Zajímavosti

Zpět na článek

Opera v Sydney a další stavby, které naštěstí neskončily jako Kaplického knihovna

7 komentářů

honza-dc
20. října 2023 • 13:54
Kaplický byl tuctový dizajnér a mizerný archytekt. Budova národní knihovny v hlavním městě je jiná liga, než komentátorská budka na venkovským hřišti.
viktor viktor
20. října 2023 • 15:03
@honza-dc Pan Kaplický byl liga, která z českého okresního přeboru moc “ vyčuhovala “. A to se v závistivém Česku neodpouští. Hovoří za něj jeho práce ve světě. Navíc. Letná není žádný střed Prahy a jeho knihovna by tam v tom zeleném prostředí zapadla. Bylo by , v dobrém slova smyslu, co obdivovat a knihy by byly na jednom místě. Co by měli říkat v Paříži na Eifelovku, nebo skleněnou pyramidu…? Nebo myslíte, že ty rozbité chodníky a silnice, Praha bez pražského okruhu , mosty na spadnutí , všude paneláky apd. jsou dobrou vizitkou moderní české architektůry ?
honza-dc
20. října 2023 • 15:34
@viktor viktor no právě ta jeho práce v zahraničí zádná sláva není. Pár ocenění za neuskutečňené návrhy, ta budka na hřišti a pak celkem rutina a nuda. Do Prahy přihel s fámou, že je světově známý archytekt, a chtěl si tu na zklonku života postavit pomník. Dizajn je otázka vkusu, co se mě nelíbí se vám líbit může. Ale archytektura je víc než to. Ten člověk vůbec neřešil zadání projektu a soustředil se jen na vzhled. S takovým "archytektem" je noční můra pracovat. A co není ani věcí vkusu nebo názoru je, že nesplnil zadání soutěže, to je prostě fakt.
Podle vás je pro ČR typická závist. Já to vidím zase tak, že typickým nešvarem je korupce a protekce, jinak by tu soutěž nikdy nemohl vyhrát.
viktor viktor
20. října 2023 • 11:17
Pan Kaplický předběhl “ českou “ realitu. U českých, závistivých rádoby “ architektů “ neměl šanci. I další emigranti raději žijí a tvoří, v různých oborech, raději v západní cizině. Závist, pomluvy a tíhnutí k marxismu je v Česku očividné.
tempter
20. října 2023 • 12:02
@viktor viktor Nešlo o závist českých architektů, arch. Kaplický za prvé porušil soutěžní podmínky, které potom byl ohnuty ve prospěch jeho návrhu a za druhé, to už je osobní pohled na věc, arch. Kaplický upřednostnil design před architekturou. Jeho návrh nikterak nekorespondoval se svým okolím a polohou (zajímavé, jak se všichni zpočátku ohání geniem loci, aby posléze upřednostnili své ego), za mně více designová krabička na mýdlo než knihovna, ale to už je můj osobní názor.
viktor viktor
20. října 2023 • 12:09
@tempter Mám úplně jiné informace . Z anglo/českého prostředí vím něco o “ zaprděné “ české architektuře a závisti všeobecně. Nakonec, platí dodnes…I jeden z důvodů, proč nás řada raději žije dodnes mimo Česko.
Avatar - honzour}
honzour
20. října 2023 • 09:28
Já chápu, že kdekdo má potřebu exhibicionismu, ale takový člověk by neměl dělat architekturu. Může třeba malovat šokující obrazy, psát undergroundovou hudbu nebo básně, může klidně kutat šokující sochy nebo se pro mě za mě vystavovat nahatý na onlyfans. Pokud trvá na architektuře, tak se holt musí trochu uskromnit, ale pořád může navrhovat budovy v Disneylandu nebo něco podobného. Nebo se ještě trošku uskromnit a navrhovat budovy mimo širší historická centra nebo jinak cenná území. Pokud chce architekt navrhovat něco v centru historického města, tak holt exhibicionismus není na místě.