Komentáře

Zpět na článek

Portugalští a kanadští letci už nechtějí americké ocelové ptáky. Pošle F-35 k ledu i Česko?

42 komentářů

TCerny
Za meho mladi po valce v Praze se zpivalo nejak tak:
"My letci máme svoje ptáky z ocele,
lítáme nad oblaky vesele,
z ocele máme ptáky,
lítáme nad oblaky,
lítáme s nima na nepřítele!
Z ocele máme ptáky,
lítáme nad oblaky,
s našimi ptáky, co jsou z ocele."
Nebo tak nejak a bylo to tehdy velmi inspirativni.
Myšáček68
Mozna se pletu a budu rozcupovan, ale.... podle mne letadla stealth nepotrebujeme, jejich primarni ukol je reci pronikat radarovou ochranou do hloubi nepratelskeho uzemi, pokud se bavime o ochrane vzdusneho prostoru, asi jsou jine priority, jako pocty letadel a ekonomika jejich provozu. Myslim si, ze by Evropa sama mela zamakat na vyvoji vlastnich letadel a trojlistek Anglie-Francie-Svedsko by neco zajimaveho vyprodukovat mohly. Penize by zustaly v Evrope a meli bychom neco, na co se muzeme spolehnout.
Vzhledem k tomu, ze se Trump evidentne rozhodl spolcit s Dablem, aby oslabil Satana, tak by to byl pochopitelny a rozumny krok.
A mimochodem do oci bijici cisla, Portugalsko, ktere je zhruba velikosti a poctem obyvatel jako Cesko ale s mene vykonnou ekonomikou a je na samem zapadnim vybezku Evropy, objednava 88 letadel, zatimco Cesko, diky vitacim statum jako je Slovensko a Madarsko je na frontove linii, objednava 22 kusu 🫵
TCerny
@Myšáček68 Portugalsko mam velmi rad a za poslednich ca 50 let jsem byl v Lissabonu nejmene 40x a je mi jedno kolik maji tech ocelovych ptaku ( cum grano salis!)
František Jiříček
Současná vláda ne. Možná ta další
Myšáček68
@František Jiříček jestli mate na mysli tu, ktere se ja obavam, tak ta zadnou koncepci nema, tam se zitrejsi akce odviji od dnesnich komentaru a reakci na TikToku pani Alenky a FB agenta Burese🫵
Alois Rudý
Mít ptáky z ocele je snem každého chlapa😉
našinec
Na druhou stranu, pokud je budou jiné státy odmítat a my budeme trvat na dodržení smlouvy, tak bychom je třeba mohli dostat i dříve. To bychom ovšem museli být pro USA zajímaví.
našinec
Již v minulosti jsem zde uveřejňoval části nevýhodné smlouvy mezi USA a ČR o dodávky F-35. Navíc v době, kdy je AČR obdrží, již budou zastaralé. Jelikož nevyhovují podmínkám v ČR, myšleno z hlediska možnosti startu a přistání, tak budou muset být specializovaná letiště. Pominu-li fakt, že již dnes padají z nebe jako hrušky, tak je tu problém z hlediska SW: http­s://vt­m.zi­ve.cz­/clan­ky/mu­ze-trump-uzemnit-stihacky-americti-vyrobci-bojovych-letadel-celi-ohromnemu-reputacnimu-problemu/sc-870-a-233548/default.aspx
epr3
Nápad objednat F35 byl od samého začátku úchylárna. Máme zde vycvičené piloty na Gripeny, máme k tomu vycvičený a vybavený pozemní personál a pozemní zázemí, současnou letku jsme mohli dostat za korunu.
Nebude to jenom nákup nových letadel, ale i náklady na všechno ostatní. Požere to tolik prostředků, že na vlastní létání toho moc nezbyde.
Suchoj Berkut
To čo je za exot čo to napísal?
Zoro Mstitel
V Česku to dalíci budou obhajovat , jako nejlepší ....
Pavel Maleček
Chudák Fiala - sype se mu všechno na co sáhne. Nejdřív bezhlavé lezení do bruselské řitě, teď přes nákup F-35 ochranný USA deštník taky. Už i na jeho alma máter z něj mají prču. Inu ono klasické - mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždycky.
Nejsmutnější je, že tohle politické neumětelství akademického echtes politologa Fialy nás zpátky do Babišovy říše zla - asijské despocie zavleče. V keré nám i zpívat zakazovali.
Marek Schmidt
@Pavel Maleček
"Mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždycky" je Babišův výrok. A za obrat USA o 180° taky Fiala nemůže. Udělal (či spíše neudělal) spoustu jiných věcí, za které zaslouží kritiku.
Frantisek Najman
Co je to za nadpis o ocelových ptácích, má autor aspoň základní vzdělání? Kvůli váze se používají hliníkové slitiny jako dural. Ale souhlasím,že ty F-35 by mělo k ledu poslat i Česko.
Pavel Maleček
@Frantisek Najman - pojem "ocelový ptáci" je úplně něco jiného než letadlo Fandíku. Autor to dle použitého kontextu ví, zatímco ty seš za joudu.
Martin Neugebauer
Zaplatíme až to tady bude , jinak nic
To není ve vládě jediný sedlák z vydlama z mozkem ? Jako budeme na nejmodernější stihačky čekat 199 let ? To budou fakt moderní ještě ....
Martin Neugebauer
Deset ihned , na zbytek počkáme
Martin Neugebauer
Nebo nic
Martin Neugebauer
A ať to zaplatí vláda a parlament a senát se svého rozpočtu a výplat .to bych byl zvědavej kdyby to bylo jako v Řim , základ demokracie , že by nebrali žádný plat a museli by armády platit z svého ...
To by bylo kolik politiků ?
Uživatel_5577504
Prej "Putinova říše zla". To mě dostalo, taková blbost. Ještě, že žijeme ve fialové "Hitlerově kolonii dobra".

