Prostor X

Zpět na článek

Kočí: Recyklace nás nespasí, životnímu prostředí škodí taky, je potřeba snížit spotřebu, což se nehodí státu

17 komentářů

Tomasssss
9. srpna 2023 • 13:28
Zásadně nesouhlasím. Narativ šetření nebo chcete-li ideologie šetření je kořenem našich problémů. Buď je něco škodlivé a pak je třeba to nahradit něčím co škodlivé není a nebo to škodlivé není a pak není třeba nic měnit. To je samozřejmě zjednodušení ekologických problémů, ale říká to, že potřebujeme systémová řešení. Recyklace založená na ideologii systémovým řešením není a proto nefunguje. Možná jen oddaluje míru zaneřádění naší krajiny ale možná přesně naopak protože jen oddaluje přechod na nějaké systémové řešení, kterým by například byly biologicky odbouratelné plasty nebo naopak nově pojaté obalové techniky na základě přirozeně biologicky odbouratelných materiálů. Některé materiály nejsou odbouratelné, ale vůči přírodě jsou zcela inertní jako například sklo. Smysluplná recyklace je pouze tehdy, když primárně existuje poptávka. jako právě po skle, které lze využít znovu pro výrobu plně hodnotných skleněných předmětů a pokud přesto skončí v přírodě nestane se vůbec nic, pokud se tedy někdo o to nezraní. Do té doby je jediným systémovým řešením spalování a pokud by se neustále nebazírovalo na třídění, bylo by pravděpodobně mnohem více spaloven a nikoho by nenapadlo vozit odpad do Číny, kde ho stejně vysypou do moře. Říkat, že něco nefunguje a proto to musíme dělat o to více je nesmysl. Recyklace je produktem ideologie šetření a my šetřit nepotřebujeme vůbec s ničím. Voda z naší planety nikam nemizí, stejně tak energie je kolem nepředstavitelné množství. Jediným nezměnitelným faktorem je prostor o který se dělíme s přirozenými biotopy a tím tedy nešetříme vůbec. Naopak ve jménu boje s klimatem vypalujeme poslední zbytky deštných pralesů, abychom pěstovali biopaliva. Je to naprostá schizofrenie a děláme přesný opak toho co bychom dělat měli. Slovo šetření a obnovitelnost jsou toxická zaklínadla.
Mik Nik
9. srpna 2023 • 12:25
Většina problémů je snadno řešitelná obyčejnou intuicí, soudností ale systém už se dávno zacyklil a ekologie se stala novým náboženstvím. Kdo by si troufnul rouhat se, inkvizice číhá na každém rohu
Uživatel_5577504
9. srpna 2023 • 12:30
@Mik Nik
Přesně tak. Jednoduchý příklad - 500 ml kelímek.
Jednorázový stojí 1 Kč, opakovatelně použitelný "od" 20 Kč (+ voda na mytí, práce ...). Kdyby ty pitomosti měli zelení fanatici platit ze svého, byli by zticha.

Mudrovat za cizí peníze, regulovat, nařizovat a buzerovat, v tom jsou zelení komunisti přeborníci.
Uživatel_5577504
9. srpna 2023 • 12:14
Užitečné by bylo recyklovat takovéto zelené mudrlanty - zrušit jim teplá místečka, placená z veřejných peněz - a poslat je dělat poprvé v životě něco užitečného, aby si vyzkoušeli proces, zvaný PRÁCE. Třebas sekat trávu nebo zametat chodníky. To by i tento "vědec" zvládnout mohl.
Josef Volfík
9. srpna 2023 • 12:01
...nemusí nutně znamenat vzdát se každoroční dovolené u moře...
No a copak je nutné, být každoročně u moře?
Uživatel_5577504
9. srpna 2023 • 12:11
@Josef Volfík
Pokud si člověk vydělá poctivou prací na dovolenou u moře, ať na ni jezdí klidně každý měsíc. Ekoteroristé mu do toho nemají co kecat!
Josef Volfík
9. srpna 2023 • 15:10
@Uživatel_5577504 Životní omyl. Takový "Harvard fond" si nepochybně na dovolenou vydělal. A nikdo mu do toho nemá co kecat.
Jiří Ježek
9. srpna 2023 • 11:50
Zelený fanatik blouzní. Ten by byl spokojený, kdybychom se vrátili do jeskyní. A tam by zakázal ohýnky. Anebo ještě lépe - lidstvo vyhubit.

