Komentáře

Zpět na článek

Pavel Páral: Klausovo marné volání po návratu tržní ekonomiky

25 komentářů

pablo41
25. dubna 2024 • 21:27
A už je tady zase !
tomshark
11. dubna 2024 • 10:19
Dedka jsem už vytěsnil . Jak začne o historii či geopolitice mám nauzeu, takže cokoli od něj vypínám, zavíráme, nečtu. ..
Avatar - epr3}
epr3
11. dubna 2024 • 13:52
@tomshark To jsi si ale měl přečíst ten článek. Páral v něm Klausovi dává za pravdu a ještě potvrzuje, že to, co tvrdí, tvrdil vždycky.
Uživatel_5278111
11. dubna 2024 • 08:55
S něčím s ním souhlasím.
Problém s demokratismem ale je, že vede ke korumpování většiny voličů vytvořením jejich postupné závislosti na přerozdělování od státu a samozřejmě i korumpování volených všemi standardními prostředky.
Nejde o těch 30 korun u doktora, jde o to, že z našich prostředků se platí 13,5% na zdravotní péči. Například v Minnesotě, což je jediný stát v USA, který má povolené soukromé zdravotní pojištění a také zdravotnictví s asi nejlšpšími výsledky a péčí na světě, dělá průměrné pojištění za produktivní věk, tedy od 21. let do 65. let pouhých 8,5% ze mzdy, přičemž od 21. let platíte jen 6,5% a každých 20 let se procentní podíl pojištění zdvojnásobuje. Takže v době, kdy potřebujete prostředky na vybudování zázemí, neplatíte skoro nic. Nezaměstnanost je tam 3%. Jsou tam nejlépe placení lékařei na světě.
U nás vám ale každá tetka na rohu řekne, že bez státu by se vše rozkradlo a nikdo by jí nepomohl. Státem regulované zdravotnictví je přeci záruka stálé zdravotní péče. A pak jezdíte k zubaři přes půl republiky a na odborné vyšetření, které jste potřebovali už před měsícem, čekáte půl roku.
A tak je to se vším.
Socialismus je tak lákavá představa, že v každém demokratismu vždy nakonec převládne, dokud se ekonomika nesesype natolik, že slibům už nikdo nevěří, pak přijde jak v Argentině nějaký Javier Milei, který vyhází tři čtvrtiny vyžírků a ekonomika prudce vystřelí, jenže nejspíše jen do dalších voleb, než se lidé začnou domnívat, že už je dobře a zas je z čeho rozdávat.
Čím dál víc se domnívám, že jedinou cestou, jak z toho ven, je podmíněná demokracie, kde mají lidé velikost hlasovacího práva, podle toho, kolik reálně do systému vnášejí peněz.
Volebních hlasů:
Politik ve funkci, státní zaměstnanec či člověk pobírající dávky a dotace - 1
Zaměstnanec mimo státní výplatní pásku a živnostník - 2
Vlastník firmy zaměstnávající jiné lidi - 3
Osoba s obzvláště vysokým přínosem pro společnost (např. vědec s nobelovou cenou) - 4
Jiří Basler
11. dubna 2024 • 07:15
Opět píšu hlavně pro Reflex: nechte už pana Klause spát v IVK... Proč ho pořád taháte na světlo? Jeho názory už fakt skoro nikoho nezajímají a kdo je potřebuje, tak si je v IVK najde...
Reflex je p. Klasem doslova posedlý, nikde jinde tak často není
Avatar - epr3}
epr3
11. dubna 2024 • 13:55
@Jiří Basler Jeho názory zajímají, v tom se velmi pletete.
A jinak, Reflux je posedlý hlavně Babišem, kampak se Klaus hrabe....
Marcel Slezák
11. dubna 2024 • 00:11
Je škoda, že Václav Klaus nezvládl umění odchodu z veřejného života a nezachoval si alespoň kousek důstojnosti.
Pavel Maleček
10. dubna 2024 • 22:58
