David Marek, ekonom, poradce prezidenta Pavla, člen národní ekonomické rady vlády (NERV)

David Marek, ekonom, poradce prezidenta Pavla, člen národní ekonomické rady vlády (NERV) Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Ano, kdysi jsem na přednáškách říkal, že Evropa je ekonomický Titanic, ale my Češi jsme alespoň schopni vystoupit každý rok o palubu výš. Teď už ne.
„Nám chybějí ambice. Nevěříme si, že to dokážeme. Stačí jít rázně za svým, vydržet dvacet třicet let a výsledky se dostaví.“
2
Fotogalerie

Ekonom David Marek: Fialův plán je spíš soubor přání než jasných kroků. Politikům navíc chybí odvaha

České ekonomice došel dech, říká jeden z našich nejuznávanějších makroekonomů, David Marek (48). Předstihli jsme sice Řecko či Portugalsko, ale to jsou slabé kusy ve stádě, Polsko a Pobaltí nám už dýchají na záda. Vyspělým zemím se dokonce vzdalujeme. A nemáme žádnou představu o vlastní budoucnosti. Chybějí nám ambice. Co s tím? Na Hradě se už cosi rodí, počkejme prý ještě pár měsíců…

Nejprve se zeptám, zda jste optimista, nebo spíš skeptik?

Myslím, že jsem realistický optimista.

Jak si tedy z pohledu realistického optimisty stojí česká ekonomika?

Nijak dobře. Kvůli strukturálním charakteristikám ji série posledních velkých krizí postihla výrazněji než okolní země. Česká ekonomika je energeticky náročná a energetická krize ji logicky hodně poškodila. Nestojí si dobře i proto, že si dobře nestojí náš klíčový ekonomický soused – Německo. A konečně, posledních dvacet let ani pořádně netrénovala, nevěděla kudy kam.

Od optimisty bych čekala dovětek, že i tak jsme v ekonomické úrovni předhonili Řecko, Portugalsko či Španělsko. Souhlasíte?

Ano, jih Evropy jsme předstihli a nebyl to žádný velký problém. Zmíněné země se už roky potácejí v ekonomických potížích. A podívejte se, jak v mezičase vyrostly asijské ekonomiky v čele s Čínou a kam pokročily Spojené státy! Porovnávat se zkrátka s uvedenými zeměmi není fér. Jako byste chtěla běžet Velkou pardubickou a vedle vás stál soupeř s koněm se zlomenou nohou. Dokud jsme ještě měli našlápnuto z předchozích dekád, mohli jsme země, jež na tom byly špatně, dohánět. Slabé kusy stáda dokonce i předhánět. Typicky právě Řecko. Tamní ekonomika prošla výraznou krizí a byl by hřích, kdyby se nám to nepodařilo. Země, které jsou v pelotonu za námi, například Polsko či pobaltské republiky, se na nás tlačí stále víc a víc. Dochází nám dech. My už se dokonce k vyspělejším zemím ani nepřibližujeme, v posledním desetiletí spíš vzdalujeme. Vrchol jsme si zkrátka už odžili, a pokud něco neuděláme, průměru EU se budeme dál vzdalovat.

Četla jsem kdysi vaše přirov­nání, že jsme jako pasažér na ­Titaniku…

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!