Rozhovory

Zpět na článek

Bryś: Praha se mění ve skanzen. Při pohledu na data připomíná spíš velkovesnici než velkoměsto

5 komentářů

Pavel Maleček
16. prosince 2023 • 17:42
Ono by si to nejdřív chtělo vyjasnit co to znamená Praha. Jestli historické centrum nebo "husitské" panelákové hradby okolo něj. Ze zprůměrování těchto zcela rozdílných urbanismů vznikne rozplizlý aintopf nemající žádnou vypovídající hodnotu.

Tím nejhorším co se dá udělat, je ve jménu pokroku cpát do historického centra kancelářsko "kulturní" obludy ala laťkovaný Titanic u Masaryčky či chystaná filharmonie v podobě roztahané hromady starých silničních panelů.

Jestli Praha něčím láká tak je to její nenarušené historické centrum umožňující vcítit se do dějin města. Toto nerespektující arogantní moderna tohle omezí či zcela zničí.

Nechť si své chrámy modernisté staví mezi "husitskými" paneláky. Tam nemůžou nic zkazit.
Miroslav Vecka
16. prosince 2023 • 13:42
Ideální podlažnost pro městskou zástavbu je 5 - 6 podlaží. Takže není nutné stavět výškové budovy, ostatně to nedělají ani v tom Mnichově, ale je třeba stavět ulice, a takhle to zahustit, ne solitérní objekty. Pak to vypadá jako město. Teď se leckdy staví způsobem jako když někdo rozhodí kostky do plochy, což mě připadá jako taková neonormalizační výstavba.
Avatar - karel47}
karel47
16. prosince 2023 • 12:30
Čekal jsem jestli někdo někdy najde odvahu a "rýpne" do vosího hnízda. Děkuji za článek!
Bohužel ti lidé, kteří rozhodují o tom, jestli město zmodernizovat jsou silně konzervativní a všemožně brání pokroku. Jakémukoliv pokroku je třeba dodat.
Jiří Ďurián
16. prosince 2023 • 11:24
Super analýza. Napadlo mě, což takhle zkusit vyrazit do terénu a položit nějaké otázky vzniklé této analýzy zodpovědným lidem,aby bylo vidět jak je to vše v praxi. Trochu mě poslední dobou připadá, že všichni si povídají ve studiích a nejsou v terénu. Kamery mikrofony a hrr na ně! Pak to přidat
k videu a teprve potom zveřejnit. Nikdo to dnes nedělá. Proč?
Avatar - karel47}
karel47
16. prosince 2023 • 12:31
@Jiří Ďurián Bohužel ti zodpovědní lidé jsou lidé, kteří daný proces blokují....