Rozhovory

Zpět na článek

Ředitel pasťáku i pro vrahy: Děti z obyčejných dětských domovů nemají před sígry kam utéct

1 komentářů

Avatar - Novák Vladislav}
Novák Vladislav
30. dubna 2024 • 00:48
Já jsem vyšel školu z DD Mašťov u Kadaně. Tehdy se o nás nikdo nepostaral, práci jsem si musel najít sám a mnoho let mně trvalo, než jsem přesvědčil své okolí, že nekradu, nejsem úchyl a že jsem slušnější, než průměrně slušně vychovaný mladík té doby.
Vrátím se k tomu dětskému domovu; nevěděli jsme co jsou mříže a dětí bylo o hodně víc, než vychovatelů. Dělili jsme se na sirotky a ty co "měly smůlu", jak je trefně uvedeno v článku. Vrah a ani jinak kriminální minulostí zatížené dítě u nás nebylo ani jedno. Takové děti (chlapci) šly do Hrochova Týnce a děvčata, často se živící prostitucí, byly poslány do Kostomlat. V DD Mašťov byly dívky i chlapci na jednom patře. Na mříže se nepamatuji, ty tam snad nikdy nebyly. I když možná, že před dívčím oddělením mříže byly, ale myslím, že se nezamykaly, že tam byly pro sichr, neboť tak možná nařizoval předpis.
Když si vzpomenu na pobyt, tak tam zřejmě byla šikana jako v každém dětském kolektivu, ale nic nad obvyklou normu. Když někdo opravdu moc zlobil, stačilo pohrozit: "Abychom tě neposlali do Hrochárny," Pak byl klid...