Komentáře

Zpět na článek

Petr Sokol: Překvapení z Vatikánu. Přichází Lev XIV., papež z Chicaga, který je ale volbou Jihoameričan

15 komentářů

reproman
@Jozef Kolek Jedině papeženec Tiso, to byla duše čistá, což?
Jóža Oltec
Je to borec, soudě dle prasečího kvikotu nepřejícníků dole. Jestli bude i morální baštou vůči Trumpovi se teprve ukáže.
Jóža Oltec
@Jozef Kolek Takže dle tebe top bolševici nebyli zločinci, prďolo?
Jóža Oltec
@TCerny Nejpraštěnější na tom je to, že současně pronikly a pronikají do češtiny stovky a stovky výrazů z US či UK, i tam kde existovaly a existují perfektní česká a výstižná slova, nebylo tudíž vůbec zapotřebí je nahrazovat anglickými ekvivalenty. Přesto se používají neb je to "in". Inu Czenglish.
Helena Brůžová
@TCerny souhlasím s vámi. Je to podobný případ jako s princem Charlesem, který se najednou stal pro nás Karlem. A Ursula von der Leyenová? Z jakého důvodu musí být ová?
Momentálně žiju v Irsku, kde se velice dbá na to, aby vás oslovovali vašim jménem. Člověk se cítí přijatý. Můj manžel je Vlastimil a podle tohoto českého zvyku by mu tady v Irsku měli začít říkat Patrik. 😀
Potěšil jste mě, díky za komentář.
Ford Henry
Tak on už ten předchozí papá byl dost levicový. To že se zastával zabijáku vlastních oveček z Gazy je zcela názorné co byl zač.
Změna k horšímu už asi s novicem nepřijde.
Jozef Kolek
@reproman miesas hrušky s jablkami! mudrlant
Jozef Kolek
zlocinec ako ten predtým!!
Pavel Maleček
Sotva ho zvolili a už prasklo, že v USA i v latinos kryl kněží co znásilňovali děti. Doufám že to není to hlavní, proč ho ta kardinálská banda z většiny sexuálních zvrhlíků zvolila?!
TCerny
Ten novy papez se jmenuje Leo XIV.
V anglickych , americkych , francouzskych , spanelskych mediiichje nazyvan vzdy " Leo XIV, jen v tomto Cesku "Lev".
V mych usich to zni stejne udesne , stejne jako kdyby Nemci nazyvali soucasneho papeze " Löwe XIV" , anglicane a francouzi Lion XIV , Spanele Leon XIV.- jenom cesi ( mozna i rusove, polaci ci 1 milionovi Estonci )
nazyvaji papeze Leo XIV "Lev".
Kdyz jsem pred 50 lety emigroval , delal jsem Cekoslovensku vne CSR velmi dobrou reklamu _ v ruznch Club Med . jsem vsude s francouzi mluvil francouzsky , s anglicany anglicky , s nemci nemecky , se spanely spanelsky , s rusy rusky a kdyz se mne lide ptali , jestli v Ceskoslovensku vsichni umeji tolik jazyku , odpovedle jsem tehdy " samozrejme!"

Nyni coby 82 lety dedek, chirurg s 59 letou praxi mluvim porad 7 jazyku a to ceske ( ruske, polske etc.) pojmenovani papeze Leo XIV coby Tygr XIV( nebo Lev XIV) je v mych usich udesna kakofonie.
Nicmene coby neobcanu Ceska mi to samozrejme musi byt Schnurz und Piepe egal jak noveho papeze Leo cesi, rusove, polaci , Ukrajinci etc. nazyvaji tygrem nebo lvem.
Richard Sebesta
@reproman To je pravda ale taky byl popraven na rozdíl třeba od Husáka Štrougala a dalších zločinců
Richard Šebesta
Význam papeže se přeceňuje,ty doby kdy měla církev reálnou moc jsou navždy minulost a je to dobře.Podle mne to jsou stejní vrazi a zločinci jako komunisté ale nějak se o tom moc nemluví. Inu pravda se nehodí jak vidno nejen komunistům a nacistům a fašistům ale i tzv.demokratickému světu.
Pavel Nyklíček
LEV XIV přichází a LEV 21 odešel už dávno.
Jiosef Tyl
Nepochybně v tom má prsty Trump. Buď pohrozil, že přestane podporovat v USA církev. Nevím jestli tam taková podpora je? Anebo pohrozil Itálii nebo Vatikánu zvýšením cel.
Jozef Kolek
rovnaký ako predchádzajúci zlocinec