Prostor X

Zpět na článek

Sametovou revoluci mohla přerušit armáda. Vojenský zásah byl připraven ještě 24. listopadu, říká Tomek

9 komentářů

Pavel Vlček
27. listopadu 2023 • 21:38
VLPR = Velká Plyšová Listopadová Revoluce !!! A Západu jsme to sežrali i s Navijákem a teď máme Svaz evropských islamizovaných pašalíků = Evropský Svaz Bruselistán VšeProIslámistán Teroristán VšeProHamásistán VšePro­Hisba­lláhis­tán !!!
Frehley
27. listopadu 2023 • 12:56
V listopadu 1989 ve VÚ v Benešově u Prahy byla vyhlášena pohotovost a u tankového praporu (v tzv. Táborském kasínu) ládovali kluci kulomety pásy s náboji a při tom na mě jako špagáta jeden z nich vesele pokřikoval: " hej špagi v Praze zabijem tísíce špagátou, tvých kamarátou". Jestli si někdo myslí, že kdyby dal Václavík rozkaz, že by nikdo z gumáků a záklaďáků ho neuposlechl tak je podle mne naivní debil. Smutné pro mne je, že zas tak moc se u charakteru lidí nezměnilo a stejný blbci jsou stále mezi námi.
Uživatel_5345397
23. listopadu 2023 • 07:30
Právě jsem plnil tu "nejčestnější občanskou povinnost", a to v Podbořanech, což měl být tankový pluk. No, co se týče techniky, tak k pluku to mělo daleko. Ale lidí bylo habakuk.
Co se vlastně děje nikdo z nás nevěděl. Oznámilo se, že bude prověrka připravenosti, což za ty dva roky nebylo poprvé. A stejně jako dříve probíhal následný scénář. Zakázali vycházky, probíhaly marné, byť intenzivnější pokusy o zprovoznění většiny uložené techniky, zvláště tanků. Průzkumníci spali na korbách náklaďáků, na "buzeráku" si spojaři rozbalili fidlátka, včetně asi patnáctimetrové antény. A tím se pro nás zrušil příjem nejen televizního, ale i rádiového příjmu. Jelikož to za ty dva roky nebylo poprvé (že by trénovali?), tak nás to sice štvalo, ale nijak nevzrušovalo.
A pak, někdy kolem 22-24.11. tato "prověrka připravenosti" skončila. A my jsme jak idioti viděli přenosy o stávkách....a nevěděli jsme, co a proč se děje.
Kdo nebyl v těchto "zlatých" dobách na dvouleté zelené dovoleně, tomu nic neříká vyhlašování "Příprava na televizní noviny!", či PŠM, nebo-li politické školení mužstva. Během tohoto jsme se pak dozvěděli, že "hajzlové, jako je ten Havel, sice mohou burcovat ňákou tu spodinu, ale MY, jako lidově demokratická armáda, jim zatnem tipec stejně, jako v padesátých létech, nebo v osmašedesátým. A vy, soudruzi, prosadíte vůli lidu, byť za cenu nějaké té krve krve občanů, kteří ale nejsou soudruhama! Do Prahy to není ani 90 km, tak buďte připraveni!"
Díky všemu k tomu nedošlo. Vždy půjde o osobní morální integritu, inteligenci, vnímání světa. Skutečně jsme si mysleli, že když nám vydají náboje, budeme všichni proti vraždění spoluobčanů.
Až v lednu 1990 jsme zjistili, že z cca 2000 vojáků v kasárnách by nás byla menšina. A že slovenská část mužstva, která by se nedomluvila ani na Slovensku, se velmi těšila, jak si zastřílí do lidí. Jedno jakých.......
Saša Krach
22. listopadu 2023 • 21:44
Jen tak na okraj...kdyby 89 armáda dostala rozkaz....
Pan dnesni prezident by šel plnit rozkaz....
A je možné že by se sešel na pláni s panem prezidentem Havlem...
😂😂😂😂😝
Jopo Pospa
22. listopadu 2023 • 17:15
V roce 89 už bylo všechno nakřivo. V Polsku Solidarita, v Maďarsku otevřené hranice pro NDR a masivní exodus východních Němců. Komunisté nevěděli co s tím. Navíc byla tady dost nenávist k SSSR.