Co nadělat, ten Klaus, který tu místo demokracie zavedl poskomoušskou kleptokracii, kde mohl tam podkuřuje Rusům, dokonce velké otazníky jsou spojeny s tím, zda není z časů působení v KGB řízeném Prognosťáku ruským agentem, má v tomto svém textu naprostou pravdu.
Ano bez opuštění bruselského dotačního socialismu a návratu k tržnímu hospodářství (ovšem s Masarykovskou morálkou) se ze současné hospodářské krize nedostaneme. Což odnesou především ti nejchudší, kterými se zastánci dotačního socialismu zaštiťují.
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
10. dubna 2024 • 23:57
@Pavel Maleček
co ale dělat s tím, že to voliči NECHTĚJÍ? To je přeci alfa a omega problému. Voliči CHTĚJÍ dotace, chtějí přerozdělování, chtějí ty své "sociální jistoty". Skutečně pravicových voličů u nás není víc, než nějakých 10%. Smiřme se s tím a starejme se o něco jiného. A tím je budování PRÁVNÍHO STÁTU... To je o několik levelů větší hodnota, než forma hospodářství...
Hulin No More
11. dubna 2024 • 00:09
@Uživatel_5734171 Právo a ekonomika spolu souvisí docela dost. Naposledy to předvedl Ústavní soud v souvislosti s valorizací důchodů. Nepřiznal ji důchodcům právě s ohledem na stav ekonomiky a tím ovlivnil její formu.
Pavel Maleček
11. dubna 2024 • 06:04
@Uživatel_5734171 - no ano PRÁVNÍ STÁT, ovšem skutečně právní stát první co udělá, že přerozdělování omezí na nezbytné minimum. Protože právo stojí na svobodě a tudíž na za sebe odpovědnosti občana. To čemu socialisté říkají právo totiž právo není, to je ideologické zdůvodnění si nad společností moci.
Pravdou je, že to, co pod praporem demokracie a pravicovosti hned po plyšáku s Klausem a Zemanem v čele převedla úderka z Prognosťáku, lidem tyto pojmy zošklivilo (já říkám že vědomě na rozkaz z Kremlu). Až tak, že voličstvo sice hloupě, ale lidsky pochopitelně skáče na špek všemožným socialistům, jedno zda z neomarx-progres bruseli nebo asijsko despotické z Kremlu.
Kdyby tu skutečně byla demokracie a vládla pravice, tak by i minimální mzda musela zabezpečit veškeré životní náklady, vč. toho okecávaného šetření si na důchod. V tu ránu by bylo zbytečné 90% současného sociálního přerozdělování a zůstalo by jen minimum pro skutečně neschopné se o sebe postarat. Stejně by skončily kontraproduktivní dotace do soukromého i veřejného sektoru.
Ovšem o čem by pak politici rozhodovali, co by přerozdělovali, jakou by měli moc? No téměř žádnou. A v tom je ten zakopaný, ale stále hladově vylézající levicový-socialistický pes.
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
11. dubna 2024 • 07:11
@Pavel Maleček
ale to se točíme v kruhu. Pravicový koncept možná chceme my dva, ale 90 % voličů ho nechce. Vysoké daně a přerozdělování není protiústavní. Pokud tedy ty daně nejsou 80 %. Pochopitelně, že řešením současného nedobrého stavu by byla systémová řešení, včetně spoluúčasti ve zdravotnictví, včetně školného atd. Ale řekni v Česku školné a máš tu revoluci. Přesně proto budou vždy naše vysoké školy na chvostu světového žebříčku. 30 korun u doktora prohrává v Česku volby. Prostě to tak je a v nejbližší době se to nezmění...
LUF3
10. dubna 2024 • 22:45
"Změny vyžadují lídry ochotné a schopné lidi přesvědčovat, že ty někdy bolestivé věci mají smysl a vedou k dlouhodobé prosperitě. Taková strana s takovými lídry ale chybí nejen v Česku."