Dál už ten slint nečtu. Což se novináříčci věnovat tomu, že letadélko, stojící 90 mega dolarů naše válkymáňa pořídila kousek za 300 mega dolarů? Kampak asi kapři připluli?!?
Martin Neugebauer
Co jsem nepochopil ve Vašem komentu ?
Jako my jsme Putinova říše , nebo Hitlerová ?
Prosím vysvětlení mne , co má Hitler společného s nákupem F35...
? Nebo mne hoďte aspoň niť
Uživatel_5700640
Diskuse k ničemu. Buď budete poslouchat amíka a ten vás nevypne nebo rusáka a ten vás nevypne. Nebo nebude poslouchat nikoho a pak nebudete.
Spytar
@Uživatel_5700640
Je to situace, kterou si plně zasloužíme. Ten Neomarxismus co si tady 30 let pěstujeme, ve lži a pokrytectví, jednou tvrdě zaplatíme ztrátou svobody. A jak říkám. Plně si to zasloužíme.
(Portugalska je mi líto. To je v tom nevinně....😔)
Martin Neugebauer
Nedá se to vypnout Pane , se ta hloupost , rozšířila až k Vám , to je propaganda , bože asi kdo to rozšiřije ? USA asi ne
Já jsem jen řekl , že by jsme neměli být na USA závislí , že by jsme měli si tyto věci dělat v EU aby nás nevypli v
USA, myslel jsem tím náhradní díle a tak , jak Slovensko mělo přes 500 mohu a neměli kolečka...
No 90% f35 dělá pro USA Evropa , od draků myslím ve Švédsku po motory roiros v Anglii ... My snad v Čechách děláme i mřížku na výtokové spaliny , aby ten vzduch z motorů byl co nejstudenejši a když to klapne budeme jako moje firma to zatěsňovat, ale kdyby more ...
Tak nepodléhejte dezinformační kampaní kterou neřídí mimozemšťani
Nezlobte se , hlavně nezapomínejte být v panice ..
Alois Rudý
Ať chceme nebo nechceme ta pisálkova "říše zla" je prostě náš větší silnější a úspěšnější Slovanský bratr. I v rodině mohou vzniknout rozepře a někdy i důvodně jako v současnosti, ale vše jako vždy pomine, vypořádáme se s vnitřními zrádci a rodina zase bude jednotná. 😎
Martin1105
@Alois Rudý Váš bratr je opice. Mě do rodiny netahejte.
Alois Rudý
@Martin1105 ...dobře a klid, ty zřejmě patříš k těm co rodinu rozdělují, takže.....😋
reproman
@Alois Rudý
Část mých předků před těmi tvými příbuznými kdysi zdrhla. Zdá se, že ne dost daleko.
Alois Rudý
@reproman..... lepší než část předka je předek celý🙂.
martin simunek
@Alois Rudý jdi do háje s rudým slovanským bratrem, rudochu!!! Bratři se zpravidla chovají úplně jinak!
A říší zla to nenazval pisálek, ale Ronald Reagan.
Karel Jirsa
@Alois Rudý strčte si ten ubohej panslavismus do p..ele. Vy ubohá rusácká rodino. Jak říkal můj děda (ročník 1900): Š.kat se musí a rusi jsou rusi. Věděl o těch uboźácìch všechno.
Jan Bejšovec
A má vůbec cenu řešit změnu objednávky něčeho co fakticky dorazí, až Trump nebude u vesla???
kosmos kosmos
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Alois Rudý
@kosmos kosmos.....co je to ferdo taký pojem "celý vyspělý svět" ? Rusko, USA, Čína, Indie, Afrika nebo jenom ten zbyteček ?😉
kosmos kosmos
martin simunek
@Alois Rudý Vyspělý, rudochu. Nevím, že by Afrika byla cyspělá, o rusku ani nemluvě. Čína určitě technologicky ano, ale celkově?
Richard Šebesta
@Jan Bejšovec Má to cenu, pokud to jde. Kupujeme to na dluh a dostaneme to až to bude zastaralé. Bureš není můj volič ale takovou kravinu by asi neudělal. Je to další důkaz totální neschopnosti celé této válečné vlády ale hlavně Fialy a Černoc­hové­.Dou­fám,že si většina normálních lidí uvědomí koho 100 % nevolit až půjdeme v září k volbám. Celý ten válečný kabinet je třeba poslat do historie.
Jan Bejšovec
@Richard Šebesta Zastaralé??? Vzhledem k tomu, že na světě není konkurence ani k F22, které je staré téměř 30 let, tak F35 hodně dlouho nebude zastaralé letadlo.
kosmos kosmos
Richard Šebesta
@kosmos kosmos nežvaň !
kosmos kosmos
Uživatel_5577504
@kosmos kosmos
Tak si ten šrot kup, vole. Ale za svý, kosmonaute, za svý!