Komentáře

Zpět na článek

Jefim Fištejn: Opium progresivistů aneb Proč levice musí nenávidět Izrael?

29 komentářů

viktor viktor
2. prosince 2023 • 15:16
Otevřené vraždění, které předvedl Hamás, zvolený do vedení Gazy před lety obyvately v Gaze, nelze přejít mávnutím ruky. Za připomenutí stojí, že právě členové Hamásu po volbách povraždili stoupence Al Fatáhu, kteří v Gaze do té doby vládli . To vše za podpory " běžných " spoluobčanů, voličů. Nyní je třeba zaplatit účet, který splatí společně s Hamásem i jejich obdivovatelé a voliči. Na tom užiteční idioti nesmějí nic měnit !
Ivan Skty
25. listopadu 2023 • 13:14
niektori komentujuci akoby boli replikami fistejna.

Zidov nenavidia krestania, nie lavica, problem je nabozensky, nie politicky.
Marie Ziani
25. listopadu 2023 • 10:23
F.N.
Demonstrace byla proti antisémitismu.
Pro Izrael bez jedîne izraelske vlajky?
Kuba Kubikula
25. listopadu 2023 • 09:47
Hodně přibližný a neobjektivní článek. V evropském kontextu byla levice vždy dvojí: pro a antisemitská. Před nějakými 30-40 lety převažovala strana "pro", dnes převažuje "proti". Dále: ani slovo o dobyvačné politice současné izraelské vlády, která ještě před pár lety podporovala Hamás na úkor Fatahu. Hamás a Netanjahu mají jedno společné: jedni ani druhý si nepřejí samostatný palestinský stát. První chtějí zničit Izrael (mají to napsané ve své Ústavě), druhý chce urvat z palestinského území, co se urvat dá.

Já se mimochodem v Paříži účastnil demonstrace, které Fištejn říká "průvod sympatizantů s Izraelem" (aniž se považuji za sympatizanta s Izraelem) a která byla ve skutečnosti demonstrace "proti antisemitismu" (jak zněl oficiální název). A není pravda, že na ní "absentovali" zástupci všech francouzských levicových stran - bylo to zhruba půl na půl.

Prostě je to všechno složitější, než nám předkládá Fištejn...
Marie Ziani
25. listopadu 2023 • 10:08
@Kuba Kubikula ,demonstraci jsem sledovala v televizi.Byla jen proti antisémitismu. Zucastnily se ji vsechny levicove strany.NUPES nechtel protestovat spolecne s Marine Le Pen a pro to se jeho clenove pripojily k demonstracim v jinych mestech.
Postradala jsem mezi protestanty obyvatele neevropskeho puvodu.
Vadilo jim ,ze to nebyla zaroven demonstrace proti rasismu.
Pruvody byly doprovazeny velkym poctem policistu,proto nedoslo k zadnym problemum ,ktere jsou bizarne vzdy spojeny s takovou akci.
Jindřich Mitter
25. listopadu 2023 • 10:44
@Marie Ziani Ženská, která ani neumí pravopis mi bude říkat, že nic nevím? To si děláte kozy? A když nenávidím islám, tak to je jako tím ,že nic nevím? To je mi ale novinka.
Kuba Kubikula
25. listopadu 2023 • 10:46
@Marie Ziani
Ano, chyběli Arabové, bylo tam minimum černochů - a jen málo lidí (10%?) pod třicet let.
LUF3
25. listopadu 2023 • 10:54
@Kuba Kubikula
Netanyahu není Izrael, spíš je současným problémem Izraele. Ale, kdyby Izrael anektoval potenciálně palestinská území (potenciálně, protože palestinská nikdy nebyla), mohlo by to garantovat bezpečnost pro všechny Židy a Araby v Izraeli. Kdyby Palestinci obsadili Izrael, jak to chce Hamás, znamenalo by to vyhnání, nebo vyvraždění Židů. Není to srovnatelné jak to podáváte
Kuba Kubikula
27. listopadu 2023 • 16:57
@LUF3
Nikde neříkám, že je "to" srovnatelné. Říkám jen, že politické analýzy à la Fištejn opomíjejí podstatu problému (jehož součástí je i půl miliónu z hlediska mezinárodního práva ilegálních kolonistů v Předjordánsku).
Srovnatelný je postoj Hamásu a Netanjahua (resp. současné vlády) v jedné věci: odmítání hypotézy dvou státních celků.
Hulin No More
25. listopadu 2023 • 08:15
Je vás 15 milionů. 2 mld. křesťanů vás chce skoro 2000 let napravit a 1,5 mld. muslimů vás rovnou nenávidí. Rozumím, jste prostě jen nepochopeni a dodnes se divíte proč a kde se jich tolik vzalo.
LUF3
25. listopadu 2023 • 09:43
@Hulin No More
Důvody antisemitizmu jsou známé, kdo se zajímá tak se nediví.
Starověké říše: V říších Babylónie, Řecka a Říma byli Židé, kteří pocházeli z antického království Judea, často kritizováni a pronásledováni za své snahy zůstat samostatnou kulturní skupinou, místo aby převzali náboženské a sociální zvyky svých dobyvatelů1.