A takovéto myšlenkové giganty platíme z našich daní!
Josef Volfík
9. srpna 2023 • 12:02
@Jiří Ježek Hlavně neplatit vás, to by se sakra prodražilo. Ale já věřím, že si dokážete vydělat jinak, tak je všechno v pořádku.
Uživatel_5577504
9. srpna 2023 • 12:08
xxxxx
tempter
9. srpna 2023 • 11:32
Jak píše trefně pan Mertlík, dějiny se opakují, mění se jenom kulisy. Až někdo vymyslí lepší systém, než je tržní demokracie založená na svobodě jednotlivce, pak mohou tyhle podobné diskuse dávat nějaký smysl. Jenže alternativu k demokracii za celou dobu historie lidstva nikdo nevymyslel a nevymyslí. Jistě, pokusy tu byly a vždy skončily nesvobodou a většinou také krveprolitím. A můžeme tomu říkat komunismus, fašismus, socialismus, melounová politika či vymýšlet s prominutím kraviny typu sdílení (pěkně skrytá součást komunismu, všechno pro všechny, ale nakonec vždycky někdo bude chtít a mít víc). Jen technická na závěr, vždy mne pobaví, jak výzor těchto věrozvěstů vždy odpovídá tomu, co mají v kebuli. Ale to už je zase na debatu z jiného soudku...
Josef Volfík
9. srpna 2023 • 12:11
@tempter Takovéto filozofování je k ničemu. Demokracie, nebo tedy to, co se za demokracii nyní vydává, zničí sama sebe. Nakonec, co si budeme namlouvat, Hitler byl taky "zvolen" demokraticky. Demokracie je prostě fetiš, ze kterého mají prospěch jen ti nejbohatší. Čím se jde dolů, tak prospěch taky klesá. No a úplně dole už nemá nikdo nic. Vysvětlete mi, proč dvacet let slyším a čtu, že spousta dětí nemá na pomůcky pro první třídu, proč desetitisícům dětí je nutné platit obědy, proč si rodiče nemohou dovolit delší školu v přírodě, lyžáky... A nemelte, že to rodiče prochlastají a prokouří. Ano, jsou takoví, zvláště z jedné minority, která žije z raketýrinku kterým vydírají společnost. Ale to, o čem píši se děje i v majoritní společnosti.
tempter
9. srpna 2023 • 12:56
@Josef Volfík V klidu, já jsem komunisty nikdy nevolil a nemíním volit ani SPD. Takže můžeme žít v klidu a míru vedle sebe, každý na svém písečku a tak dobře, jak je svobodná a demokratická společnost ochotna ohodnotit naše životní snažení. Já se mám dobře a vy? Mé děti měly na pomůcky i obědy, jen myslím, že s tím lyžákem to úplně nevyšlo, sněhu je čím dál tím míň... Dvacet let čtete a slyšíte takové hrůzy, peklo, co? Jo, a když je demokracie fetiš, máte v rukávu nějakou alternativu?
Josef Volfík
9. srpna 2023 • 15:11
@tempter Nemám, to máte pravdu.
S. Melichar
9. srpna 2023 • 10:40
To jistě, dobrovolně ani náhodou. Ale co kdyby byla součástí každého prodaného výrobku cena za recyklaci, popř. poškození ž. p., striktně daná obsahem materiálů výrobku a obalu? To už by se zákazník (a potažmo výrobce) musel zajímat, co kupuje, čím cenu snížit. A bonusem pro zákazníka by mohl být odvoz odpadků zdarma, protože už si přece koupí výrobku recyklaci zaplatil. Takž by se tím dost radikálně řešily zároveň i černé skládky.
Uživatel_5173530
9. srpna 2023 • 08:31
Spotřebu nikdo dobrovolně nesníží, už si to zapamatujte. Spotřebu naposledy snížil komunismus.
Josef Volfík
9. srpna 2023 • 15:15
@Uživatel_5173530 Jsem ochoten s vámi souhlasit. Jen nevím, jestli to je dobře, nebo špatně, tedy to "dobrovolné". Já jsem dobrovolně nesnížil spotřebu plastových brček. Asi tak pět, čest za rok. Ale nasral..., pardon, naštvalo mi to tak, že jsem si jich za pár šupů objednal stovku z Číny a mám na dvacet let vystaráno. A greténisti, přijďte se mi přilepit do kuchyně.