V roce 1986 jsem byl v Přáslavicích na vojenském cvičení záloh. Byli tam dislokováni i Rusové. Abychom nemuseli ruská kasárna obcházet, tak jsme dírou v plotě šli přes ně. Zastoupil nás nějaký ruský lampasák a docela slušně nám řekl že tudy se nechodí. Náš velitel začal na něj česko rusky řvát, že tohle je naše země a my si tady budeme chodit kam budeme chtít.
Rus odešel a nechal nás být.
Komunisté byli nakonec rádi, že to dopadlo jak to dopadlo. Jen někteří to nezvládli a spáchali sebevraždu, protože předpokládali, že to bude jako v padesátých letech naruby.
Karel Donát
22. listopadu 2023 • 10:25
V roce 1989 jsem jako tehdejší voják základní služby nevěděl, co se děje v Praze a na celém území tehdejší ČSSR. Jenom jsme měli na vojně pohotovost ,nafasovali jsme ostré náboje do samopalů a čekali na rozkaz, kdyby se to zvrtlo. Jelikož jsem tenkrát sloužil na Západním okruhu, tak bychom zřejmě po rozkaze vyrazili směr Plzeň. Ještě, že nepřišel žádný rozkaz pro zásah 😱to by byl asi masakr 😱. Neumím si představit přímý zásah do demonstrantů 😱
Richard Šebesta
22. listopadu 2023 • 11:05
@Karel Donát K zásahu by musel dát pokyn zřejmě nejvyšší velitel a to byl Husák a ten byl tehdy proti, soudruzi začali kalkulovat kdyby povolali armádu a došlo k zásahu a pak masakru věděli že v případě jejich prohry by je čekal špagát.Měli už tehdy strach,Rus by jim nepomohl a vedle se to bortilo NDR i Polsko atd. Třeba takový Kapek jeden ze signatařů zvacího dopisu spáchal raději sebevraždu.
Pavel Maleček
22. listopadu 2023 • 09:23
Proč by to komouši dělali, kdy už byli (ti chytřejší) předem s Havlovým disentem domluveni na nekrvavém předání politické moci, výměnou za dohodu o netrestání komoušských zločinů a hlavně umožnění dalšího politického konání i byznysového podnikání.
To přes k tomuto Kremlem zřízený Prognosťák, když tam vyškolení KGB agenti (v čele s Klausem a Zemanem) za jako hry na demokracii a cestu na západ přes dojení státu nakrmili především bývalé komouše a jejich vexlácké souputníky. Což komoušům dalo moc byznysovou a přes ni zakrátko i moc politickou. Byť za (až na hloupé tvrdé jádro) překabátění se za nejrůznější jako demokraty.
S hlavním cílem takto většinovému občanstvu demokracii natolik znechutit, že to samo zatouží po návratu tvrdé, na východ orientované ruky, co ten západní demobordel vymete. Tím byl ve finální fázi s podporou slábnoucího dua Klaus-Zeman pověřen už z "předrevolučního" Maroka osvědčený agent Babiš.

A nemalujme si, nebýt ruského kiksu ve Vrběticích a uspěchaného ruského přepadení Ukrajiny, už se, za lidu jásotu, zas do ruské náruče vracíme... to vše předem domluveno a za zneužití mladých lidí 17. 11. 1989 odstartováno.
Richard Šebesta
22. listopadu 2023 • 07:59
Vojenské řešení v podstatě nepřicházelo do úvahy. Proto existovalo několik důvodů.V sousedních zemích Polsko,Maďarsko i NDR zvonil soudruhům už umíráček . Za další Gorbačov dal už předtím najevo,že armáda SSSR zůstane mimo hru což se jasně ukázalo právě v oněch zmíněných zemích kde už soudruzi v podstatě ztratili moc a Rusové tomu dali volný průběh. Navíc jak zde autor píše i v samotné armádě byly i hlasy proti komunistům. Takže osud soudruhů byl naplněn. Kdyby nebyl 17.listopad tak by režim padl možná později po novém roce při Palachově týdnu nebo při dalších akcích.