Vzestup křesťanství: S nástupem křesťanství se antisemitismus rozšířil po celé Evropě. Raní křesťané očernili judaismus, aby získali více konvertitů1.

Středověká Evropa: V mnoha evropských městech byli Židé omezeni na určité čtvrti nazývané ghettos1. Některé země také vyžadovaly, aby se Židé odlišovali od křesťanů žlutou nášivkou na oděvu nebo speciálním kloboukem nazývaným Judenhut1.

Ekonomická závist: Někteří Židé se stali významnými v bankovnictví a půjčování peněz, protože rané křesťanství nepovolovalo půjčování peněz za úrok1. To vyvolalo ekonomickou závist, která vedla k vyhnání Židů z několika evropských zemí včetně Francie, Německa, Portugalska a Španělska během 14. a 15. století1.

Nacistický antisemitismus: K ospravedlnění vraždění Židů používali nacisté nejen rasistické argumenty, ale také argumenty odvozené ze starších negativních stereotypů, včetně Židů jako komunistických diverzantů, válečných spekulantů a hromaditelů a jako nebezpečí pro vnitřní bezpečnost kvůli jejich vrozené neloajalitě a opozici vůči Německu2.
Kuba Kubikula
25. listopadu 2023 • 09:54
@LUF3
"...vyhnání Židů z několika evropských zemí včetně Francie, Německa, Portugalska a Španělska během 14. a 15. století..."
Blbost! Perzekvovaní byli, ano, „vyhnaní" v žádném případě. Část odešla, část konvertovala, část zůstala vzdor perzekucím.
Ivan Skty
25. listopadu 2023 • 06:35
Placebo pro jednoduché, aneb Proč je Fištejn žid křesťan moslim.
Pavel Maleček
25. listopadu 2023 • 06:33
Píše dobře Fištejn. Ale jen to, co od cca přelomu tisíciletí ví každý, komu v mozkovně nechrastí scvrklá kobliha. To, že ono západní, přes multikulti, gender, LGBT či eko-klima prý liberální vylepšování obyčejné demokracie není ničím jiným než její rozvracení s cílem nastolebí neosocialistické totality.

Do čehož se "obyčejně" demokraticky a k tomu úspěšně fungující Izrael nehodí. A proto musí být když ne zničen, tak aspoň zdecimován do územně a politicky slabého a hlavně socialistům neškodícího židovského skanzenu. Což nejde napřímo a tak se vyrobil "palestinský" problém.
No a vo vo votom to všechno je.
Hulin No More
25. listopadu 2023 • 08:30
@Pavel Maleček a všechny tyhle *** odstartovalo metoo jako forma řežby židů mezi sebou
Ivan Skty
25. listopadu 2023 • 06:28
Fistejn je zjavne odporny kahanista bez ludskosti ktori sustavne zamiena ludskost za podporu terorizmu.
Zidovsky nabozensky fanatik, rasista, Kahanista, to je fistejn.
Citat si fistejnove bludy je ako citat si bludy Abrahamovske.
Bolo by zaujimave dozvediet sa, ktora kahanisticka skupina je Fistejnovi blizka.
Fistejn sa snazi opakovanymi nepravdami zacielit na lavicu a odvratit pozornost od faktu, ze zidov vrazdili a okradli krestania a vecna nenavist prichadza od krestanov.

