Hodina dějepichu

Zpět na článek

Byla Kateřina Veliká mocná a osvícená vládkyně… nebo jenom pletichářka s markeťáckým talentem?

3 komentářů

thomas2
28. srpna 2023 • 22:12
Co, Katerina Velika byla mocna. Delala imperialisticke valky, a tim dobyla nejake zeme, ktere se kvuli tem valkam staly cast Ruska. Tak kdyz zemrela, tak bylo Rusko o dost vetsi, nez kdyz nastoupila na trun. No jestli byla osvicena, no mela nejake nazory, ktere byly trochu modernejsi nez obycejne nazory tehdy v Rusku. Mela ruzne milence, coz v Rusku bylo zakazane, jako cizoloznictvi. Ale ji to proslo, protoze byla mocna. No aby vdana zena mela ruzne milence, to je asi vic moderni nez jak to bylo tehdy v Rusku. I nyni to vetsina ruskych zen nedela, i kdyz to je legalni. Velka vetsina ruskych manzelu to neschvaluje, kdyz to jejich manzelky delaji. Ovsem Katerina Velika byla mocna, tak jeji manzel nemohl nic delat, jestli se mu to nelibilo. No, zvykl si na to. Byla jako carevna diktatorka Ruska.
Uživatel_5670214
28. srpna 2023 • 18:42
Jeden slavný polský historik v předmluvě ke své trilogii o dějinách Říma napsal: "Ačkoli jsem se já osobně a všichni mí spolupracovníci, kteří se na tvorbě této publikace podíleli, snažili ze všech sil poskytnout co nejpravdivější obraz historie říše římské, nesmím zamlčet fakt, že dějiny byly tolikrát pozměněny, že nalezení pravdy je úkol nadlidský".
Možná by české společnosti více prospělo, kdybyste jednu hodinu dějepichu věnovali Ukrajině 20. a 21. století. Třeba by pak nikdo nanabádal ke stržení ukrajinské vlajky z veřejné budovy.
thomas2
28. srpna 2023 • 21:52
@Uživatel_5670214 - ovsem kdyz nekdo fandi Rusku ve valce s Ukrajinou, tak chapu, ze by chtel strzeni ukrajinske vlajky z verejne budovy. Holt nekteri lide veri ruske propagande, ze ta valka je kvuli ukrajinskemu rezimu a NATO. Dejiny Ukrajiny v 20. stoleti byly slozite, a nema to nic spolecneho s ruskou invazi do Ukrajiny. Ovsem chapu, ze Ukrajina obycejne byla cast Ruska, i pres snahy nekterych Ukrajincu o nezavislost Ukrajiny. Ale Ukrajina ziskala samostatnost po rozpadu Sovetskeho svazu, tak je to samostatny stat. To, ze kdysi byla Ukrajina cast Ruska, to nijak neospravedluje ruskou invazi. To treba Finsko bylo nejakou dobu soucasti Ruska. Po komunistickem puci v Rusku ziskalo Finsko samostatnost, ale to, ze nejakou dobu bylo cast Ruska, to neznamena, ze Stalin mel pravo poslat sovetskou armadu proti Finsku ve snaze dobyt Finsko, roku 1939. To byla podobna agrese jako kdyz pred rokem Putin poslal ruskou armadu na Ukrajinu, ve snaze dobyt Ukrajinu a pripojit ji k Rusku. Stalin byl imperialista, podobne jako Putin.