Komentáře

Zpět na článek

Petr Havlík: Český komunismus nebyl jen o symbolech. A i dnes se stále připomíná

6 komentářů

Pavel Maleček
19. srpna 2023 • 07:50
Obvyklé Havlíkovo povrchní moralizování, které ovšem nesměřuje k podstatě problému ani nenabízí řešení. A tak se vyhýbá zásadnímu konstatování, že komunismus je jen jedním z druhů staro-socialismu postaveným na moci úzké "elity" nad masou (tudíž demokracii připouštějící jen jako prázdné mechanismy - volby, jejich totalitu maskující a upevňující) a třídní či rasové nenávisti. A tak do sociaistické hnízda patří nejen komunismus - socialismsu internacionální se zespolečenštěním výrobních prostředků, ale i fašismus - korporát soc. politiků velkobyznysu a kazatelů jediné přípustné pravdy, či nacismus - socialismus nacionální.

Z tohoto pohledu je dnešní západní, prý demokratický svět ve skutečnosti fašistickou polodiktaturou, jen s vyšší tolerancí demo prvků, ale jen do úrovně neohrožující moc korporátu. Přičemž ideologové dnešního fašismu dělají co mohou aby svou podstatu maskovali. A to i mega lživým tvrzením, že fašismus a nacismus jsou extrémně pravicové.

Když své vítězné tažení - pochod institucemi krátce po válce zahájili s ideologií neomarxismu, který demokracii fikaně rozkládá tím, že ji prý liberálně vylepšuje. Když se vzdal třídního boje a vsadil na rozklad kulturně sociálních kořenů Západu. Z čehož v komplexu vznikla neomarx-progres ideologie s jejím dnešním multikulti, gender, LGBT či eko-klima fikaným oblbováním. Čímž vznikl neo-socialismus s jeho povinným dobrem a rovností pro všechny,ve skutečnosti směřujícím k soc. totalitě fašistického typu. Protože s mocenským korporátem soc. politiků (v USA se drze nazývají Demokraté), velkobyznysu a aktivistů, co do hlav občanstva tluče jedinou povolenou neomarx-progres pravdu.

S tím, že přes všechny kecy o dobru a rovnosti, i tento socialismus, jak nás historie učí, zákonitě směřuje k společenskému zmaru, bídě mas, teroru mocných, což krvavým konfliktem končí. Přičemž celá ta společenská bída pochází z úpadku samoregulační morálky. Bez níž, jak nás Masaryk učí, demokracie (a tím i kapitalismus) není.
Ferdi Nand
19. srpna 2023 • 05:06
Každý kdo někdy vlezl ke komoušům, třeba "jen" jako kandidát je latentní zločinec, který se zaprodal hrdelnímu zločinu. Je to stejná špína, hnus a morální odpad jako každý, kdo vlezl k nacistům. Dodnes nebyl žádný komouš, za svoje zločiny odsouzen a proto nežijeme v právním státě. Spolupachatel je každý politik, VČETNĚ HAVLA, který nevedl činnost zaměřenou na nápravu tohoto stavu. Protože stát tuto skutečnost ignoruje, má každý občan, který byl komunistickými zločiny postižen, právo naložit s prvním komoušem, na kterého narazí jak mu libo. JEN MRTVÝ KOMUNISTA JE DOBRÝ KOMUNISTA.
Pavel Maleček
19. srpna 2023 • 08:10
@Ferdi Nand - jen hloupý výkřik udržující nejen komouše, ale i všeliké další totalitáře u vlivu na společnost. Když i mezi komouši byli slušní, druhým přes svo knížku pomáhající lidé, stejně jako mezi nekomouši byly zrůdy, které ničily život těm, co se před komoušstvím nepo..
V tomto byla hlavní Havlova chyba. Když sám, či pod nátlakem (třeba duo Klaus-Zeman) komoušskou historii s mávnutím rukou uzavřel a pustil do veřejného života. Čímž ze všech komoušů udělal jen pomýlenou, ale jinak zásadně neškodící skupinu. A morálce i víře be spravedlnost tak tvrdou ránu dal.
Přitom v zájmu obnovy morálky a demokratizace se ke komoušům mělo přistupovat selektivně. Těm běžným, druhým neškodícím odpustit, ale ty, co hlavně z vysokých funkcí škodili, natvrdo potrestat a znemožnit společensko byznysovou angažovanost.
Dnes by ČR společnost v kvalitě života a hospodářské úspěšnosti byla mnohem výš - určitě před dýchavičným Rakouskem.
viktor viktor
19. srpna 2023 • 09:44
@Pavel Maleček A v Česku to zafungovalo naopak. Předseda ZO KSČ ( takže nomenklatůrní kádr ) , agent Pávek na rudé rozvědce , se za odměnu posune na post prezidenta. Někdo si tady to vyřizování účtů s funkcionáři KSČ vyložil poněkud jinak. O členech Ústavního soudu a dalších institucí nemluvě.
Jiří Ježek
18. srpna 2023 • 18:04
U nás sme v pohodě. Na hradě bolševik, v čele ústavního soudu bolševik, vrchní prokurátor bolševik. Premiér zastupující říšský protektor a v čele sněmovny eurosvazačka.

To jsme s tím komunismem zametli!!!
viktor viktor
19. srpna 2023 • 09:44
@Jiří Ježek Přesně 👍