Rozhovory

Zpět na článek

Ekonom David Marek: Fialův plán je spíš soubor přání než jasných kroků. Politikům navíc chybí odvaha

3 komentářů

Pavel Maleček
26. března 2024 • 05:54
Ano na ODS je co kritizovat, v tom se však nikterak nevymyká průměru ostatních politických subjektů, co tu od 89 vládly. Ani jednomu z nich nešlo o skutečnou demokracii a kapitalismus, oboje postaveno na principech protestantismu. Tj. na tvrdé, poctivé práci a přísné morálce.

Nejen ODS tu byl vybudován snadno manipulovatelnými jako demo mechanismy mafiánský socialismus, umožňující těm co na to mají žaludek, ve velkém stát dojit. To maskováno kecy, že tohle ta pravá demokracie je. A tak není divu, že Česko nebylo schopno zhodnotiti svůj potenciál ve střední Evropě nejvíc rozvinuté průmslové země s kvalifikovanou pracovní silou. Přednost před rozvojem tohoto potenciálu dostalo všemožné státu dojení, které přes nevyhnutný pokrok víc stát vysálo než dál rozvíjelo. A to nejen v oblasti infrastrukrury a energetiky.
Až děsivý úpadek zasáhl především morálku "našich elit" všemožně se podílejících na "správě", spíš dojení státu. Dokud se tohle nezmění, budeme se dál plácat v šedém EU podprůměru, závislí na dění v především Německu a Francii. A tam to díky ovládnutí společnosti až fanatickým neomarx-progresem s jeho multikulti, gender, LGBT či eko-klima povinným sebemrskačstvím a nařizovaným "dobrem a rovností pro fšechny" jde nepěkně z kopce.

Protože se nejedná o nic jiného než novodobou socialistickou totalitu, která stejně jako všechny socialismy splečnost do zmaru, bídy, teroru a nakonec krvavého střetu zavleče. A tak stejně jak ruské agresi na Ukrajině (právě úpadkem Západu vyprovokované) se i úpadku Západu postavit musíme.

No a ať se nám to líbí nebo ne, je tu jediný subjekt tohoto schopný. A to právě ODS. To proto, že v ní ještě jakési zbytky toho co lze demokracií a kapitalismem nazývat ještě jsou. Ostaní buď Bruselu nebo Kremlu slouží. V očekávání toho, že až jim Česko k nohám složí, budou funkcemi správců kolonie Česko pověřeni ... a pak pánbůh s námi.
lug70
25. března 2024 • 12:17
Pod vládami ODS jsme se vždycky vzdalovali vyspělým zemím a lidi chudli. To už si pan ekonom za ta léta mohl všimnout. Zato vždy skokové bohatli tzv. kmotři a nadnárodní korporace, klientelismus a korupce jen bujela, majetek státu mizel bleskem nám přímo před očima. Všude samé tunely a množily se kauzy s napojením politiků ODS a jejich přicmrndů z pidistran na organizovaný zločin. Astronomické zadlužování státu atd. atd. No a máme to tu po letech zase. Dnes si ale nejsem jistý, jestli to tu po řádění Fialova zločineckého gangu ještě dá někdo dohromady, jako po minulých vládách ODS. Ty škody a dluhy už jsou teď gigantické. Fialův gang v destrukci státu s přehledem trumfuje všechny minulé vlády ODS.
Martin Tuhý
25. března 2024 • 21:16
@lug70 Plně podepisuji, ODS vedena svým neoliberálním náboženstvím, vede ČR jako vždy do ekonomické katastrofy. Za ODS se vždy rekordně daří bankám, uhlobaronům, miliardářům a zlodějům, zákony jsou bez okolků přijímány pouze ve prospěch těchto entit (např. nařízení povinných odvodů z FKSP na bankovní produkty, windfall daň, zmnohonásobení poplatku za předčasné splacení hypotéky atd.). Vláda u toho seká "rozpočtově zodpovědné" 300 mld. schodky a slyšíme, že jediné co potřebujeme je vyšší nezaměstnanost, propouštění bez udání důvodů a dovoz desetitisíců pracovníků z Mongolska a Filipín. Ekonomika ČR mezi tím padá do propasti a občané rekordně chudnou, náhoda? Nemyslím si... Vláda ODS je jak morová rána.