Reportáže

Zpět na článek

Lyceum 2.0. Jak vypadá zblízka náhrada za gymnázia a naděje českého školství?

3 komentáře

Gruber Josef
Dovedu pochopit třeba zdravotnické nebo pedagogické lyceum. Ale před léty jsem učil na lyceu technickém. Třídy se skládaly převážně ze žáků, které nepřijala gymnázia. Měli nos nahoru a technika jim smrděla. Těch pár žáků, kteří měli o "techniku zvýšený zájem", jak pravily dokumenty, bylo zklamaných a záviděli průmyslovákům. Je to nesystémový odraz někdejších reálek. Problémy začínají v základním vzdělávání. Moje generace šla na střední školu se znalostí goniometrických funkcí, logaritmů, kvadratické funkce a soustav rovnic a slušně vycvičenou pamětí. Profesoři se s námi nemazali, přesto propadlých bylo minimum a na škole se nám líbilo, i když jsme neznali pojem wellbeing. Kam se to podělo? Já bych věděl, ale to nemůžeme použít.
Miroslav Žilka
Polytruk p. Nantl objevil "Ameriku" s těmi lycei. Nezaregistroval, že v ČR lycea existují již desetiletí. Možná na jihu Moravy ne, ale jinde v ČR ano. Otevírají se nové třídy lyceí, ale s jakým vybavením?... to co mají školy již ve svém majetku. Mohli to rovnou nazvat gymnázia, odlévají žáky školám, které jsou zavedené, hlavně průmyslovkám. Kdo tam bude učit a v jaké kvalitě? Otevírat třídy gymnázia a lyceí i na učñovských školách je taky "výhra". Jaké budou mít RVP. ta lycea? Ani gympl, ani průmyslová (nebo jiná škol s lyceem) škola, ani učnák.
Tyhle amatérské a nesystémové kroky MŠMT svědčí o absolutní dlouhodobé neschopnosti osazenstva na Karmelitské, počínaje ministrem p..Bekem, polytruci - političtí náměstci p. Nantl,, p.Mareš , p. Fryč a spol.
Změna, jenom aby byla,...lycea, revize RVP a politika do toho. Žádná odbornost a selský rozum.
Frank51482
Co kloudného mohlo vzniknout, když to představil blbý fialový sliz s muzikologem Bekem? Jeden blbější, než druhý.