Historie

Zpět na článek

Carl Gustav Jung: Proč se jemný intelektuál stal vzorem komunity hledající opravdového mužství?

6 komentářů

Venca R
Není nic tragičtějšího, než vytrhnout z kontextu učení pár vět a na nich stavět nějaká přesvědčení. Dělají to církve, politici, novináři a plno dalších. Stejně tak jako je nesmysl brát si Junga za vzor patriarchátu, zejména s jeho teorií, že v každém vyrovnaném muži je třeba dostat do rovnováhy jeho ženskou stránku animu. Stejný nesmyslem je z něj dělat nedospělého kluka.
V podstatě to ukazuje na základ jeho myšlenek, tedy tak jak je chápu já.
Základ je rovnováha, vyrovnání se se všemi stránkami naší osobnosti. Ostatně v Červené knize Jung nejprve zabil svého hrdinu, pak zavrhl svoji animu, aby následně začal nacházet bohy, které jej stejně tak nořili do pekla.
Ostatně on sám několikrát psal že čím více se sápeme za osvícením, tím více se propadáme do pekla.
Proto je tak hloupé vzít jednu část jeho díla a na jejím základě stavět teorie.
Ne pokud mě osobně něco Jung dal, tak že je v životě důležité neustále hledat, zkoumat ptát se, analyzovat, tvořit. Přitom všem pak nezapomínat na fakt, že jedno vyrovnává druhé. Tedy že pravé "osvícení" je rovnováze ve které se smířím se všemu aspekty mého já. S tím co dělám špatně a snažím se napravit i s tím v čem jsem opravdu dobrý, ale nepřeceňuji to.
Tedy závěrem i stín, že se někdy chovám jako chlap a jindy jako ženská.
Jiří
Dobrý den. I kdyby Jung nežil to ,co sám učil, proč bych já tak žít nemohl? Pokud to v sobě nacházím,a rozvíjí to moji osobnost, že pak žijí v souladu sám se sebou,s ohledem na okolí. Podle mě je rozdíl hodnotit člověka z morálního hlediska,a hodnotit jeho učení či práci. O starých antických filozofech nevíme jestli žili,co sami učili. Nemůžeme to nijak ověřit,jen věřit tomu ,co kdo o nich a jejich životě napsal. I kdyby to psaly oni samy. A přece se mohu řídit jejich učením.
Nikdo není veskrze dobrý,nebo špatný. A co vím, tak téměř všichni zakladatelé nějakých nauk psychologie měly sami po psychické stránce, v nějaké míře problémy. Děkuji. Jiří Daniel.
King I
Je to fakt, Jung a woke nejde dohromady ani omylem. Jung je zábava pro muže, woke imitace chlapa. Jung funguje.
Kdyby byl Jung vystabilizovaný muž podle Bartkovského světa, tzn předvídatelný, odpovědný, spolehlivý a zoufale nudný, neměl by jednu buchtu s prachama a druhou na transcendentální šuk. Měl by parohy a sex ve středu.

A hlavně: Freud byl žid, Jung ne! (proto se taky rozešli) Tenhle konflikt, koukám, trvá dodnes.
Spytar
Pane Holubče, nehledě na spoustu pravopisných chyb a slovních tvarů, dnes je významné výročí narození pana Junga, proto, měl byste se za tuto snůšku blábolů a urážek stydět. A s vámi i ti, co tento váš hloupý text povolili zde uvést.
Vlastimil S.
@Spytar
"Potrefená husa" zakejhala?
Vlastimil S.
@Spytar
A kdepak jsou ty "spousty pravopisných chyb"?
(Vy nejspíš budete nějaký "chat-bot", který má za úkol "hejtit" jakýkoli článek - při tom máte příliš jednoduchý "program" naučený omílat na cokoli stále totéž, např. o nějakých údajných "pravopisných chybách", bez ohledu na to, zda to je či není pravda. Že, "robote'.)