Taková strana v Česku nechybí: Svobodní
Nevím jak je to s jejími lídry, ale ten program a dlouhodobý směr odpovídá a čtyřikrát už jsem jí dal hlas do parlamentu.
Pavel Maleček
10. dubna 2024 • 23:00
@LUF3 - no kdyby Svobodní byli toho co píšete schopní, tak se nepotácí na hranici neexistence.
LUF3
11. dubna 2024 • 09:24
@Pavel Maleček
Získat filmovou roli vyžaduje jiné schopnosti, než jí pak umět zahrát, schopnost sbalit holku vyžaduje jiné schopnosti, než být dobrým partnerem, ... podobně si voliče dokáže získat třeba Hitler, nebo Gottwald ...
Saša Krach
10. dubna 2024 • 21:33
Pravda od Klause, těžko se poslouchá...Tak to chápu.
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
10. dubna 2024 • 21:11
Ještě jedna poznámka ke Klausovým moudrům o politických stranách a lídrech. Po odchodu z ODS Klaus kandidoval nejprve s Bobošíkovou v projektu Hlavu vhůru. Až bude jednou anketa o nejbizarnější politický subjekt, bude to hodně vysoko, hned za Stranou přátel piva a Nezávislou erotickou inicioativou. A pak s juniorem udělali projekt Trikolóra, který skončilo podobně neslavně. Po provalení skandálu ve Vrběticích junior zcela zmizel ze světa, od té doby ho nikdo neviděl. Je dostatečně inteligentní na to, aby věděl, že ruská mise tím skončila... Starému to nicméně nedocvaklo a jede ze setrvačnosti dál a je čím dál směšnější... Volí SPD, obdivuje Fica, závidí Slovákům Pellegriniho, fotí se s Babišem. Chybí už jen fotka na nějakém potlachu komunistů... Konečná by ho brala...)))
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
10. dubna 2024 • 21:04
Když slyším Klause rozdávat moudra o tržní ekonomice, otevírá se mi kudla v kapse. Byl to on, kdo se OPAKOVANĚ vysmál rozhodnutím Ústavního soudu o neústavnosti regulace nájemného v soukromých domech. Stát dělat dál sociální politiku za peníze majitelů těch domů. Včetně mě. Podobných socialistických nástrojů Klaus užíval dvanáct do tuctu. Dnes otevřeně podporuje socialistu Fica a volí SPD, která chce zavádět povinné kvóty na prodej českých potravin v supermarketech. A kdyby jen chtěla, SPD to s ANO již odhlasovali jako zákon, naštěstí je tu Senát, který to zrušil... Klausi, nevěřím ti už ani pozdrav, jsi karikatura sebe sama...
Risan
20. dubna 2024 • 23:32
@Uživatel_5734171
My nejsme země podnikatelú živnostníkú ale ani majitelů domů
ostřeji řečeno kšeftaŕů spekulantů a lichvářů. To už není ani postthatcherovskà nevelkà Britànie a po pomalu ale jistě postupující dedolarizaci povadne i vylhané úsilí USA o globální dominanci! Pokud bude dál mít i v bytové politice prioritu mantra o maximalizaci zisku před zàkladní lidskou potřebou mít střechu nad hlavou spějeme k sociálnímu rozvratu a množení bezdomovectví! A to vůbec nemluvím o školství zdravotnictví veřejné dopravě kultuře aj. včetně šílené zahraniční politiky tzv. pětikolky o níž cudně mlčíte i vy "pravičàci!"
Avatar - našinec}
našinec
10. dubna 2024 • 19:58
Co se týče vysokorychlostní železnice, tak má pravdu. Dnes je situace jiná než za komunistů a náklad putuje především po silnici. Pracujete-li v jiném městě a máte pravidelnou pracovní dobu, tak jistě nejezdíte do práce vlakem. ...Tady by jen ve prospěch železnice do budoucnosti mohl hrát Green Deal či nedostatek pohonných hmot.
tempter
10. dubna 2024 • 20:40
@našinec ??? Právě když pracuji v jiném městě a mám pravidelnou PD, tak jezdím vlakem.
Nebo jsem něco nepochopil?
Avatar - našinec}
našinec
10. dubna 2024 • 21:58
@tempter Víte, proč si lidé kupovali a kupují vozidla? Aby se dostali do práce. Železnice pro osobní dopravu je nespolehlivá, jelikož 1. Jeden problém ovlivní kaskádovitě celou železniční soustavu a 2. Neexistuje pokrytí hromadnou dopravou pro lidi, kteří směnují.
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
10. dubna 2024 • 22:02
@našinec
to má být ironie? Zkuste to vysvětlit každý den lidem v kolonách na cestě do rachoty...))) Svým způsobem je železnice i tramvaj a metro. Řekl bych, že drtivá většina lidí ve velkých městech se do práce dostává právě železnicí či jejími "deriváty"...
Tomáš Kostelecký
10. dubna 2024 • 19:44
Už začíná mít takové dementně mongoloidní rysy, v původně intelektuální tváři.
giorgio287
10. dubna 2024 • 18:12
Z kdysi pravicové ODS jsou dnes vlezdobruselští zelení komunisti, vítající všechny nesmyslné ideologie světa a škodící zemi.

Už jim není pomoci.