Nádej, ze sa svet zbavi trojhlavej abrahamovskej bestie siriacej svetom teror je nijaka
LUF3
25. listopadu 2023 • 09:48
@Ivan Skty
Mně by zajímalo, proč myslíte že nemá pravdu, případně jestli máte nějaké jiné vysvětlení proč levičáci nenávidí Izrael?
Uživatel_5694545
24. listopadu 2023 • 22:26
Bohužel Váš i můj pohled je "extremisticky" menšinový!
Jiří Boháč
24. listopadu 2023 • 22:15
Pan Fištejn má bystré postřehy a srozumitelně formuluje a kombinuje myšlenky.Máloco čtu tak rád jako jeho komentáře.
Nicméně proti Židům se to hrne zleva i zprava. A nenávist vůči nim není až výsledkem jejich úspěšné státnosti. Židé za všechno mohli vlastně vždy. Jsou černým svědomím Evropy odedávna, vždy poruce k primitivní šikaně, když se to hodilo či bohužel doposud hodí a teď to jenom pokračuje.Slouží jako kanál k relativizaci vlastní zášti,­zbabě­losti,­neschop­nosti,­podlos­ti,zlo­by,zá­visti,­tupos­ti a jiných špatností...kterých pohříchu mají různí soudruzi i nesoudruzi více než dost.
Kdyby Židé nebyli,museli bychom si je zřejmě vymyslet.
Hulin No More
25. listopadu 2023 • 08:42
@Jiří Boháč Já se v židech nevyznám. Na jednu stranu je to jeden nobelista vedle druhýho a na druhou stranu to jsou takoví blbci, že nechají zabít osobu s největším vlivem všech dob.
Saša Krach
24. listopadu 2023 • 22:13
No....I Izrael má levici a miluje Izrael....Ale také má militantní stranu a ta nemiluje levici....Otázka je koho miluje pan novinář....😛😛😛
Ivan Skty
25. listopadu 2023 • 13:10
@Saša Krach fistejn je zjavny kahanista bez stipky ludskosti
snazi sa odputat pozornost od podstaty problemu.
Co cakat od zida, kahanistu, ruskeho trola ktori miluje svojich krestanskych vrahov medzi ktorimi zije a upriamuje pozornost na lavicovu politiku, kedy zhrna do vzorca lavicovosti okrem ineho aj kohokolvek kto prejavi elementarnu ludskost.

..nepodporujem terorizmus, ani hamas ani izraelsky terorizmus.
nie som krestan, zid, moslim
Avatar - Pavel Mikel}
Pavel Mikel
24. listopadu 2023 • 22:07
Děkuji za precizně rozepsanou filozofickou esej od pana Fištejna.
(Která trochu svou kvalitou asi ani nepatří do bulvárního Reflexu, ale přesto nejpravicovějšího z levicových publicistických médií. (Skutečně pravicové už nemají v českém neomarxismu prostor)).
Samozřejmě pan Fištejn v Reflexu nemá konkurenční srovnání, je o několik levelů jinde. Tím více si važme, že ho můžeme volně slyšet nebo číst.
Tento text tisknu! Vkládám do knihovny! Jednou bude cennou pamětí, proč došlo ke zničení svobody, demokracie a západních kulturních hodnot na úkor návratu o 100 let zpět k recyklaci hrůz, které si lidstvo připravilo a prožilo v minulém století. Obávám se však, že rozjezd stejných selhání bude mnohem fatálnější na konci století tohoto (dočká-li se naše civilizace jeho konce)!
Panu Fištejnovi bychom měli jednou "stavit sochy" a jeho pravdy jako mementa by měla sloužit k varování před zrůdností neofašismu a neokomunismu, recyklací dvou největších zrůdností lidské existence.
Neumím ty pojmy a fráze vypsat jako pan Fištejn,
podvědomě však cítím, že chci "plout na stejné lodi" jako on a mít ho za kapitána!
Málo s kým se cítím tak dobře v tom smyslu, že existuje lék (diagnóza) na moji bolavou duši ze zklamání a bolesti nad stavem dnešní lidské společnosti a z ní vystupující zrůdnosti našich "vyvolených". Zeptejme se pana Fištejna! Ten ví!
Richard Šebesta
24. listopadu 2023 • 21:19
Ne vždy s panem Fištejnem souhlasím ale nyní ano, má 100 % pravdu.Podle mne že levice nemá ráda Židy to platí už od roku 1948 kdy Izrael tehdy nově vzniklý neskákal tak jak pískal baťuška Stalin.
Petr Schenk
24. listopadu 2023 • 19:48
Výborný článek .
Děkuji
Jindřich Mitter
24. listopadu 2023 • 19:13
Pan Fištejn jako vždy naprosto brilantní. Díky.
Marie Ziani
25. listopadu 2023 • 10:14
@Jindřich Mitter ,ironie?
Anebo nic nevite a proto s nim souhlasite.
Jindřich Mitter
25. listopadu 2023 • 10:21
@Marie Ziani Ani bych neřekl, jen je mi odporná moderní antisemitská levice a islám jako ideologie. Muslimy z Evropy vypráskat, nemají tady co dělat. Pokud tedy nechceme aby to tu vypadalo jako v Kábulu či Islamabádu.
Marie Ziani
25. listopadu 2023 • 10:36
@Jindřich Mitter ,potvrdil jste timto ze nic nevite.