Historie

Zpět na článek

Jefim Fištejn: Krvelačný vůdce bolševiků zemřel před 100 lety. Byl zastáncem veřejných poprav a teroru

14 komentářů

Avatar - Novák Vladislav}
Novák Vladislav
21. ledna 2024 • 22:31
S určitým studem se přiznávám, že můj děda spoluzakládal v roce 1921 komunistickou stranu na Prostějovsku. V květnu 1945, přesněji 9.5 ho zastřelil ožralý vojín RA. Paradoxně ho ožral můj děda, který schovával demižón slivovice na osvobození.
Můj táta mi později vyprávěl, že kdyby můj děda věděl co budou čeští komunisté vyvádět v této zemi, tak by se zřejmě neudržel a skončil by soudružskou rukou na šibenici.
Uživatel_5236112
21. ledna 2024 • 18:57
Lenin "vynalezl" bolševismus - směr, v němž nešlo o množství, většinu lidí, souhlasících s revolucí, ale o neomezenou vládu profesionálních revolucionářů bez účasti lidu, jímž pohrdal. Již tehdy musel vědět, že bez teroru svou ideu neuskuteční. Rovněž měl v hlavě myšlenku vlády vybraných revolucionářů i do budoucna.
Na rozdíl od bolševiků menševici počítali s revolucí, jíž se účastní národ, až dospěje k uvědomění o její nutnosti a zapojí se hromadně do změny společenských poměrů. V tom případě by muselo být použito demokratických prvků vládnutí za účasti zástupců lidu.
Typická ruská záměna - bolševismus= méně zastánců, ale teror,
- menševici = více zastánců, ale potlačeni
terorem
Lenin i Stalin si v násilnostech nezadají, snad ani Caligula nebyl ve svých činech tak šílený, jako oni na palubě bolševismu.
Richard Šebesta
21. ledna 2024 • 19:24
@Uživatel_5236112 Tak lidem u nás dnes pohrdá i současná pětidemolice a obecně můžeme říct pravice a také všemi současnými provládními medii uctívaný Havel. Za 34 let od pádu komoušů bylo jen jedno referendum. Proč ? Protože vládni vrchnost nezajímá názor lidi viz. třeba vstup do NATO.
Uživatel_5236112
21. ledna 2024 • 19:37
@Richard Šebesta Naprostý nesouhlas. Vaše odpověď se netýká tématu, tak si svoje traumata ventilujte tam, kam patří. Co má Lenin společného s naší vládou? Zaplať pán Bůh, že jsme v EU a NATO. Já panu presidentu Havlovi jsem vděčná za všechno. A vy, rudá hlavo, si běžte povyprávět se soudružkou Konečnou.
Not like Somebody
21. ledna 2024 • 20:24
@Richard Šebesta vy jste perfektní odpověď na to proč referendum v Česku není dobrý nápad 🫣🤣🥳
supersonic
24. ledna 2024 • 11:25
@Richard Šebesta Za 34 let od pádu komoušů, jak píšete, byla u vlády i levice a referenda žádná nevypsala, takže také pohrdá lidem? I Havel, ačkoli je přes deset let po smrti? Zalez zoufalče!
Richard Šebesta
21. ledna 2024 • 14:20
Jak by vypadal SSSR,kdyby Lenin žil ještě třeba 10 nebo 20 let a byl relativně zdravý to můžeme jen spekulovat. Faktem je,že na konci své kariéry a svých sil,udělal správný závěr,chtěl odstranit Stalina od politické moci.Tušil,že Stalin je monstrum,které se nezastaví před ničím.V tom měl Lenin 100 % pravdu ať už sám spáchal cokoli.Nechci Leninovi dělat advokáta,ale byl to hlavně Stalin a Stalinismus,který zanechal ve 20.století vražednou stopu,která ještě dnes po více jak 70 letech po Stalinově smrti má i u nás své zastánce (Konečná ,Skála atd).
malylibor
22. ledna 2024 • 00:12
@Richard Šebesta A zapomněl jsi jmenovat Richarda Šebestu, dalšího šiřitele bolševické propagandy.
supersonic
24. ledna 2024 • 11:28
