Komentáře

Zpět na článek

Pavel Páral: Drahá elektřina byla ve skutečnosti levná. Drahota ale nekončí

10 komentářů

Štěpán Kohout
29. září 2023 • 20:32
Aby civilisace prosperovala, potrebuje dostatek levne energie. Objektivne levne, ne dotované. Stari Egyptane meli masu felahu, Rimane zastupy otroku. Stredoveka Evropa mela jenom silu vody a zvirat, a to jenom obcas, proto se hospodarsky drzela jen tak tak nad vodou. Zlom prinesl az parni stroj a uhli. To udelalo Evropu zase na cas silnou. Ale dnes... vsak vime.
Jiří Kriška
29. září 2023 • 09:36
Vsechno se musí spravne spocitat. Prave jsem secetl muj plat a plat ředitele Čezu . Zjistli jsem, že mám průměrně přes několik miliónů měsíčně. Hned se mi ulevilo.
viktor viktor
29. září 2023 • 09:18
ČEZ je “ státní “ firma, kterou stát nemůže kontrolovat, protože ji Topolánkova vláda ze 75% převedla pod kontrolu NĚMECKÉ burzy a 15% rozprodala soukromníkům. Máme vlastní atomové elektrárny, zaplacené z českých daní. Takže my si doma vyrábíme 1kW za ca 2KČ a občané za totéž platí ca12KČ. Podobně to naši vlastizrádci udělali s pitnou vodou. Ta je nyní také z větší části pod zahraniční kontrolou a zisky jdou mimo CZ. Voda a energie jsou strategické komodity pro každou zemi. Jenom za výše jmenované, musíme dostat zodpovědné politiky do tepláků ! A to má ještě fialová vláda o 3 ministerstva navíc, aby se to rozkrádání státního majetku urychlilo.
Jenyk
29. září 2023 • 10:30
@viktor viktor Burza je jen obchod, nic nekontroluje. ČEZ vlastní stát ze 70%, výkon těchto práv vykonává ministerstvo financí ČR, žádná "NĚMECKÁ" burza. Elektřina z JE by vám byla málo platná, když je na úrovni 400kV a navíc v Temelíně a Dukovanech. Prostě mít spolehlivě u vás v zásuvce 220 V něco stojí a "díky" zelenému šílenství, je to čím dál náročnější. A jak se tu také píše, bohužel to zaplatit přímo je levnější, než to tahat přes stát. To, že mne ze všech dotací bere čert a štve mne, že se to vláda nesnaží zrušit, je jiná věc.
viktor viktor
29. září 2023 • 11:15
@ Jenyk Mýlíte se. Akcie ČEZ jsou na burze za určených podmínek a na prodejní cenu el. energie nemá české min. financí vliv. “Sbírá “ jenom určená % z ceny dané burzou. Podobně u 15% akcií soukromníků. Absolutní zlodějna vůči českým občanům. Energie a vodu zpět do rukou CZ a žádné ale !!!!
Avatar - epr3}
epr3
29. září 2023 • 19:20
@ Jenyk Jeňýku, neplácej tady naprosté kraviny. Proč by nám elektřina z našich jaderek o napětí 400kV měla být k ničemu? Ty myslíš, že z těch ostatních leze rovnou těch 230V do našich zásuvek?😂
Spytar
29. září 2023 • 07:46
Pane Párale, z té astronomické a nesystémové celkové nevolnické ceny, kterou na nás stát prostřednictvím našich politiků naložil, nakonec jeho schválení výběrčí "výpalného" napálí 21% DPH. což je další pětina k té brutální prasárně na vlastní občany a jejich život Navíc!!, to je podle Vás OK?
Za mě je toto už totálně za hranou, co si necháváme od mocných(námi 🐃ených) všeho-schopných zkorumpovaných 'vládců" líbit.
Kam to spěje? Do kdy si tento
zvrácený stav vydírání za základní životní potřeby nechá náš bitý lid líbit?
Milan Čech
29. září 2023 • 08:43
@Uživatel_5454647 Nejde o žádné vydírání a jakákoliv vláda s tím nemůže nic udělat. Když to budete platit z vlastní kapsy, zaplatí každý přesně tolik, kolik spotřebuje. Když to zaplatí stát, stejně to budete muset zaplatit v daních, dokonce násobně více. Schodek státního rozpočtu zvyšuje inflaci na dvojnásobek toho, co je v Eurozóně, což je přesně to, co vám tahá peníze z peněženky mnohem více, než poplatek 70 haléřů za kilowatthodinu.
Spytar
29. září 2023 • 09:28
@Milan Čech pane Čech, přečtěte si prosím příště pořádně o čem píšu, než tady zabalíte takovou demagogii úplně mimo téma zátěže 21% DPH na základní životní potřebu, která je nehorázně přetažená a stát přesto chce po lidech na 3násobnou cenu el.en i 3násobnou částku za DPH jen ta suma DPH je víc, než byla celková cena. Tak nemudrujte jak platíme poplatek 70 haléřů za kWh, když základ k DPH s poplatky je minimálně 7korun za kWh. Díky takovým robotům, rádoby chytrolínům, jako jste vy, jsme v takové ( ! ) jaké tady jsme.
Milan Čech
29. září 2023 • 19:54
@Uživatel_5454647 DPH se platí všude, z daní funguje stát a vše, co využíváte - od silnic, přes policii a dnes dokonce i dofinancování důchodů.