Festival Karlovy Vary

Zpět na článek

Eben: Změnit Moskevskou ve Varech na ulici Jiřího Bartošky? Mně by se líbilo, kdyby tu měl Jirka svůj komín!

37 komentářů

Martin Vlasák
Výborně! Souhlasím! Jen bych místo "Jiří", použil "Barťák". K té nadsázce by to asi pasovalo lépe. I tomu komínu.
misazak
Proto nejsem na social media, nikdo mi na filologickou otázku neodpověděl!
reproman
@misazak Dole máte odpověď.
Bruno Ferari
Moskevskou prejmenovat na cokoliv...
Miroslav Zita
Váleček je prostě génius. 🤣
Už by jenom chybělo namalovat na komín v podobě cigára,.... "kouření je zdraví prospěšné"
TCerny
@Miroslav Zita Neni urolog MUDr.Zita z Vaseho pribuzenstva?
Pracoval jsem s nim v r. 67 na Bulovce na chiurgii a on pak odesel na Urologii.
Dagmar Precová
👍👍👍 Eben nezklame.
Miloš Hora
Ulice, komín... Není to málo?
Co takhle Bartoškovy Vary....
TCerny
Kdyz jsem pred 50 lety jeste zil v Praze , tak jsem Bartosku v CSR vubec neznal , neb tehdy znamy jeste vubec nebyl na rozdil treba od dnes 86 leteho Zdenka Sveraka a jeho Cimrmany ktere jsem obdivoval od r. 66 nebo 91 leteho Jiriho Sucheho s jeho Semaforem od r. asi 1960 kdy jsem zacal studovat medicinu v Praze.
Nicmene moje mama ho mela v Cesku , jako kazda zenska moc rada , protoze to byl skutecne hezkej a velmi sympatickej chlap.
Anton Augustin
@TCerny
Bartoška začal karieru až za normalizace 1970.
TCerny
@Anton Augustin Ja emigroval v asi v r. 75 a nikdy jsem v Praze o nem neslysel.
Michal Bednárek
Změnit Moskevskou ulici na ulici Jiřího Bartošky? Nad čím ještě přemýšlíte?
TCerny
@Michal Bednárek Moskva s 13 mil. obyvatel je jiste pro Estonsko a Litvu s 1 mil. obyvatel nebo pro Cesko dokonce s 10 mil. obyvatel jiste bezvyznamna.
Michal Bednárek
@TCerny
To nemění nic na faktu, že se po ní nemusí jmenovat každá ulice. Tokio má 2 tolik obyvatel a co?
TCerny
@Michal Bednárek jste malo infomovan Michal Bednarek -Tokio ma 9 mil. obyvatel , Moskva 13 mil., Sanghaj 24 mil v 1,5 miliardove Cine.
Takze ulice v 1 mil. eEtonsku ci 10 mil. Cesku jsou zcela bezvyznamne -coz mate pravdu.Nimene prejmenovavat Schanghai Str. Moskva nebo Tokio Str. na Bartoskovu ulici-je patrne potencialne mozne jen v Cesku nebo v Estonsku.
Nicmene vox populi, vox dei et de gustibus et coloribus non est disputandum.
Pavel Pavel
Kdežto to, že místní rusořiťolezec dostává hysterické záchvaty z toho, že se bude měnit název ulice Adolf Hitler str.. é tedy tedy moskevské je ve střední Evropě úplně normální.
Frank51482
Já bych po Bartoškovi pojmenoval i veřejné záchodky. Mimochodem už mu někdo vyrábí jeho lavičku jako to bylo u Vency flašky?
Pavel Pavel
@Frank51482 jako že když existují frankovy hajzly, a krabičák co chlastáš označuješ jako frankovku neznamená že kdokoli jiný v této zemi je stejně ubohý.o
TCerny
Mam Ebena rad , jako ostatne vsichni v Cesku , ale proc by se melo menit bt i jen v ceskych Varech hlavni mesto nejvetsiho statu nasi planety tomu skutecne nerozumim.
V Praze 8 uz pred 30 lety prejmenovalo toto Cesko Tridu Rude Armady ktera mne v r. 45 osvobodila od nacistickych bestii a kudy jsem chodil od r.48 do skoly na Rokosku, pote do gymnasia na Korab a od r. 66 coby chirurg na Bulovku na Tridu nejakeho "Zenkla" ktery po valce doivotne emigroval z CSR !!Bartosku jsem mel i coby neobcan Ceska take moc rad ale mohla by se po nem pojmenovat nejaka nova ulice .
Navrh Ebena mi pripada velmi hloupy.
Michal Bednárek
@TCerny
A proč by nemohlo? Přijde mi hloupé vůbec argumentovat hlavním městem největší země. Momentálně je to největší žumpa na světě. A Bartoška svůj přínos pro ČR má, nehledě pro Karlovy Vary. Zkuste se trochu zamyslet.
TCerny
@Michal Bednárek dekuji Vam , ze mne upozornujete , abych se trochu zamyslel!
