Komentáře

Zpět na článek

Spor o růst minimální mzdy je každoroční evergreen. Je na čase prosadit pevné valorizační schéma

3 komentářů

Pavel Maleček
11. září 2023 • 06:36
Kdepak valorizační vzorec. Je na čase prostě minimální mzdu zrušit. Stejně to není nic jiného než politikum, přes které se všemožní falešní lidumilové k politickým funkcím a tím státním penězům snaží vydrápat. K tomu je minimální mzda všelikými šikuly zneužívána k vnucování směšných mezd pár korun nad takto stanovenou hranicí. Když říkají ... podívej i stát říká, že ti těch 20 000 Kč měsíčně, ke všemu hrubého musí stačit.
Přitom ekonomika, přesněji politika nízkých mzdových nákladů, je jednou z hlavních příčin současného marasmu, v němž se ČR nachází. Kdyby tu byla skutečně demokracie a tím na křesťanské morálce postavený kapitalismus, a ne kecy o vylepšování-liberelizaci demokracie maskovaný socialismus, tak bez státní regulace, morálně nepodkročitelným základem pro minimální mzdu jsou min. žvotní náklady, namíchané politikou a byznysem, potřebné pro byť chudé, ale na státu nezávislé žití.
Což dnes vč. zajištění lidské reprodukce, spoření na důchod a aspoň14 dnů domácí - skutečně dovolené je částka okolo 35 000 kč čistého měsíčně. Jako základny pro plat za nekvalifikovanou práci a vyšší mzdy za práce kvalifikované. Stát ani podnikání by to nepoložilo, došlo by při tom k významnému poklesů odvodů a daní pro pomoc jen těm, kdo se skutečně nejsou sto uživit sami.

Samozřejmě by to přineslo i výraznou redukci miliardářských zisků ať už jedinců či společností. Vč. zisků v šoubyznysu, tzv. vrcholový sport nevyjímaje. To při zachování tržní soutěže, ovšem regulované morálkou a společenským smírem. Neplodícím na jedné straně bezohledné nenažrance, na druhé masy, které díky své bídné sociální situaci na špek takovýmto nenažrancům - viz Babiš skáčou.
pinkkk
11. září 2023 • 06:12
automatickou valorizaci
Co tím dokážete? Důchody taky automatickou valorizaci měly. A jak to dopadlo? Honem ji několikrát změnit, protože byla nereálná.
ohinek
10. září 2023 • 21:03
Tak to je neuvěřitelné, že i tady na reflexu volají u něčeho po pevném valorizačním schématu. Valorizační schémata jsou jedním z hlavních důvodů, proč nikdo není schopný nic dělat s rozpočtem - všechny prachy, které stát vybere, musí dle zákona někde vynaložit. A je pak jedno, jakou vládu máme, jelikož socani a komouši všechny výdaje zabetonovali a nikdo to není schopný zrušit. My tady potřebujeme bankrot v téhle zemi...gratulace reflexu k transformaci na levicové médium.