Komentáře
Petr Sokol: Překvapení z Vatikánu. Přichází Lev XIV., papež z Chicaga, který je ale volbou Jihoameričan
15 komentářů
Jóža Oltec
1
Je to borec, soudě dle prasečího kvikotu nepřejícníků dole. Jestli bude i morální baštou vůči Trumpovi se teprve ukáže.
Tak on už ten předchozí papá byl dost levicový. To že se zastával zabijáku vlastních oveček z Gazy je zcela názorné co byl zač.
Změna k horšímu už asi s novicem nepřijde.
Změna k horšímu už asi s novicem nepřijde.
Sotva ho zvolili a už prasklo, že v USA i v latinos kryl kněží co znásilňovali děti. Doufám že to není to hlavní, proč ho ta kardinálská banda z většiny sexuálních zvrhlíků zvolila?!
Ten novy papez se jmenuje Leo XIV.
V anglickych , americkych , francouzskych , spanelskych mediiichje nazyvan vzdy " Leo XIV, jen v tomto Cesku "Lev".
V mych usich to zni stejne udesne , stejne jako kdyby Nemci nazyvali soucasneho papeze " Löwe XIV" , anglicane a francouzi Lion XIV , Spanele Leon XIV.- jenom cesi ( mozna i rusove, polaci ci 1 milionovi Estonci )
nazyvaji papeze Leo XIV "Lev".
Kdyz jsem pred 50 lety emigroval , delal jsem Cekoslovensku vne CSR velmi dobrou reklamu _ v ruznch Club Med . jsem vsude s francouzi mluvil francouzsky , s anglicany anglicky , s nemci nemecky , se spanely spanelsky , s rusy rusky a kdyz se mne lide ptali , jestli v Ceskoslovensku vsichni umeji tolik jazyku , odpovedle jsem tehdy " samozrejme!"
Nyni coby 82 lety dedek, chirurg s 59 letou praxi mluvim porad 7 jazyku a to ceske ( ruske, polske etc.) pojmenovani papeze Leo XIV coby Tygr XIV( nebo Lev XIV) je v mych usich udesna kakofonie.
Nicmene coby neobcanu Ceska mi to samozrejme musi byt Schnurz und Piepe egal jak noveho papeze Leo cesi, rusove, polaci , Ukrajinci etc. nazyvaji tygrem nebo lvem.
V anglickych , americkych , francouzskych , spanelskych mediiichje nazyvan vzdy " Leo XIV, jen v tomto Cesku "Lev".
V mych usich to zni stejne udesne , stejne jako kdyby Nemci nazyvali soucasneho papeze " Löwe XIV" , anglicane a francouzi Lion XIV , Spanele Leon XIV.- jenom cesi ( mozna i rusove, polaci ci 1 milionovi Estonci )
nazyvaji papeze Leo XIV "Lev".
Kdyz jsem pred 50 lety emigroval , delal jsem Cekoslovensku vne CSR velmi dobrou reklamu _ v ruznch Club Med . jsem vsude s francouzi mluvil francouzsky , s anglicany anglicky , s nemci nemecky , se spanely spanelsky , s rusy rusky a kdyz se mne lide ptali , jestli v Ceskoslovensku vsichni umeji tolik jazyku , odpovedle jsem tehdy " samozrejme!"
Nyni coby 82 lety dedek, chirurg s 59 letou praxi mluvim porad 7 jazyku a to ceske ( ruske, polske etc.) pojmenovani papeze Leo XIV coby Tygr XIV( nebo Lev XIV) je v mych usich udesna kakofonie.
Nicmene coby neobcanu Ceska mi to samozrejme musi byt Schnurz und Piepe egal jak noveho papeze Leo cesi, rusove, polaci , Ukrajinci etc. nazyvaji tygrem nebo lvem.
@TCerny souhlasím s vámi. Je to podobný případ jako s princem Charlesem, který se najednou stal pro nás Karlem. A Ursula von der Leyenová? Z jakého důvodu musí být ová?
Momentálně žiju v Irsku, kde se velice dbá na to, aby vás oslovovali vašim jménem. Člověk se cítí přijatý. Můj manžel je Vlastimil a podle tohoto českého zvyku by mu tady v Irsku měli začít říkat Patrik. 😀
Potěšil jste mě, díky za komentář.
Momentálně žiju v Irsku, kde se velice dbá na to, aby vás oslovovali vašim jménem. Člověk se cítí přijatý. Můj manžel je Vlastimil a podle tohoto českého zvyku by mu tady v Irsku měli začít říkat Patrik. 😀
Potěšil jste mě, díky za komentář.
@TCerny Nejpraštěnější na tom je to, že současně pronikly a pronikají do češtiny stovky a stovky výrazů z US či UK, i tam kde existovaly a existují perfektní česká a výstižná slova, nebylo tudíž vůbec zapotřebí je nahrazovat anglickými ekvivalenty. Přesto se používají neb je to "in". Inu Czenglish.
Význam papeže se přeceňuje,ty doby kdy měla církev reálnou moc jsou navždy minulost a je to dobře.Podle mne to jsou stejní vrazi a zločinci jako komunisté ale nějak se o tom moc nemluví. Inu pravda se nehodí jak vidno nejen komunistům a nacistům a fašistům ale i tzv.demokratickému světu.
Nepochybně v tom má prsty Trump. Buď pohrozil, že přestane podporovat v USA církev. Nevím jestli tam taková podpora je? Anebo pohrozil Itálii nebo Vatikánu zvýšením cel.
rovnaký ako predchádzajúci zlocinec
@Jozef Kolek Jedině papeženec Tiso, to byla duše čistá, což?