Vasi myslivost nemohu nikdy dosahnout.
Svetonahled mame urcite diametralne odlisny.
V ucte
MUDr Prag 66,Dr.med.Hannover 85
Facharzt für Chirurgie , Unfallchirurgie, Sozialmedizin uz 59 let.
82 lety dedek
Thomas Alois Cerny
Clen Ceske a Nemecke Mensy a neobcan Ceska
Michal Bednárek
@TCerny
Váš věk je irelevantní argument, který nemá s touto diskuzí nic společného. Adresa, kterou jste mi poskytl je co? Adresa Alzheimer centra v Německu?
S názorem, že jsou naše světonázory odlišné, souhlasím.
TCerny
Milachal Bednarek, ich komme mit Ihnen restlos überein !
Pavel Pavel
@TCerny nebo-li internet snese i bláboly senilního důchodce z LDNky.
Bubák Bubák
@Michal Bednárek průměrný herec a světová metropole?? To už vadí i města? A Eben zaplatí všechny náklady, spojené se změnou? Nahradí ušlý čas obyvatelům?
Bruno Ferari
@TCerny No, mohly nas osvobodit USA, ale musely dodrzovat demarkacni linii. Takze osvobozeni Prahy se zdrzelo z politickych duvodu o 3 dny a nasledky ruskeho osvobozeni trvaly az do roku 89.
TCerny
@Bruno Ferari Kolik Vam bylo v kvetnu 45 ze rikate " nas"?
V 2. svetova valce ztratilo zivot 27 mil. obcanu SSSR
a 400 000 obcanu USA.
Bez Stalina by Hitler valku zcela jiste neprohral.
Samozrejme ze generace mych vnuku vcetne reviduje dobu v ktere jsem zil a kterou znaji oni z vypraveni svych dedecku, takze s Vami zcela jiste diskutovat nebudu, k tomu mate nekoho z Vasi nove mlade generace.
Nicmene mam rad Rusko ale i ten nadherny multikulturelni melting pot vsech ras , barev kuze a nabozenstvi USA v cem se s Vami detmi naprosto shodnu.
Bruno Ferari
@TCerny Bylo mi tolik, ze me nikdo, jako vy, nema co poucovat. A jak jsem napsal, kvuli Stalinovi nas nemohli osvobodit Americane.
TCerny
@Bruno Ferari hiesiger einfach strukturierter Bruno Ferari wegen seiner " Blutjungseins" wagt nicht seinen richtigen Namen und sein blutjunges Alter auf Anfrage zuzugeben weswegen er innerhalb des Kreises der Gleichgesinnter ( 99% hiesiger feigen Brunos Mercedes) ) angesiedelt bleibt.Howgh.
reproman
@TCerny Nemachrujte tady jazykem "nacistických bestií" (váš výraz). Jste na české diskuzi. S jazyky okupantů se nám tu pojí dost nepříjemné souvislosti.
Moskevská ulice ve Varech má řadu konotací. Rusové považují Vary za svoje, jak jsem se párkrát přesvědčil přímo v Rusku.
Pokud byste si článek přečetl pozorně, tedy Eben NENAVRHOVAL přejmenovat Moskevskou ulici, a také vysvětloval proč ne. Navrhoval pojmenovat po Bartoškovi komín teplárny.
reproman
@TCerny Jako neobčanovi ČR Vám může být jedno po kom nebo po čem se u nás jmenuje jaká ulice.
TCerny
@reproman ad Zn. reproman ich verstehe, ***s Sie , feige Marke Reproman, in der Eigenschaft eines pathognomonisch strikt monolingualen Bürgers dieser Tschechei nicht mit Deutsch zufrieden sind.
Gleichwohl stehe ich Ihnen zur Verfügung gegebenenfalls auf Englisch, Französisch, Spanisch oder auch auf Russisch .
Auf tschechisch , stehe ich Ihnen nicht zur Verfügung .
Diskutieren Sie hier mit höchst kontemplativen Bruno Ferrari.
reproman
@TCerny Já vám nerozumím. Umím anglicky a rusky.
Pavel Pavel
@TCerny "osvobodili" tě spojenci těch nacistických bestií, soudruhu
TCerny
@Pavel Pavel Leider schaffte es weder Ihre Mutter, noch die insufficiente tschechische Grundschule Ihnen beizubringen , da s s man auch auf Tschechisch fremden Personen nicht dutzt, auch wenn Sie sich hinter dem Ihrem Niveau entsprechenden Nick "petrpetrpetr" verbergen.
misazak
Trochu mě zmátlo “pyšen”, není to správně “pyšný “? Ale nejsem filolog, ráda se nechám poučit.
Nazor?
reproman
@misazak Je to zastaralý tvar. Vhodně použitý může mluvenému i psanému projevu dodat určitý náboj. Může posloužit v písni či poezii. Kdo umí číst či poslouchat, docení.