@Richard Šebesta A četl jste ten článek? Pokud by žil ještě 10-20 let, pravděpodobně by zvládl vyvraždit celé Rusko.
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
21. ledna 2024 • 09:53
nejrůznější levicoví pomatenci vidí v Leninovi nějakého intelektuála, komunistu teoretika a zlo vidí v jeho následovnících typu Stalina nebo Beriji. Pravý opak je pravdou. Lenin byl bestiální masový vrah, úplně na stejné úrovni jako Stalin. Lenin byl tím, kdo "vymyslel" třídní boj, diktaturu proletariátu, Lenin byl tím, kdo ty vymaštěné mužiky přesvědčil, že mají právo vraždit své třídní nepřátele. když o Leninovi blouzní salonní levičáci na druhém konci planety, dá se to ještě pochopit. Když ho ale oslavuje někdo v našem prostoru, který zažil ten teror na vlastní kůži, je to na ránu pěstí... A že se nejedná o žádnou okrajovou záležitost vidíme dnes na Slovensku, kdy nejvyšší vládní představitelé oslavují Husáka... Oslava leninismu by měla být právně na stejné úrovni jako oslava nacizmu. Zatímco k trestnímu stíhání stačí zahajlovat nebo mít na límci 88, otevřená podpora rudých vrahů nikomu nevadí.
P.S. Aby bylo jasno, moje pojetí svobody zahrnuje i to hajlování, trestné by mělo být až to, když někdo někoho posílá do plynu...
Avatar - Pärkund Roservaal}
Pärkund Roservaal
21. ledna 2024 • 10:40
@Uživatel_5734171
psychopatičtí "vůdci" přitahují masy jako magnet, je to skoro osmdesát let od smrti Hitlera a každý den o něm běží nějaký pořad, Lenin je mrtvý sto let a Rusové stojí každý den fronty aby si ho mohli olíznout alespoň za sklem, Napoleon je mrtvý dvě stě let a stal se hitem letošních kin
Všichni dohromady pozabíjeli stovky milionů lidí ale fascinace lidí stále neutuchá
Když je svět neklidný, vždy se najde nějaký sociopat (dříve psychopat) co nabídne "záchranu" aby mohl rozpoutat své peklo
Opakuje se to po celou historii lidstva a je jasné, že dnes opět stojíme v situaci kdy jen čekáme z jaké strany to přijde tentokrát
malylibor
22. ledna 2024 • 00:15
@Pärkund Roservaal Souhlasím. Jen myslím, že dnes už jasně vidíme, odkud to přichází. A opět je to ze stejné žumpy jako před více než 100 lety. Lidstvo je zřejmě nepoučitelné.
Uživatel_5212160
21. ledna 2024 • 09:31
Jak to vidí Rusové:
“Lenin brilantně využil okamžiku: viděl, co „liberální Evropané“ udělali, jakou Pandořinu skříňku otevřeli, a uvědomil si, že existuje šance provést radikální sociální revoluci.
Lenin nechtěl moc kvůli moci, nebyl ani německým agentem, ani vrahem – i když v občanské válce bylo prolito hodně krve. Lenin snil o vybudování zásadně nové, absolutně spravedlivé společnosti – a to je velmi ruská vlastnost.”🙈
Not like Somebody
21. ledna 2024 • 11:21
@Uživatel_5212160
Rusové jako budovatelé spravedlivé společnosti 🤔 to mi nejde s obrázkem Ruska moc dohromady 😵‍💫
Rusové vždy hledali jen nějakého silného vůdce ne společenskou spravedlnost 🫣 Lenin možná proklamoval třídní spravedlnost ale pouze jako líbivou návnadu, reálně se choval jako typický emperor a jediné o co mu šlo bylo likvidovat své nepřátele. Dělal to stejně bezohledně jako většina jeho následníků 🫡

Přesně tohle je pro mne typický obrázek Ruska 😏 málokde je společnost tak třídní jako právě v Rusku, Rusové jsou národ sebestředných egoistů, žádnou společenskou spravedlnost nehledají, ta elitní část si chce co nejvíc nahrabat a ostatní hledají záchranu u psychopatických vůdců 😩