Igor
Proč nejde zpět na Slovač za kámošem Ficem, blíž k Orvanovi? Tam není, co krást! 🤣🤣🤣
Ladislav Nasadil
Moudrá Reflex.